Hoe een burn-out leidde tot een wilde pluktuin

In een strook naast restaurant De Kas in Park Frankendael legt Olivia Langenberg (47) samen met buurtgenoten een ruigte met bloemen aan. Er loopt een houtsnipperpad langs vier heuvels, een wadi en borders met kruiden en laagfruit.
“Die grote plant is engelwortel,” wijst Olivia, die iets fleurigs voor de wijk wilde doen.
Lees het hele interview op debrugkrant.nl

Tuintje Indische buurt zoekt beheerder

Op de hoek Celebesstraat-Balistraat is een speeltuin met een klein, langgerekt tuintje met inheemse planten. Tuinier Marieke onderhield dit stukje de afgelopen jaren en zoekt een opvolger. De handen van Marieke van Kammen (47) zien zwart van het wroeten in […]

Met een natuurgids struinen door parken in Oost: ‘Om dieren te zien hoef je niet ver te lopen’

Op een snikhete middag in het Diemerpark zet Marisa Stoffers (52) een verrekijker aan haar ogen. Ze tuurt over een meertje waar zwanen drijven. “Aan de overkant is een ijsvogelwand,” zegt ze. “Ik zie er soms een over het water scheren of op een tak zitten.” We staan nog geen minuut of ze heeft een ijsvogel gespot. Op een tak naast de wand fonkelt zijn blauwe rug in het zonlicht. 

Expo en feest: Honderd jaar Amsterdamse schooltuinen. Meester Jan leert groep 6 viooltjes poten

De tuintjes liggen er strak bij op Schooltuin Vink. Elke leerling heeft een eigen perceeltje van 7 vierkante meter, aangegeven door vrolijk beschilderde bordjes met namen als Mees, Laurens, Maxim, Wisse, Kaj en Lena. Rosa (9) gaat me voor naar haar bed en wijst aan wat er groeit: sjalotjes, winterpeen, sla, venkel, radijs. Ze begint aan de stengels van een ui te trekken en haalt de knol uit de grond. Die gaat mee voor vanavond.

Het duurzaamste forteiland van de wereld

“Net als vroeger wil Pampus weer zelfvoorzienend worden,” vertelt Jurre Sweers (39) nadat hij ons heeft ontvangen op het eiland. Waar de meeste dagjesmensen na aankomst afdalen naar het museumfort, of het paviljoen in duiken voor een drankje of hapje, neemt Jurre ons mee op een rondje om het fort. “Er zijn geen gas-, water- of elektriciteitsleidingen naar het eiland toe. Vroeger moesten de manschappen zich warmhouden met houtvuren.”