Eigen Krachtvoer leert minima om met wildplukken, conserveren en destilleren minder afhankelijk te zijn van de voedselbank. “We eten nu als rijkelui.”Bramen plukken, wildplukpesto maken, hoestsiroop of zalfjes maken, rivierkreeften vissen, ganzeneieren rapen: het zijn enkele voorbeelden van workshops en […]
Tuinpark Nieuwe Levenskracht, oase van groen tussen sportvelden en Science Park
Tussen de voetbalvelden, de A10 en het spoor ligt Tuinpark Nieuwe Levenskracht. Dit park werd in 1933 opgericht voor werkloze Amsterdammers, om hun eigen groente en fruit te kweken. Wie het hek passeert, wandelt een groene oase binnen. Alle tuinen zijn […]
Peter verduurzaamde stap voor stap zijn oude huis
Met simpele ingrepen zijn oude Amsterdamse panden te verduurzamen. Wie in de winter zoveel mogelijk warmte binnenshuis weet te houden bespaart flink op de energie- en gasrekening. Peter Hoogendijk uit Watergraafsmeer verduurzaamt stap voor stap zijn hele huis.
Hoe een burn-out leidde tot een wilde pluktuin
In een strook naast restaurant De Kas in Park Frankendael legt Olivia Langenberg (47) samen met buurtgenoten een ruigte met bloemen aan. Er loopt een houtsnipperpad langs vier heuvels, een wadi en borders met kruiden en laagfruit.
“Die grote plant is engelwortel,” wijst Olivia, die iets fleurigs voor de wijk wilde doen.
Lees het hele interview op debrugkrant.nl
Tuintje Indische buurt zoekt beheerder
Op de hoek Celebesstraat-Balistraat is een speeltuin met een klein, langgerekt tuintje met inheemse planten. Tuinier Marieke onderhield dit stukje de afgelopen jaren en zoekt een opvolger. De handen van Marieke van Kammen (47) zien zwart van het wroeten in […]
Bever in Amsterdam: In één nacht een hol van acht meter diep
De bever heeft een paar maanden geleden officieel voet aan wal gezet op Amsterdams grondgebied, vanuit Muiden. Ecoloog Atze van der Goot (28) legde het dier op beeld vast met zijn wildcamera. Mooi nieuws voor de ecologie, maar de bever kan ook gevaarlijke schade aanrichten.
Meer op debrugkrant.nl
Tropische planen veroveren de stad – en bloeien hartje winter
“Kijk eens hier, dit is dé wintertopper,” zegt Arend Wakker (67) nadat hij bij verzorgingscentrum Flevohuis door zijn knieën is gegaan en een plantje met gele bloemhoofdjes heeft geplukt. “Klein kruiskruid – volgens de laatste winterfloratelling de meest voorkomende bloeiende plant van dit moment.”
Lees verder op debrugkrant.nl
Vergroening van stenige kades en pleinen voor klimaatbestendiger stad
De gemeente Amsterdam wil 6000 vierkante meter aan planten en bomen creëren om de stad beter bestendig te maken tegen hitte- en wateroverlast vanwege klimaatverandering. In Oost zijn de eerste plekken al vergroend.
Marters en vossen in ‘De wondere Wereld van Els’, vlogs van de stadsdeelecoloog
Sinds een jaar maakt stadsecoloog Els Corporaal vlogs over natuur in de stad. Hoe richten we Amsterdam zo natuurvriendelijk mogelijk in? Ze geeft in haar vlogs ook tips – wat kun je als bewoner zelf doen voor egels, mussen en andere dieren?
Grote kolonies op Kinseldam en Natuureiland in IJmeer
Kinseldam en Natuureiland werden oorspronkelijk aangelegd als paaiplaatsen voor vissen. Het was voor ecologen een grote verrassing toen zich in 2013 vier lepelaars op Kinseldam vestigden. Sinds twee jaar broeden er ook lepelaars op het later aangelegde Natuureiland.
Nachtvlinders, vleermuizen en een bosuil in Park Frankendael
Iemand ging met een batdetector op zoek naar vleermuizen en spotte meerdere gewone dwergvleermuizen. Ook zagen deelnemers een egel lopen, een diersoort waarvan in het park niet vaak melding wordt gemaakt. Ten slotte werd de groep getrakteerd op de roep van een bosuil, die zich ook in de heemtuin begaf.
(foto: buxusmot)
Boomparkjes in de Sportheldenbuurt: ‘Een parkgevoel in je eigen straat’
In de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland zijn 75 ‘boomparken’ aangelegd: kleurrijke planten in de ruimtes rondom bomen. Buurtbewoners zijn verantwoordelijk voor het onderhoud.
Bijzonder zeldzame plant aan de Mauritskade
Vlak bij het Tropenmuseum, aan de steile oever van de Mauritskade, groeit een heel bijzondere plant: steenhavikskruid (Hieracium rigens). Dit is niet alleen de enige groeiplaats in Amsterdam, maar ook van heel Nederland. Zelfs in de rest van de wereld is hij zeldzaam.
Met een natuurgids struinen door parken in Oost: ‘Om dieren te zien hoef je niet ver te lopen’
Op een snikhete middag in het Diemerpark zet Marisa Stoffers (52) een verrekijker aan haar ogen. Ze tuurt over een meertje waar zwanen drijven. “Aan de overkant is een ijsvogelwand,” zegt ze. “Ik zie er soms een over het water scheren of op een tak zitten.” We staan nog geen minuut of ze heeft een ijsvogel gespot. Op een tak naast de wand fonkelt zijn blauwe rug in het zonlicht.
Expo en feest: Honderd jaar Amsterdamse schooltuinen. Meester Jan leert groep 6 viooltjes poten
De tuintjes liggen er strak bij op Schooltuin Vink. Elke leerling heeft een eigen perceeltje van 7 vierkante meter, aangegeven door vrolijk beschilderde bordjes met namen als Mees, Laurens, Maxim, Wisse, Kaj en Lena. Rosa (9) gaat me voor naar haar bed en wijst aan wat er groeit: sjalotjes, winterpeen, sla, venkel, radijs. Ze begint aan de stengels van een ui te trekken en haalt de knol uit de grond. Die gaat mee voor vanavond.
Groene Vingers in Amsteldorp. ‘Veel mensen zeggen: doe maar wat’
Seema en Hans gaan gestaag door met heermoes uittrekken. Hans werkt al twee jaar als vrijwilliger, Seema sinds drie weken. Seema leerde al veel over tuinieren en ze leerde de Nederlandse benamingen voor gereedschappen. Hans houdt het meest van snoeien met een snoeischaar, vertelt hij: “Het fijnst vind ik als je het werk zittend kunt doen. Net als kantoorwerk.”
Het duurzaamste forteiland van de wereld
“Net als vroeger wil Pampus weer zelfvoorzienend worden,” vertelt Jurre Sweers (39) nadat hij ons heeft ontvangen op het eiland. Waar de meeste dagjesmensen na aankomst afdalen naar het museumfort, of het paviljoen in duiken voor een drankje of hapje, neemt Jurre ons mee op een rondje om het fort. “Er zijn geen gas-, water- of elektriciteitsleidingen naar het eiland toe. Vroeger moesten de manschappen zich warmhouden met houtvuren.”
Majellatuin: best bewaarde geheim van de Indische Buurt
De Majellatuin is een grote binnentuin aan de Tidorestraat 172. Hij ligt verborgen achter twee hekwerken en een donkere gang onder de huizen door. Ooit was dit een verwaarloosde speeltuin. Nu is er een siertuin, boomgaard en vijftien moestuinbedden van omwonenden.
Plannen voor een voedselbos, maar wie kaapt de Oostpunt?
Een voedselbos wordt meegenomen in de bestemmingsprocedure voor de Oostpunt van Zeeburgereiland. Maar er zijn ook andere ruimteclaims.
Op expeditie in Oost: Veel zeldzame beestjes ontdekt in Amsterdamse parken
Afgelopen zomer zijn biologen met buurtbewoners op expeditie geweest in Amsterdam-Oost. Ze gingen op zoek naar kleine diertjes en vonden allerlei zeldzame kevers, vliegen en nachtvlinders.