Nieuws

Marters en vossen in ‘De wondere Wereld van Els’, vlogs van de stadsdeelecoloog

Sinds een jaar maakt stadsecoloog Els Corporaal vlogs over natuur in de stad. Hoe richten we Amsterdam zo natuurvriendelijk mogelijk in? Ze geeft in haar vlogs ook tips – wat kun je als bewoner zelf doen voor egels, mussen en andere dieren?

Een ijsvogel zal zich nooit vestigen bij het water van het Oosterpark, maar wél bij dat van de Gaasperplas of IJburg. Dat heeft te maken met het type oever. Bij het Oosterpark is het water ingeklemd door een houten frame, met aan de oever bomen die voor schaduw en bladval zorgen. De Gaasperplas en IJburg kennen juist natuurlijke, langzaam aflopende oevers met riet en andere waterplanten. Dat heeft een gunstig effect op de waterkwaliteit. Het is één van de dingen die stadsecoloog Els Corporaal uitlegt in de korte vlogs die ze onder de noemer ‘De Wondere Wereld van Els’ op YouTube zet. 

Ze filmde de faunapassage onder de brug van de Diemer Vijfhoek naar IJburg. Webcam-beelden laten zien dat otter, boommarter, steenmarter en vos daar gretig gebruik van maken. Die speciale passage zorgt ervoor dat deze dieren de weg niet hoeven over te steken. Een andere, kleinere faunapassage onder de weg door is speciaal bedoeld voor muizen, padden, salamanders, wezels en ringslangen, laat Els zien. Met dit soort maatregelen probeert de gemeente Amsterdam de biodiversiteit te stimuleren. 

Ook maakte Els een serie over de egel en wat die nodig heeft om in de stad te kunnen leven. Ze filmde een zwemmende egel die ze uit het water redde op een plek met steile kademuren. Ook ging ze op bezoek bij een egelvriendelijke tuin en bij de egelopvang in Haarlem. 

“Ik speelde al lang met het idee om filmpjes te maken,” vertelt Els. “Er lopen in Amsterdam een paar honderd projecten tegelijk, en het aantal adviezen dat ecologen kunnen geven is beperkt. Met de filmpjes kunnen we onze kennis makkelijker delen. En bewoners vinden het leuk om te zien wat wij doen.”

Het eerste filmpje dat Els vorig jaar maakte gaat over de Groene Goot: een wadi met planten achter de Kattenburgerstraat. “Bij dat project ben ik niet zelf betrokken geweest, maar ik woon er vlakbij. Ik liep er steeds langs en vond het fantastisch.” Parkeerplaatsen hebben plaatsgemaakt voor een oase aan (inheemse) bloeiende planten die bij hevige regenval het water langzaam in de bodem opnemen. Zo’n plek bevordert de biodiversiteit in de stad, laat Els in haar vlog zien en bezorgt de omwonenden een prettig uitzicht.

De eerste vlogs maakte Els op eigen initiatief en in haar eentje. Maar haar collega’s waren zo enthousiast dat ze er inmiddels werktijd voor mag uittrekken. Ook gaat er nu een cameravrouw met haar mee op pad.

Kijk voor de vlogs op openresearch.amsterdam en zoek op De Wondere Wereld van Els, abonneer je via YouTube op haar kanaal of volg op Instagram: dewonderewereldvanels.