Nieuws

Vergroening van stenige kades en pleinen voor klimaatbestendiger stad

De gemeente Amsterdam maakt ruimte voor planten en bomen om de stad beter bestendig te maken tegen hitte- en wateroverlast vanwege klimaatverandering. In Oost zijn de eerste plekken al vergroend.

Aan de brede, stenen oever van de Paul Hufkade op IJburg zullen in 2023 stenen worden ‘gewipt’ om plaats te maken voor planten en bomen. Dit gebeurt in het kader van het project ‘Nieuwe groene plekken’ van de gemeente Amsterdam. De gemeente heeft voor dit project 2,5 miljoen euro vrijgemaakt en heeft als ambitie extra groen te creëren. Er zijn al 25 nieuwe groene plekken verschenen, met in totaal 6000 vierkante meter aan groen en 83 bomen. In 2023 gaat het project verder. 

Op die manier wil de gemeente de stad klimaatbestendiger maken. Planten en bomen vangen hitte af en ze zorgen dat riolen minder snel overbelast raken bij hevige regenval doordat ze het regenwater langzaam infiltreren. Tegelijkertijd wordt hiermee de biodiversiteit in de stad gestimuleerd (bijen, vlinders, vogels, etcetera). 

Behalve aan de Paul Hufkade zijn er al zes andere plekken in Oost in het kader van dit project vergroend, onder andere aan de Veelaan, Krijn Taconiskade, Erich Salomonstraat/Blok30 en de Max Planckstraat. Het ontwerp voor de Paul Hufkade ligt op dit moment ter akkoord bij het dagelijks bestuur van Oost. Er wordt ruimte gemaakt voor 500 vierkante meter aan inheemse planten en voor vijf bomen.

Het is een uitdaging om in een relatief volle stad als Amsterdam plekken voor extra groen te vinden, volgens een woordvoerder van de gemeente. ‘We zoeken naar potentiële plekken door goed te kijken waar er veel overlast is van hevige regenbuien en hitte. Denk bijvoorbeeld aan schoolpleinen, brede en stenige kades en straten, of door bestaand groen uit te breiden, zoals boomspiegels of plantvakken te vergroten. We kijken ook naar alternatieve plekken, zoals daken of groen onder een tramrails.’

De bomen die worden geselecteerd voor aanplant zijn inheems (oorspronkelijk uit Nederland afkomstig) en resistent voor bijvoorbeeld de iepenziekte en zo goed mogelijk bestand tegen het veranderende klimaat, zoals hevige regenval of lange, droge periodes. 

De aanplant van nieuw groen moet ook banen creëren. Er zijn afspraken gemaakt met groenaannemers en onderwijsinstellingen om Amsterdammers op te leiden in het groenvak. Tot nu toe zijn er 23 mensen om- en bijgeschoold naar de groene sector, waarvan er dertien in dienst zijn gekomen bij een groenaannemer en tien op flexibele basis in het groen aan het werk zijn.

Foto: Aan de versteende oever van de Paul Hufkade worden in 2023 stenen ‘gewipt’ om plaats te maken voor planten en bomen.