Stadsdeelpanels: Leidraad moet zorgen voor betere oplossingen en meer betrokkenheid

De gemeenteraad heeft in 2021 besloten tot het invoeren van deze stadsdeelpanels om de discussie en besluitvorming in de gemeenteraad en stadsdeelcommissies ‘te verrijken met ervaringen, kennis en inzichten van Amsterdammers’. En dat niet alleen. Volgens de leidraad voelen burgers zich door zo’n panel meer betrokken bij hun buurt, wijk of stadsdeel.
Lees het artikel op debrugkrant.nl

Het Grote Museum verbindt mens en natuur

Het gebouw werd in 1855 gebouwd als hoofdkwartier van het Genootschap Natura Artis Magistra. Het genootschap wilde kunst, wetenschap en natuurhistorie bij elkaar laten komen en een plek creëren waar men de natuur kon bestuderen. Buiten in het park liepen de levende dieren en de dode beesten vonden hun plekje in de vitrinekasten van het Groote Museum op de eerste verdieping.

5 sterren voor woongebouw Jonas: ‘Alsof een walvis op het droge ligt uit te rusten’

Met echtgenote F. en hond L. ga ik op stap om het pas opgeleverde woongebouw Jonas te bekijken. Dit is een van die gebouwen waarvan ik de ontwikkeling jarenlang gevolgd heb, en nu is het eindelijk zover. Dit moet wel de mooiste locatie van IJburg zijn. Een landtong aan de haven van IJburg, een grasveld waarop de zon altijd leek te schijnen, lag jaren te wachten op zijn definitieve bestemming. 
Artikel op debrugkrant.nl

Verdeel de seks – en heers

Terwijl Oost de erotische dans ontsprong, zijn Zuidas of NDSM aangewezen als kandidaat voor de nieuwe hoerenbuurt van de stad. De gemeente is vastbesloten honderd raamkamers te verhuizen naar één groot sekspaleis met veel vertier. Daarmee wil het ook de overlast uit het centrum verplaatsen.
De denktank van de gemeente heeft er vier jaar over gedaan, maar zelden met zo’n mager resultaat. Wat in het voornemen van burgemeester Halsema vooral mist, is het vermogen dit vraagstuk baanbrekend en 21ste-eeuws te benaderen. Lees het opiniestuk op debrugkrant.nl

Tuintje Indische buurt zoekt beheerder

Op de hoek Celebesstraat-Balistraat is een speeltuin met een klein, langgerekt tuintje met inheemse planten. Tuinier Marieke onderhield dit stukje de afgelopen jaren en zoekt een opvolger. De handen van Marieke van Kammen (47) zien zwart van het wroeten in […]

Streamen tot je scheelt ziet

‘Ik vind The Handmaid’s Tale nog steeds een van de beste serie van de laatste jaren,’ zei ik.
‘Die staat niet op Netflix, toch?’ 
‘Nee, op Videoland.’
‘Jammer, dat heb ik niet. Ik heb al Netflix en HBO Max, nog een streamingdienst erbij wordt me echt te duur.’
De anderen knikten instemmend: wie alle goeie series van het moment wil zien is een fortuin kwijt aan abonnementen op streamingdiensten.
Lees de column op debrugkrant.nl

Rechte Amstel, is het wel een rivier?

Onlangs ontstond ophef over stadsarcheoloog Jerzy Gawronski wegens grensoverschrijdend leidinggevend gedrag. Onbeantwoorde vraag is of hij ook dwingend was richting de uitkomsten van zijn langlopende onderzoek naar de Amstel.
Lees verder op debrugkrant.nl

Gereedschap te leen in het OHG

Iedereen heeft voor een klusje in huis weleens een accuboor, een schuurmachine of ander gereedschap nodig, maar lang niet iedereen heeft dit soort apparaten in huis. Buurtcoöperatie De Eester in het Oostelijk Havengebied biedt uitkomst met een gereedschapsuitleen voor en door de buurt. 

Oosterparkbuurt herdenkt Joodse bewoners

Bewoners van de Oosterparkbuurt herdenken de Joodse buurtbewoners die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zijn weggevoerd en vermoord. De afgelopen twee jaar hebben meer dan veertig bewoners de verhalen van Joden uit hun buurt achterhaald en op gedenkposters verteld. 
Meer op debrugkrant.nl

Tropentheater KIT wordt muziek- en dansschool

Het voormalige Tropentheater, dat sinds 2013 gesloten is, krijgt een nieuwe bestemming. Na een renovatie gaat Kids van Amsterdam (KVA) er na de zomer muziek- en danslessen verzorgen. 
De theaterzaal en de bijbehorende ruimtes worden opgeknapt, en twee zalen worden verbouwd tot dans- en muziekstudio’s.

Oosterparkhuis geopend

In februari is het buurtcentrum aan de Derde Oosterparkstraat na een grondige renovatie heropend. De opening van het Oosterpakhuis, zoals het buurthuis nu heet, werd verricht door stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer en Jael van der Heijden, directeur van Dynamo. 
Lees meer op debrugkrant.nl

‘Het Lloyd Hotel was een plek waar alles kon’

Hij was negentien jaar het gezicht van het Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade. Eind vorig jaar nam Piet Boogert afscheid. Dat is tevens een afscheid van een tijdperk. Zomer 2023 opent de nieuwe eigenaar de deuren van het Lloyd Hotel.
“Een unieke plek, omdat het een plek was waar alles kon en waar iedereen welkom was. Met 1 tot en met 5 sterren-kamers, allemaal onder één dak.”
Lees het interview op debrugkrant.nl

Galajurk met glitters en veren: Asena uit Oost staat in de finale Miss Beauty Noord-Holland

Asena, in het dagelijks leven volgt ze de opleiding e-commerce in Amsterdam, vindt het allemaal heel leuk om te doen. “In de weekenden krijgen we allerlei trainingen, catwalk training en fotoshoots bijvoorbeeld.” De sfeer is goed, vertelt ze. “Je denkt: meiden onderling, een drama. Maar dat is helemaal niet zo. Iedereen helpt elkaar.”
Complete artikel op de brugkrant.nl

Mindfullnesstraining vanaf 7 maart

In deze achtweekse mindfulnesstraining leert trainer en coach Caroline Laan je waardevolle tools en technieken om veerkrachtig om te gaan met de turbulentie van het dagelijks leven.
Omdat het wetenschappelijk bewezen is dat mindfulness stressverlagend en levenskwaliteitverhogend werkt, vergoeden steeds meer zorgverzekeraars en werkgevers de training (deels).  -advertorial, zie debrugkrant.nl

Nieuw Centrum voor Revalidatie & Herstel in Oost: ‘Als je op een fijne plek zit, dan scheelt dat veel’

Toos (88) doet graag mee aan de bingo op de andere afdeling waar ook de revalidanten aan mee kunnen doen. Dat is fijn, want ze miste het wel, thuis in Noord deed ze bijna elke dag wel iets, klaverjassen bijvoorbeeld. Toos woont nog helemaal zelfstandig. In oktober kwam ze hier met een gebroken enkel. “Toen heb ik weer leren lopen en alles, ik liep als een kievit naar buiten,” vertelt ze in onvervalst Amsterdams. “Zeven dagen was ik thuis toen ik weer viel; m’n heup gebroken.” Lees het op debrugkrant.nl