Tramhalte wel opengebroken maar niet afgemaakt – kosten 250.000 euro

Op tramlijn 26 wil het GVB de halte Vennepluimstraat 30 meter verplaatsen. Begin dit jaar zijn daarom op de oude halte aan de IJburglaan het perron, de abri en vier bomen verwijderd. Door problemen met de aannemer is de nieuwe halte, pal tegenover het AH-filiaal, echter nog altijd niet gerealiseerd. 
De oude halte is provisorisch opnieuw ingericht, maar ligt er al maanden verwaarloosd bij. Passagiers staan er nu op een perron met omgevallen bouwhekken vol zwerfvuil, zonder abri  en elektronisch informatiepaneel.

Soumicha groeide op in Oost en werkt met plezier bij ZGAO: ‘Na een open sollicitatie kon ik er meteen een opleiding doen’

Soumicha (49) werkt sinds 2008 bij ZGAO. Ze heeft er haar opleiding gedaan en is nu tien jaar verzorgende IG. Ze voelt zich hier als een vis in het water. “Als meisje wist ik al: ooit ga in de zorg werken.”

Inmiddels heeft ze zo’n beetje alle afdelingen gehad. “Ik begon in de thuiszorg, werkte jaren op de groepswoningen voor bewoners met dementie en nu in het centrum voor Revalidatie & Herstel hier in het Flevohuis.”

De vreemde windstreken van Amsterdam (vervolg)

Neem Zuidoost. Qua ligging klopt dat niet helemaal, maar vreemder is het gebrek aan consistente terminologie. Wie Zuidoost zegt moet ook Noordoost, Noordwest en Zuidwest zeggen. De kaart van de hoofdstad vertoont in die windstreken geen jammerlijk lege plekken. Ten noordwesten ligt nu echter ‘Westpoort’. Een zelfstandig naamwoord dat een functie (poort) aanduidt – waarschijnlijk de stadsentree vanuit de haven. Of is het (het Engelse port betekent ‘haven’) een woordgrapje? …

Muzikaal duo INKT haalt inspiratie uit de buurt

Het levendige stadsdeel Oost zit vol prachtige, persoonlijke verhalen en geschiedenissen. In deze rubriek heb ik hier vaker aandacht aan besteed. Meestal worden de verhalen verteld in de vorm van een expositie of kunst in de openbare ruimte. Maar er zijn natuurlijk meer creatieve uitingsvormen. Onlangs presenteerde het duo INKT in restaurant Thúskomme in de Indische Buurt hun nieuwste EP Zeg me je naam – het DNA van Oost.

Recept: Mandarijnentaartje

De bladblaasterreur die jarenlang door onze straten jakkerde, liet in ieder geval op zich wachten dit jaar. De gang schoonvegen was dus dweilen met de kraan open en uiteindelijk gaf kamp 1 zich gewonnen. Voor extra herfstsfeer haalde ik een kistje mandarijnen in huis.

Kink in de kabel voor Middenmeer Zuid, geen geld voor een warmtenet

Maar dat lijkt niet te gebeuren. In een brief aan de gemeenteraad van eind oktober schrijft de verantwoordelijke wethouder: “Eerste gedachte is om in Middenmeer Zuid tijdens de werkzaamheden (…) geen warmtenet mee te leggen.” En: “In het ondergrondse ontwerp voor Middenmeer Zuid zal de gemeente wel ruimte reserveren om in de toekomst alsnog een warmtenet aan te leggen.”…

‘Een lege kamer in huis is zonde’

Bert woont al jaren in een prachtig buurtje in Noord. Hij heeft een kamer over en verhuurt die via Onder de Pannen aan iemand die dat hard nodig heeft. “Het gaat om mensen die door een scheiding of werk tijdelijk in de problemen zijn geraakt. Die help je uit de brand.”

Schrijf eens een brief

Ook ik schrijf weleens een onzinbrief. Ik schrijf Verkade dat ik de beschuiten iets te donker gebakken vond of ik vraag Crodino of hun frisdrank ook in literflessen op de markt kan komen. Ik krijg altijd antwoord, hoe onnozel mijn vraag ook was. Het gaat me dan ook niet om het antwoord, maar om wat de fabrikant meestuurt. Een koektrommel met roomboterkoekjes…

Haal een gratis boompje op

Stichting De Gezonde Stad deelt op zaterdag 26 november bij het Tropenmuseum gratis boompjes uit aan Amsterdammers. De stad wordt steeds voller, warmer en drukker en deze bomen helpen mee om de stad leefbaar en gezond te houden. 
Er zijn 3000 boompjes te vergeven – twee keer zoveel als vorig jaar.

Henk Spaan: Hop, hop hop naar de buitenwijken

De intocht van Sinterklaas moet op de schop. De oude man scheen op een boot over de Amstel naar het Stadhuis te zijn gevaren en daarna een rondvaart door de grachten te hebben gemaakt. Langs de kant stonden veel Engelse, Italiaanse en Franse jongeren die net uit de coffeeshop waren gekomen. Er hing een wietgeur van jewelste. 
‘Kijk, Sint,’ zei een van de Pieten.

Vrijwilliger worden bij ZGAO, voor elk wat wils. ‘Als je iets voor anderen doet, is dat ook goed voor jezelf’

Isa zocht een tijdje geleden naar geschikt vrijwilligerswerk. “Toen zag ik op de website van Vrijwilligerscentrale Amsterdam de vacature voor extra hulp bij de beautymiddag voorbijkomen. Ik kwam in contact met Marty en ben meteen gestart. Het is fijn om iets voor iemand te doen en te zien dat je iemand blij maakt.” Lachend: “Ik vind eigenlijk dat iedereen die tijd heeft zoiets zou moeten doen.”

Sympathiek tuintje

Ondergrondse afvalcontainers leggen de gemakzucht van de mens bloot. Zo hardnekkig is de sluikstort (een geweldige ambtelijke term voor het straffeloos achterlaten van troep) dat handhavers eraan voorbijrijden, meldingen pas na vijf maanden worden beantwoord en daders niet eens meer de moeite nemen hun adresstickers los te peuteren van de achtergelaten webwinkeldozen.

Henk Spaan: Groene zeep

Goede raad was duur. Mijn vrouw durfde ik niet meer lastig te vallen. Dit probleem moest ik helemaal zelf zien op te lossen.
Ik vulde de emmer in de douche.
Soms kon je merken dat ik vwo had gedaan. Weliswaar een jaar of acht, maar toch.