Nieuws

Boomparkjes in de Sportheldenbuurt: ‘Een parkgevoel in je eigen straat’

In de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland zijn 75 ‘boomparken’ aangelegd: kleurrijke planten in de ruimtes rondom bomen. Buurtbewoners zijn verantwoordelijk voor het onderhoud. 

Duizendblad, wilde marjolein, crocosmia en duizendknoop staan rondom de beuk naast de Espressofabriek aan de Roepie Kruizestraat. De zwarte aarde ertussen verraadt dat de bloemen nog niet zo lang geleden zijn geplant.

De eigenaar van de Espressofabriek vroeg de parkjes aan tijdens een actieronde van De Gezonde Stad. Eigenaren van de boomparkjes geven water, verwijderen afval en snoeien indien nodig bij.

Het boomparken-project van De Gezonde Stad startte een aantal jaar geleden in Amsterdam-West, waar er destijds 225 zijn geplant. Ze worden allemaal verzorgd door bewoners. In verschillende andere buurten zijn vervolgens ook boomparkjes aangelegd en dit najaar komen er 100 bij in Sloten, Nieuw Sloten en De Aker, en nog eens 100 in de Pijp en de Rivierenbuurt.

Amsterdammers kunnen al langer bij de gemeente het beheer voor een boomspiegel aanvragen, maar veel mensen weten die weg niet te vinden. Vandaar dat De Gezonde Stad op dit idee kwam om mensen te helpen. Bovendien worden via De Gezonde Stad de plantenpakketten gesubsidieerd en wordt de aanleg verzorgd. In elke wijk werkt De Gezonde Stad samen met lokale bedrijven, in het geval van de Sportheldenbuurt met vastgoedbeheerders a.s.r. real estate, Rockfield Real Estate, Altera Vastgoed, en met de gemeente. De planten zijn biologisch gekweekt en veel exemplaren voorzien insecten van stuifmeel en nectar. De gemeente checkt van tevoren welke boomspiegels daadwerkelijk geschikt zijn voor een boompark.

“De boomparken zijn bedoeld om een parkgevoel in je eigen straat te krijgen,” legt Aukje Ypma van De Gezonde Stad uit. “Het is maar een klein stukje groen, maar het kan veel opleveren qua biodiversiteit, verkoeling en geluksgevoel. Zelf heb ik dat laatste zeker: als ik mooie plantjes zie, krijg ik een blij gevoel. We proberen trouwens echt hele straten te enthousiasmeren, zodat het effect groter is.”

Doordat de bewoners zelf eigenaar zijn, voelen ze zich verantwoordelijk voor het onderhoud, verklaart Aukje. “We kregen een mail van een bewoner die schreef dat ze haar buren heeft leren kennen doordat ze hen ging optrommelen om een boompark aan te vragen.”

Foto: Augustus 2022. Normaal begieteren de bewoners zelf de boomparken, maar vanwege de grote droogte tijdens de zomervakantie, stuurde kweker Schreuders Groen voor de zekerheid een sproeitank langs. Op de foto staan Aukje Ypma van De Gezonde Stad, Reinier Snelder van het loonbedrijf en Amjad Hashem van de Espressofabriek.