Nieuws

Minicursus Tuinvogels kijken – verrekijker in de aanslag 

Om vogels te kijken hoef je niet naar een natuurgebied te rijden. Ook vanuit huis kan het. Zelfs vanaf je balkon. “Als je weet wat je ziet, wordt het leuker.”

Afgelopen maand vond de Nationale Tuinvogeltelling plaats, georganiseerd door Vogelbescherming. Ook vanuit Oost zijn weer heel wat vogelwaarnemingen door bewoners ingevoerd, zo is te zien bij de resultaten op de website. Vogelbescherming kan geen resultaten uitfilteren voor specifiek Oost, maar landelijk was de top 3 koolmees, merel, roodborst. Qua volume was de meest geziene vogel de huismus. “De huismus komt in groepjes,” verklaart Timo Roeke van Vogelbescherming, “de koolmees zul je nooit in een groep van twaalf soortgenoten zien.” 
Dat de huismus in aantallen het meest werd geteld, is een goed teken. De populatie kende een lange dalende lijn, maar die blijft nu stabiel. Kenmerkend voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is dat hier ook de halsbandparkiet in tuinen wordt gezien. 

Bij de Tuinvogeltelling wordt bewoners gevraagd een half uurtje de vogels bij te houden die ze in hun tuin of vanaf het balkon zien. “Het is een manier om mensen enthousiast te krijgen voor vogels,” zegt Timo, “voornamelijk gezinnen met jonge kinderen. Voor veel mensen in de Randstad is natuur iets waar je met de auto naartoe moet rijden. Maar natuur is overal om je heen. De meeste mensen zijn zich er wel bewust van dat er af en toe en duif of een kauwtje in hun tuin zit, maar als je er echt voor gaat zitten, zie je misschien voor het eerst het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees, of zie je dat de zanglijster en de merel familie van elkaar zijn. Als je weet wat je ziet, wordt het leuker.”

Tips voor meer vogels in je tuin
*Verwijder zoveel mogelijk tegels uit de tuin en stapel ze op tot een muurtje waar insecten in kunnen schuilen
*Plaats inheemse planten (liefst biologisch geteeld). Laat klimplanten tegen de schutting of gevel groeien, bijvoorbeeld blauwe regen, hop of klimhortensia. Poot bessenstruiken zoals egelantier, vuilboom of Gelderse roos. Zoek een biologische kweker in de buurt, zoals Kwekerij Wiering in Nieuw-West of Noorderbloemen in Noord of bestel online bijvoorbeeld via Sprinklr
*Begin een composthoop
*Zet alleen bij strenge vorst vogelvoer neer. Ontsmet de voederplank geregeld vanwege ziektes die vogels op elkaar kunnen overdragen
*Bied water aan, bijvoorbeeld in oud servies. Vogels drinken hieruit en badderen erin om hun veren op te vetten
*Hang vogelkastjes op (niet in de volle zon)

Foto: Roodborstje, Martin-Hierck