Nieuws

Nachtvlinders, vleermuizen en een bosuil in Park Frankendael

Een nachtvlinderavond in Park Frankendael bracht drie bijzondere soorten motten aan het licht. Bezoekers vonden de buxusmot het mooist. 

Eind augustus organiseerden natuurliefhebbers een nachtvlinderavond in Park Frankendael. Edo Goverse van KNNV Amsterdam onderzoekt sinds een paar jaar de nachtvlinders van onze stad. Hij zette een wit laken op met een felle lamp erbij, om te zien welke soorten eropaf kwamen. Om half negen ’s avonds begon de bijeenkomst in de heemtuin van Park Frankendael, vlak bij de poel. 

In totaal werden er dertig tot veertig nachtvlinders op het doek gezien. Edo: “Er zaten geen grote klappers bij zoals pijlstaart of weeskind, maar we hebben wel drie soorten gezien die bijzonder zijn in de regio: de gestreepte rietuil, een nachtvlinder die dicht bij riet leeft en die je niet snel in de stad ziet, en verder de bleke grasuil en de essengouduil – een heel mooie soort.”

Maar onder de bezoekers was een andere vlinder het populairst: de buxusmot. “Dat vonden de meeste mensen een mooie soort,” zegt Edo. “Hij is bijna zo groot als een dagvlinder, en hij is wit met een zwarte rand. Het is een exoot uit China die door de plantenteelt in Europa terecht is gekomen. De rupsen vreten buxussen compleet kaal.”

Iemand ging met een batdetector op zoek naar vleermuizen en spotte meerdere gewone dwergvleermuizen. Ook zagen deelnemers een egel lopen, een diersoort waarvan in het park niet vaak melding wordt gemaakt. Ten slotte werd de groep getrakteerd op de roep van een bosuil, die zich ook in de heemtuin begaf.

De avond werd georganiseerd door Vrienden van Frankendael, KNNV en Buurtgroen020. Jacqueline Rijken, secretaris van Vrienden van Frankendael, wilde al heel lang een avond rondom nachtvlinders organiseren. “Normaal kom je ’s avonds niet in het park, ik was nieuwsgierig wat er aan nachtvlinders en vleermuizen rondvliegt.” Jacqueline was onder de indruk van de hoeveelheid nachtvlinders die op het laken afkwam. “En ik weet nu hoe de buxusmot eruitziet, die nare beesten die mijn buxus hebben opgegeten.” In totaal kwamen in totaal zo’n 25 deelnemers langs, onder wie buurtbewoners. Een paar mensen hadden kampeerstoelen meegenomen, waardoor er volgens Jacqueline ‘een kampeergevoel’ ontstond.

Half november organiseert Vrienden van Park Frankendael een paddenstoelenexcursie in samenwerking met de KNNV. Houd hiervoor de website vriendenvanfrankendael.nl in de gaten.