Nieuws

Stekjes ruilen, plantenmarkten en andere evenementen: ‘Plantenliefhebbers zijn leuke mensen’

Fabrizia Sbrega van YouPlant Amsterdam organiseert evenementen voor plantenliefhebbers. Op de plantenmarkt in Hotel Jakarta op 8 oktober kwamen tweehonderd mensen af. “Plantverzorging is een vorm van meditatie.”

In Hotel Jakarta loopt een constante stroom van mensen de deur uit met papieren tasjes waar groene bladeren uit steken. Op de eerste verdieping is een ruimte ingericht met standjes van kwekers met bijzondere planten en stekjes, maar ook bijvoorbeeld van een planten-illustratrice. Er zijn kraampjes met (tweedehands) keramieken potten, begonia’s (Fabrizia’s lievelingsplanten), terrariumplanten, cactussen, orchideeën en alocasia’s. De duurste plant die vandaag te koop is, is de Monstera Aurea van 130 euro, die op het eerste gezicht niet heel bijzonder oogt. Maar er zijn ook voor een paar euro stekjes van algemene planten te koop. Bij de ‘plant swaps’ die Fabrizia organiseert, gaat het om het ruilen van stekjes. Midden in Amsterdam zijn niet veel van dit soort evenementen te vinden. 

Fabrizia haalt trots een plant achter haar eigen standje vandaan, een soort die eruitziet als een octopus, met donkere, slierterige bladeren die alle kanten op steken: de Alocasia Flying squid. Ze kocht hem vandaag voor zichzelf. “Ik had deze soort nog nooit eerder gezien,” zegt ze glunderend. Thuis heeft ze naar eigen zeggen een ‘jungle’ met vijftig planten plus dan nog stekjes. “Het verzorgen is een vorm van meditatie,” vertelt Fabrizia, “een moment voor mezelf waarop ik aan niets anders denk. Ook geeft het me voldoening, vooral als ik een nieuw blaadje zie groeien. Dan ben ik superblij.” Ten slotte heeft Fabrizia veel mensen leren kennen door de evenementen. “Plantenliefhebbers zijn heel leuke mensen,” verzekert ze. “Ze zijn heel relaxt.” 

Fabrizia richt zich met haar plantenmarkten en ‘plant swaps’ vooral op expats. Ze is zelf ook expat: ze komt uit Rome, maar woont al vijftien jaar in Nederland. Op dit moment werkt ze nog in de financiële sector, maar vanaf januari gaat ze zich fulltime richten op YouPlant Amsterdam. Ze wil ook workshops gaan geven. Dat doet ze nu al bij The Baking Lab op de Linnaeusstraat, waar ze versgebakken focaccia belegt met bloemen en kruiden. En ze heeft een webshop, StekLab, waar ze allerlei producten voor plantverzorging en kweken verkoopt.

Op 6 november geeft Fabrizia een focaccia-workshop in The Baking Lab. Kijk voor haar andere plantenevenementen op Instagram: @youplantamsterdam