Lottie Hellingman: ‘Ik ben supernieuwsgierig en wil altijd iets nieuws leren’

“Ik hou heel erg van de natuur en kijk om je heen: bomen, bloemen, planten, water en beestjes. En dat midden in de stad. Ik woon nu vijfentwintig jaar in Amsterdam en had nooit gedacht dat dit er ook zou zijn. Toen ik uit Middenbeemster hiernaartoe verhuisde, dacht ik vooral aan een vieze en drukke stad waar de mensen elkaar niet kennen. Die is er ook, maar hier in het Oosterpark zie je de andere kant.”

Justus van Oel: ‘Dingen maken is mijn levensmotto, een noodzaak’

Het is toch zonde om ze niet te bundelen?
“Ik denk het niet. Boeken uitgeven kost geld en je verdient er geen klote mee. En je moet beroemd zijn om boeken te verkopen, dat ben ik niet. De laatste keer dat ik herkend werd, was in de trein in Oost-Groningen. Tot grote verbazing van mijn zoon van dertien zei de conducteur ‘meneer Van Oel’. “Er is iemand die je kent, zei hij.”
Lees het interview met Justus van Oel op debrugkrant.nl

‘Online jongemannen denken al snel dat ze er wel een keertje op mogen’

Een boek over lust en een baan bij de kinderboekenwinkel.
“Ik vind het mooi om veel verschillende dingen te doen. En de werelden hebben meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht denkt. Het zijn allebei fantasiewerelden en allebei doen ze heel veel met me. Als ik een mooi prentenboek zie, krijg ik veel gevoelens en dat geldt ook zeker voor een leuke date.”
Lees verder op debrugkrant.nl

Jeroen Smit: ‘De economie zoals we die nu kennen, van zoveel mogelijk, zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk, loopt op z’n laatste benen’

Voor omroep Human is hij bezig met een nieuw televisieprogramma ‘Wat houdt ons tegen?’ Schrijver Jeroen Smit vindt dat zelf ook een goede vraag.
Hij schrijft, houdt lezingen, stond met cabaretier Lebbis in het theater en komt met grote regelmaat in de media om actuele zaken in de economische wereld te duiden. “Als ik onbekende mensen op een feestje tegenkom, zeg ik meestal dat ik vooral een verhalenmaker ben.” We spreken Jeroen Smit op een zonnige dag in de Coffee Company, op een steenworp van zijn huis, waar hij vol enthousiasme vertelt over zijn nieuwe programma… Lees verder op debrugkrant.nl

‘Als scriptschrijver moet ik me vaak verdiepen in dingen waar ik niks van weet’

Daan Gielis is scenarioschrijfster, ze woont in de Weesperzijdebuurt en heeft zo haar geheimpjes. “Ik weet niet of het echt heel erg geheim is, maar sinds corona zit ik op de dj-school in Q-Factory bij Oostpoort. Ik ben met mijn drieënvijftig denk ik hun oudste student. Op vrijdag zit ik om tien uur ’s ochtends al in een kamer met een dj-booth alsof je in een club bent en gaan we lekker mixen.”

Liesbeth Staats: ‘Ik dacht dat de Watergraafsmeer een soort Diemen was’

Liesbeth Staats in De Jas. “Ik had een tv-serie gemaakt – Waarom werken vrouwen niet? – en ik vond het opvallend dat er in Nederland zoveel vrouwen in deeltijd werken en hoeveel vrouwen niet economisch zelfstandig zijn.”
Hoe ben je eigenlijk ooit in Oost beland?
“Een vriend van ons woonde in de Watergraafsmeer en die zei dat het hier echt heel fijn wonen is. Toen nog kon je ruime appartementen kopen en ik had altijd het idee dat het een soort Diemen was.”

Abdelali Bentohami in De Jas: ‘De beste lessen heb ik op het voetbalveld geleerd’

Abdelali Bentohami is traumachirurg, schrijver en ondernemer en droomt ervan om in Marokko een eigen ziekenhuis op te zetten.
De stem van Louis van Gaal is uit duizenden herkenbaar als hij luid het woord neemt in de kleedkamer. “Bentohami, ik zie jou binnenkort in het eerste van Ajax.” We schrijven eind jaren tachtig, plaats van handeling is stadion De Meer aan het einde van de Middenweg.