“Ik hou heel erg van de natuur en kijk om je heen: bomen, bloemen, planten, water en beestjes. En dat midden in de stad. Ik woon nu vijfentwintig jaar in Amsterdam en had nooit gedacht dat dit er ook zou zijn. Toen ik uit Middenbeemster hiernaartoe verhuisde, dacht ik vooral aan een vieze en drukke stad waar de mensen elkaar niet kennen. Die is er ook, maar hier in het Oosterpark zie je de andere kant.”
Justus van Oel: ‘Dingen maken is mijn levensmotto, een noodzaak’
Het is toch zonde om ze niet te bundelen?
“Ik denk het niet. Boeken uitgeven kost geld en je verdient er geen klote mee. En je moet beroemd zijn om boeken te verkopen, dat ben ik niet. De laatste keer dat ik herkend werd, was in de trein in Oost-Groningen. Tot grote verbazing van mijn zoon van dertien zei de conducteur ‘meneer Van Oel’. “Er is iemand die je kent, zei hij.”
Lees het interview met Justus van Oel op debrugkrant.nl
Martijn ‘Tienus’ Konijnenburg: ‘Oost is een beetje ongrijpbaar’
Wat is je geheime adres?
‘Klein Berlijn op de Middenweg, maar helaas gaat ze verhuizen. Het is niet een winkel voor mannen, maar ik heb er zo veel toffe dingen gekocht. Ik mis haar nu al.”
Lees het interview met Martijn ‘Tienus’ Konijnenberg op debrugkrant.nl
‘Online jongemannen denken al snel dat ze er wel een keertje op mogen’
Een boek over lust en een baan bij de kinderboekenwinkel.
“Ik vind het mooi om veel verschillende dingen te doen. En de werelden hebben meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht denkt. Het zijn allebei fantasiewerelden en allebei doen ze heel veel met me. Als ik een mooi prentenboek zie, krijg ik veel gevoelens en dat geldt ook zeker voor een leuke date.”
Lees verder op debrugkrant.nl
Jeroen Smit: ‘De economie zoals we die nu kennen, van zoveel mogelijk, zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk, loopt op z’n laatste benen’
Voor omroep Human is hij bezig met een nieuw televisieprogramma ‘Wat houdt ons tegen?’ Schrijver Jeroen Smit vindt dat zelf ook een goede vraag.
Hij schrijft, houdt lezingen, stond met cabaretier Lebbis in het theater en komt met grote regelmaat in de media om actuele zaken in de economische wereld te duiden. “Als ik onbekende mensen op een feestje tegenkom, zeg ik meestal dat ik vooral een verhalenmaker ben.” We spreken Jeroen Smit op een zonnige dag in de Coffee Company, op een steenworp van zijn huis, waar hij vol enthousiasme vertelt over zijn nieuwe programma… Lees verder op debrugkrant.nl
Jelle Broek, gitarist De Dijk: ‘Ik blijf erbij, muziek maken is het mooiste wat er is’
Broek werd iets verderop in het OLVG geboren en groeide op in de Henri Polaklaan, pal tegenover de ingang van Artis. “Ik heb daar een geweldige jeugd gehad,” zegt hij terugblikkend. “Het was een te gekke tijd.”
Op 18 december treedt De Dijk voor de allerlaatste keer op, in Paradiso.
‘Als scriptschrijver moet ik me vaak verdiepen in dingen waar ik niks van weet’
Daan Gielis is scenarioschrijfster, ze woont in de Weesperzijdebuurt en heeft zo haar geheimpjes. “Ik weet niet of het echt heel erg geheim is, maar sinds corona zit ik op de dj-school in Q-Factory bij Oostpoort. Ik ben met mijn drieënvijftig denk ik hun oudste student. Op vrijdag zit ik om tien uur ’s ochtends al in een kamer met een dj-booth alsof je in een club bent en gaan we lekker mixen.”
‘Als je wandelt, kijk je met nieuwe ogen’
Claudia Straatmans is hoofdredacteur van het lifestylemagazine Nouveau, vaste mode-expert bij Koffietijd en schrijft boeken over wandelen.
John Prop: ‘Het zijn de hindernissen die het spannend maken’
‘Toen ik Loes leerde kennen ben ik naar Amsterdam verhuisd. Destijds vond ik het prima om af en toe terug naar Limburg te gaan, maar als ik op het Muiderpoortstation uitstapte en ik zag daar een verwaaide Surinamer of iemand die een gulden vroeg, dan voelde ik me thuis. Deze stad ademt vrijheid.’
Adelheid Roosen: ‘Ik heb een buitelend vermogen om overal mijn ding te doen’
Adelheid Roosen schrijft, regisseert, speelt toneel en maakt documentaires. En Adelheid Roosen voelt zich thuis in de Javastraat…
Liesbeth Staats: ‘Ik dacht dat de Watergraafsmeer een soort Diemen was’
Liesbeth Staats in De Jas. “Ik had een tv-serie gemaakt – Waarom werken vrouwen niet? – en ik vond het opvallend dat er in Nederland zoveel vrouwen in deeltijd werken en hoeveel vrouwen niet economisch zelfstandig zijn.”
Hoe ben je eigenlijk ooit in Oost beland?
“Een vriend van ons woonde in de Watergraafsmeer en die zei dat het hier echt heel fijn wonen is. Toen nog kon je ruime appartementen kopen en ik had altijd het idee dat het een soort Diemen was.”
Johan Wakkie uit Oost neemt Oekraïense Iryna in huis: ‘Ze is hartstikke welkom’
Als directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond vierde hij de grootste triomfen. Momenteel stelt Johan Wakkie als een van de eerste Amsterdammers zijn huis in Watergraafsmeer beschikbaar aan Iryna Kharchenko, een vluchtelinge uit Oekraïne.
Abdelali Bentohami in De Jas: ‘De beste lessen heb ik op het voetbalveld geleerd’
Abdelali Bentohami is traumachirurg, schrijver en ondernemer en droomt ervan om in Marokko een eigen ziekenhuis op te zetten.
De stem van Louis van Gaal is uit duizenden herkenbaar als hij luid het woord neemt in de kleedkamer. “Bentohami, ik zie jou binnenkort in het eerste van Ajax.” We schrijven eind jaren tachtig, plaats van handeling is stadion De Meer aan het einde van de Middenweg.
Sara van Gorp: ‘Het was hier altijd een dooie boel en nu gebeurt er wat’
Sara van Gorp is de chef van Mezza, het magazine van het AD en zeven regionale kranten. Ze woont op Zeeburgereiland. “De skatebaan heeft reuring gebracht op het eiland. Het was hier altijd een dooie boel en nu gebeurt er wat.”
Kunstenaar Jan Rothuizen in De Jas. ‘Ons eerste kind sliep in een kast’
Van Colombia tot de Coffee Company in Amsterdam – waar hij ook is, kunstenaar Jan Rothuizen tekent de wereld om hem heen. Over het koffiehuis aan de Middenweg: “Het buurthuis annex bruin café zonder alcohol.” Sinds 2010 tekent hij maandelijks […]
Michiel Voet: ‘Toen we hier kwamen wonen was het wel een beetje grimmig en ongezellig’
“Alles voor een mooie foto,” zegt Michiel Voet als de fotograaf hem vraagt om op de trambaan van de Middenweg te poseren. De avondspits is in volle gang, lijn 19 houdt even halt en Voet is met jas en al duidelijk in zijn element.
Fransje Boelen in De Jas: ‘Ik werd van school gestuurd omdat ik met totaal andere dingen bezig was’
Actrice Fransje Boelen woont in de Watergraafsmeer, werkt aan een tragikomische tv-serie, maakt een voetbalpodcast, vindt koeienmelk 2010 en mist de Hema Linnaeustraat enorm…
Herman Koch: ‘Zelfs bij chique diners ben ik van het pils en niet van de wijn’
Zijn nieuwe boek Een film met Sophia is net uit, maar we hebben het met Herman Koch vooral over zíj́n Amsterdam-Oost.
In een loods op Zeeburgereiland drumt en schildert Wim Janssen: ‘Dit is een ideale plek’
Wim Janssen is een dubbeltalent. Als hij niet drumt maakt hij met uitzicht op het Amsterdam-Rijnkanaal prachtige schilderijen, in een oude loods op Zeeburgereiland.
Dolf Jansen: ‘In veertig jaar is er in de buurt eigenlijk heel weinig veranderd’
Cabaretier Dolf Jansen met zijn moeder in Watergraafsmeer. Hij is een fanatiek hardloper. “Ik liep door de hele Watergraafsmeer, naar het oude Ajaxstadion, Diemen, langs het kanaal, het Science Park dat toen nog niet bestond, en de ring die toen nog gebouwd moest worden. Noem een straat en ik heb er gelopen.”