Nieuws

Hoe een burn-out leidde tot een wilde pluktuin

In een strook naast restaurant De Kas in Park Frankendael legt Olivia Langenberg (47) samen met buurtgenoten een ruigte met bloemen aan. Er loopt een houtsnipperpad langs vier heuvels, een wadi en borders met kruiden en laagfruit. 

“Die grote plant is engelwortel,” wijst Olivia naast het pad. “En daar komen voorjaarszonnebloemen op.” Een uitgebloeide artisjok, gele aardbei, beemdkroon en de schattige blauwe bloemetjes van ereprijs zien we. Een steenhommel-koningin haalt nectar bij paarse dovenetel. De ooievaar kleppert en er vliegt een halsbandparkiet over. 

“In 2012 kreeg ik een kind en kwam ik in een burn-out terecht,” vertelt Olivia later vanaf een bankje. “Ik heb toen veel met mijn kind in het park gezeten. Ik had twee banen en wilde eigenlijk iets dichterbij zoeken, iets wat bij me past: de buurt verbinden met het groen in de omgeving. Het viel me op dat er niks met dit stukje grond gebeurde. Ik wilde iets fleurigs voor de wijk doen, schreef een uitgebreid plan en won subsidie van Oost Begroot.”

In het begin stuitte haar plan op weerstand van Vrienden van Frankendael en van de parkhovenier. Ondanks het stroeve proces hield Olivia vol. “Ik merkte dat veel mensen heel enthousiast waren over het idee. De buurt en mensen die hier kwamen wandelen vonden het geweldig. Jong en oud. Zo heb ik het kunnen volhouden.” Uiteindelijk kreeg ze toestemming.

Olivia leerde van de parkhovenier welke planten het best groeien op de kalkrijke, zandige grond. In november 2021 gingen de eerste planten de grond in. Dit jaar bestelde ze biologische zaden van soorten als grote centaurie, zwarte toorts, koninginnekruid en kleine pimpernel. Afgelopen zomer bloeiden de schermbloemigen uitbundig op de heuvels. “Het is een feest, ook voor insecten,” jubelt Olivia.

Het houtsnipperpad is gemaakt van verhakselde kerstbomen, die tijdens een actie in het park zijn vermaald om ze niet te hoeven verbranden. Het sociale aspect van samen tuinieren is een drijfveer voor Olivia. Ze hoopt mensen aan te trekken die geen tuin hebben, of mensen die tot zichzelf willen komen. “Het is hier echt een concert van vogels.” 

In de toekomst wil ze met bewoners boomstammen plaatsen waarop mensen kunnen zitten om te picknicken en thee te drinken – met vers geplukte kruiden van de ‘eeteilanden’ (op de zandheuvels staan veel eetbare planten). Ook hoopt ze experts aan te trekken voor workshops over planten en wil ze met bewoners de insectenrijkdom inventariseren. Over twee weken arriveren vierhonderd planten die besteld konden worden met het overgebleven geld uit het potje.

Lijkt het je leuk om te helpen? Op vrijdagochtenden van 9.30 tot 13.30 uur wordt er gewerkt op Bloemenveld Frankendael.