Wethouder Marjolein Moorman: ‘Het gaat er niet om wie wint of verliest, het gaat om het belang van de stad’

“Natuurlijk zie ik dat er ook in Oost grote verschillen zijn in kansen voor bewoners. Het is ook niet zo dat onze ‘masterplannen’ voor Zuidoost, Nieuw-West en Noord betekenen dat we alleen naar die stadsdelen kijken voor verbeteringen, dat geldt natuurlijk voor de hele stad. Maar laat ik niet te veel op de stoel van de stadsdeelvoorzitter gaan zitten.”

Milieubewust en toch mooi gekleed

De milieu-impact van het maken van nieuwe kleding is groot. Wil je een beetje milieuvriendelijk gekleed gaan, dan luidt het eerste simpele devies: koop zo min mogelijk nieuwe kleren. Maar doe dat maar eens, met al die lonkende etalages en die onwaarschijnlijk lage prijzen van onze Aziatische webwinkel-vrienden. 

Groot onderhoud en aanleg warmtenet Middenmeer: ‘Nog een grote opgave om van buurtinitiatief naar coöperatief warmtebedrijf te komen’

En zo is afgelopen maand met het openbreken van de Linnaeuskade het startschot gegeven voor de aanleg van een warmtenet. Om te beginnen wordt ondergronds eindelijk het geplande groot onderhoud uitgevoerd. De gas- en stroomleidingen en de riolering worden vernieuwd. Door de verouderde en vele loze leidingen is dit een “ingewikkeld klusje” volgens Rick Vermin. “Als je eraan gaat pulken gaat het stuk.” En dan komt er dus een extra leiding bij voor de realisatie van een warmtenet. 
Ook bovengronds krijgt de buurt een opfrisser. De Linnaeuskade wordt een fietsstraat, met rood asfalt en een maximumsnelheid van 30 km/u voor auto’s.

Bestaat klimaatvriendelijke kaas?

Kaas, de meeste Hollanders zijn er gek op. Maar welke kaas moet je nu eten om het milieu zo min mogelijk te belasten? Voor deze vraag moeten we allereerst naar de bron van alle kaas: melk. Bij de melkproductie vindt namelijk bijna alle broeikasuitstoot plaats die betrokken is bij het kaasproces.

Op naar de stembus. Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart, welke kwesties vind jij belangrijk?

Er valt genoeg te kiezen bij de gemeenteraads- en stadsdeelcommissieverkiezingen op 16 maart. Zo komt de wooncrisis in elk partijprogramma wel terug, en wat doe we met de brutale beleggers die alles opkopen? De VVD stroopt de mouwen op tegen afval in de stad, LEF wil jongeren een stem geven via burgerraden, ST3M mikt op energietransitie op basis van gezond verstand, JA21 is voor kernenergie. Over die heikele windmolens durft eigenlijk geen enkele partij zich uit te spreken. Wat stem jij op 16 maart? 

Nieuwe roman Henk Spaan: Stappen Tellen ‘Schrijven is voor mij mijn hele leven lang het belangrijkst geweest’

Spaan woont sinds vier jaar op Zeeburgereiland, in de seniorenflat die model stond voor het boek. Gaat het er daar net zo aan toe als in het boek? “Mwa, ze hebben het wel vaak over ‘verbinden’, dat zijn termen waar ik jeuk van krijg.” Hij voelt zich natuurlijk wel gezegend met zijn schrijvende beroep, iets wat hij het liefst zo lang mogelijk wil blijven doen. “Schrijven is voor mij mijn leven lang het belangrijkst geweest. Het is een heel bevredigend gevoel om ’s morgens te beginnen met het schrijven van 500 woorden. Daarna ligt de dag voor je open.”