Nieuws

Nieuw platform: eerste hulp bij klimaatvragen. ‘We zijn het aan onze kinderen verplicht’

Door alle coronaperikelen van 2020 zouden we het probleem van de klimaatverandering bijna vergeten. Dat geldt niet voor Scientists for Future NL, een groep bevlogen wetenschappers die zich zorgen maakt over klimaatverandering en die hun wetenschappelijke kennis daarover wil delen. Zij lanceerden eind 2020 het platform Klimaathelpdesk.org.

Het was Leo Meyer, oudgediende in de klimaatwetenschappen en coauteur van een aantal invloedrijke klimaatrapporten, die de groep een zetje gaf richting een nieuw initiatief. Is het een idee om iets van een platform op te zetten, opperde hij. Van het een kwam het ander en zo lanceerde Scientists4Future NL – samen met de Utrecht Young Academy – de KlimaatHelpdesk.org: een website voor alle denkbare vragen die met klimaatverandering te maken hebben. 

Onder de initiatiefnemers bevindt zich het echtpaar Sanli Faez en Bahar Mehmani uit de Watergraafsmeer, beiden gepromoveerd en begaan met het klimaat. “We zijn het op zijn zachtst gezegd aan onze kinderen verschuldigd om ze te leren welke klimaatomstandigheden ze erven van onze generatie.”

Bij iedere vraag die binnenkomt zoeken de vrijwilligers van de KlimaatHelpdesk een wetenschapper of expert die deze kan beantwoorden. Het antwoord laten ze vervolgens nog eens verifiëren door een tweede expert – het proces van ‘peer review’ zoals we dit uit de wetenschap kennen. Vraag en antwoord worden gepubliceerd op de website, liefst met bronvermelding en verwijzingen naar verdere informatie.

Hoewel de website in eerste instantie is opgezet met scholieren en hun docenten in gedachten, is iedereen welkom een vraag in te sturen. En daar wordt inmiddels behoorlijk gehoor aan gegeven. Krap twee maanden na de lancering zijn er al tientallen vragen en antwoorden gepubliceerd, en staan er minstens zoveel nieuwe vragen uit bij experts. Ze variëren van praktisch (Hoe kan ik de gemeenteraad het beste benaderen voor een beter klimaat?) tot meer basaal (Wat kan ik zelf doen voor verbetering van het klimaat?).

“We vergelijken de website het liefst met Thuisarts.nl, waar je heen gaat als je op zoek bent naar betrouwbare medische informatie,” aldus Erik van Sebille, klimaatwetenschapper aan de Universiteit Utrecht. “Maar in dit geval is onze planeet de patiënt. De KlimaatHelpdesk geeft niet alleen een overzicht van het klimaatprobleem, maar ook van de oplossingen.”

Scientists4Future NL heeft meer plannen voor de KlimaatHelpdesk. Zo zouden ze graag zien dat wetenschappers de website gaan gebruiken als platform voor discussies en het delen van nieuwe inzichten. Ook zijn er plannen voor het organiseren van evenementen rond het thema klimaatverandering, en meer samenwerking met middelbare scholen. “De vragen die we binnenkrijgen kunnen op zichzelf al aanleiding zijn voor nieuwe ideeën binnen de wetenschap”, aldus Van Sebille. 

Heb je zelf een vraag over klimaatverandering of wil je een steentje bijdragen als vrijwilliger? Ga naar https://www.klimaathelpdesk.org/.

Foto: Sanli Faez en Bahar Mehmani met hun dochter Soline in Park Frankendael