Nieuws

Niet erg duurzaam, wel sociaal: IJburg heeft een tijdelijke ijsbaan op het strand

Of het nu vriest of niet, deze winter kan de IJburgse schaatsfan zijn hart ophalen. Van 15 december tot 11 januari heeft de wijk tijdelijk zijn eigen schaatsbaan. Het initiatief IJburg on Ice komt uit de hoed van strandpaviljoen De Japanner, gevestigd op Strand IJburg, en van stadsdeel Oost, die bijspringt met een subsidie. 

Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege (D66) is enthousiast over de ijsbaan. “Het stadsdeel vindt het belangrijk de sociale cohesie en de leefbaarheid verder te vergroten op IJburg, en dit plan past daar goed bij. Nederland is natuurlijk echt een schaatsland, met een koek en zopie-cultuur. Op een ijsbaan is iedereen gelijk. Ik hoop dan ook echt dat veel IJburgers naar het strand komen om te gaan schaaten en elkaar te ontmoeten.” 

Belangen afwegen
Dat de ijsbaan nu niet bepaald het meest duurzame initiatief is neemt hij op de koop toe. “Natuurlijk vinden wij de energietransitie van het allergrootste belang. Maar binnen de politiek moet je nu eenmaal altijd belangen afwegen, en in dit geval vonden we de sociale component belangrijker. Zo is er op IJburg maar weinig te doen voor jongeren, terwijl er daar wel een hoop van zijn.” Dat er dit jaar geen tijdelijke ijsbaan is op het Museumplein telde eveneens mee in de afweging. “Op deze manier laat je ook weer nieuwe mensen kennismaken met IJburg. Gaan ze wellicht volgende zomer naar Strand IJburg in plaats van Zandvoort, dan is dat ook weer winst.”

Dat de Jaap Edenbaan net heropend is na een door de gemeente betaalde renovatie van 16 miljoen euro speelde volgens Vroege geen rol. “De Jaap Eden is echt bedoeld voor een ander publiek, meer voor de echte wedstrijdschaatsers. Een buurtijsbaantje zoals nu op IJburg is echt meer voor het plezier, dat kan prima naast elkaar bestaan.”

Voor wie zin heeft gekregen om te gaan schaatsen: bewoners met een Stadspas kunnen gratis twee uur schaatsen en betalen alleen 3,50 euro voor schaatshuur. Zonder stadspas betalen kinderen 6,50 euro voor twee uur schaatsen inclusief schaatshuur, volwassenen 9,50 euro.