Nieuws

Duurzaamheid voor dummies: Wat is beter voor het milieu: elektrisch koken of op gas?

Ik zie de klimaatverandering met lede ogen aan, maar wat kan ik er nu eigenlijk zelf aan doen? Voor wie die dit herkent is er deze nieuwe rubriek ‘Duurzaamheid voor dummies’. De vraag van deze week luidt: is elektrisch koken energiezuiniger dan koken op aardgas of waterstof?

Koken met een inductiefornuis is inderdaad efficiënter dan op een gasfornuis, omdat er bij een gasfornuis meer warmte verloren gaat doordat de lucht onder de pan ook verwarmd wordt. Ongeveer de helft van de energie van het gas wordt gebruikt om voedsel te verwarmen. Bij elektrisch koken ligt dit energie-rendement een stuk hoger; ongeveer 80–90% voor inductiekoken, en ongeveer 65–70% voor keramisch koken. 

Een duidelijke 1–0 voor elektrisch koken dus? Niet per definitie, zo blijkt. Het maakt namelijk ook uit wat voor energiebron de elektriciteit voor het koken afkomstig is en hoeveel CO2-uitstoot hier bij komt kijken. Komt de elektriciteit van een gasgestookte elektriciteitscentrale, dan is het rendement van inductie nagenoeg gelijk aan dat van koken op aardgas, en eindigt keramisch koken zelfs onder aan de lijst. Wordt de energie echter uit hernieuwbare bronnen gehaald (wind of zon) dan wint inductie het weer van aardgas. Weet je niet zeker hoe groen jouw energieleverancier is? Kijk dan bijvoorbeeld op de site van de Consumentenbond

Voor het uitgebreide antwoord op deze vraag, en nog veel meer vragen en antwoorden, kun je terecht bij de Klimaathelpdesk – een nieuw online platform voor iedereen die meer wil weten over klimaatverandering. Staat jouw vraag er nog niet tussen? Ga naar klimaathelpdesk.org/ask en brand los.