Nieuws

Van strontbak naar… Hoe zit het met de plannen voor de silo’s op Zeeburgereiland?

Met hun hoogte van 23 meter waren ze, samen met de twee slibvijzelgemaaltjes, de eerste markante bewoners van Zeeburgereiland; de silo’s van de voormalige Rioolwaterzuivering Oost. Maar terwijl de gemaaltjes al lang een nieuwe bestemming hebben gevonden als luxueus eenkamerhotel en koffietent, en het eiland inmiddels volop bewoond is, staan de silo’s nog altijd leeg. Hoe staat het eigenlijk met de plannen en waarom duurt het allemaal zo lang?

Voor die plannen moeten we terug naar 2008, toen de gemeente voor de eerste keer een prijsvraag uitschreef. Het winnende plan betrof het Annie M.G. Schmidt Huis, wat een cultuurhuis voor jong en oud moest worden, inclusief een speeltuin op dak. Maar toen gooide de huizencrisis roet in het eten en gebeurde er lange tijd niets. 

In 2017 schreef de gemeente opnieuw een prijsvraag uit, die in 2018 werd gewonnen door ‘De Drie Koningen’ – een gezamelijk plan van ontwikkelaars Grayfield, Vink Bouw, Elephant en Brouwerij ’t IJ – bestaande uit onder meer een filmtheater, klim- en speelhal, hotel, restaurant en een spa met fitness. Even was er veel reuring, maar niet lang daarna vooral een oorverdovende stilte.

Terug naar het heden, waarin we spreken met Bernlef de Vries van aannemer Vink Bouw, en van wie we horen dat er eind van dit jaar heel waarschijnlijk gestart gaat worden met de uitvoering van de plannen, achter de schermen is er hard gewerkt. Hij geeft toe dat de complexiteit van het project een uitdaging is gebleken. “Allerlei factoren speelden een rol. In 2020 stonden we klaar om te beginnen en toen kwam corona en stortte alles een beetje in.” Door financieringsproblemen trokken enkele huurders, waaronder Vondel Hotels en de beoogde belegger, zich terug. Brouwerij ’t IJ – die deel was van het oorspronkelijke plan uit 2018 – had zich al eerder teruggetrokken. 

Wel meldden zich nieuwe geïnteresseerden, onder meer voor het huren van kantoorruimtes. House of Jim, aanbieder van flexkantoren, heeft zich aangesloten als co-investeerder en mede-ontwikkelaar. De Vries: “Maar door die veranderende plannen hadden we ook een nieuwe omgevingsvergunning nodig, dat duurt zo ook weer een jaar. En toen begonnen ook nog de rente en de bouwkosten te stijgen Inmiddels doorstaan de 3 silo’s hun derde crisis.”

Ondanks alles lijkt er nu schot in de zaak te komen. De ontwikkelende partijen, met Vink Bouw voorop, geloven in de silo’s en vertrouwen erop dat de plannen gaan lukken. Deze bestaan uit een mix van cultuurtheater, horeca en sport (55%), en flexkantoren (45%). Geen pannenkoeken of clubs, maar daghoreca zoals Brouwcafé de Bekeerde Zuster in het centrum. En bioscoop Rialto, die al die tijd aangebleven is als potentiële koper van een van de silo’s. “Dat is nu voor 99% zeker. De silo’s worden duurzaam verbouwd en krijgen een BREEAM Outstanding keurmerk. Architect Elephant heeft een icoon ontworpen dat van veraf zichtbaar zal zijn.”

Vink Bouw, House of Jim en Grayfield verwachten eind dit het jaar nog te starten, dan moeten de plannen eind 2025 gereed zijn. Zou het na vijftien jaar dan toch iets gaan worden met de silo’s? 

Lees ook:
Annie MG Schmidt Huis wint siloprijsvraag (04-04-2009)
Van strontbak naar pronkstuk (10-04-2008)
Driekoningen op Zeeburgereiland feest voor de buurt (08-12-2018)