Nieuws

Duurzaamheid voor Dummies: ‘Ons eetpatroon heeft een grote impact op het milieu’

Het klimaat verandert en dat is deels te wijten aan ons eigen gedrag. Want alles wat we doen heeft impact op het milieu – autorijden, vliegen, huizen bouwen, kleren kopen… Ben je benieuwd hoe je jouw ecologische voetafdruk kunt verkleinen? Nou, bijvoorbeeld door je voedingspatroon eens kritisch te bekijken.

Wat we eten beïnvloedt niet alleen ons eigen functioneren, maar ook dat van het milieu. En niet zo’n beetje ook. Geschat wordt dat ongeveer een derde van de klimaatbelasting te maken heeft met het produceren en eten van voedsel. Denk hierbij aan landgebruik, overbevissing, het transport, waterschaarste en het mestoverschot. 

De gemiddelde Nederlander heeft niet zo’n duurzaam voedingspatroon. Het grootst is de impact van de zuivel en het vlees dat we consumeren. Deze voedingsmiddelen zijn verantwoordelijk voor bijna zestig procent van onze ‘eetmilieubelasting’. Hier is dus winst te behalen. Door één dag per week geen vlees te eten daalt je milieu-impact al met zo’n 5 à 10 procent. Wie overstapt op een volledig vegetarisch menu zorgt zo voor een afname van 35 procent. 

De Schijf van Vijf, wie is er niet groot mee geworden? Als we ons simpelweg wat meer aan deze richtlijnen houden, ontstaat er al een zichtbaar positief effect op de uitstoot van broeikasgassen.

En verder? Ga eens na hoeveel eten je dagelijks weggooit, zoals die overrijpe peren of dat extra handje pasta dat je voor de zekerheid had gemaakt. Door slimmer in te kopen en te koken kun je verspilling voorkomen. Ga voor (kraan)water, of anders koffie of thee in plaats van een sapje. Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor groenten en fruit van het seizoen en koop waar mogelijk duurzame producten (biologisch, On the way to PlanetProof of Beter Leven 2 en 3 sterren). 

Voor een uitgebreider antwoord (en voor nog veel meer interessante vragen) kun je terecht op de Klimaathelpdesk. Je kunt er ook een eigen vraag stellen. Zie www.klimaathelpdesk.org/.