Nieuws

Vrijwilligers zijn onmisbaar bij ZGAO: ‘We kunnen nog wel wat jonge mensen gebruiken’

Het jaarlijkse Indische Buurt Festival in de Javastraat vond dit jaar plaats op zaterdag 3 september, de eerste warme nazomerdag, en dat doet zowel de bezoekers als de kraamhouders zichtbaar goed. Naast kraampjes met tweedehands kleding en snuisterijen zijn er kramen van verschillende scholen en buurtorganisaties te vinden. Eén daarvan is de kraam van de Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), dit jaar mede bemand John Cools, recruiter bij ZGAO. 

ZGAO heeft twee verpleeghuizen en biedt revalidatiezorg, dagbesteding en zorg aan huis. Sinds kort is daar de dienst Verpleegzorg Thuis bij gekomen, voor mensen die nog niet naar een verpleeghuis willen of voor wie daar nog geen plek is. Een groep van zo’n honderdvijftig vrijwilligers vormt een belangrijke pijler onder de organisatie, en deze markt in Oost biedt een uitgelezen kans om nieuwe vrijwilligers te vinden. 

John: “We spreken hier aan de kraam jong en oud. Zo was er bijvoorbeeld een vrouw die informeerde naar een plek in ons verpleeghuis voor haar moeder, en een potentiële vrijwilliger die iets wilde doen voor ouderen met dementie. Ook was er een jong stel met een baby waarvan de moeder ook wel vrijwilligerswerk wilde doen. Superleuk natuurlijk, we kunnen wel wat jonge mensen gebruiken.”

John werkt al vijfenveertig jaar in de ouderenzorg en noemt zijn organisatie vol overtuiging ‘de leukste ouderenorganisatie van Amsterdam’. Lachend: “Ik zie er volgens mij niet uit alsof of ik het niet leuk heb, toch?” Wat het volgens hem onder meer zulk dankbaar werk maakt, is dat je ouderen ziet opknappen als ze de juiste zorg krijgen. 

Ook Linda Furhmann en Lily van Leeuwen bemannen de ZGAO-kraam. Zij werken voor Genetic Choir, een professioneel koor dat sinds enige tijd ook langskomt in de verpleeghuizen van ZGAO. Zij werken daar met de Stem&Luister-methode: met een professionele zanger en een groep van vijf vrijwilligers bezoeken ze om de week de bewoners om met hen al improviserend te zingen. “We spelen in op waar de bewoners mee komen en dan ontstaat er vaak ter plekke een compositie. Dus we zingen niet zozeer gezellige oude liederen, maar we proberen juist in het hier en nu te blijven en wat er gebeurt te vertalen naar klanken.” Dit kan therapeutisch werken. En, zo krijgen ze vaak te horen, voor de vrijwilligers kan het bevrijdend zijn. “Je hoeft als vrijwilliger niet per se goed te kunnen zingen. Eigenlijk hebben we voornamelijk gewoon lol met zijn allen.” 

Als een voorbijganger een foto maakt van de kraam begint John nog meer te stralen. “Ha, dat is mijn man!”

Interesse om vrijwilliger te worden bij ZGAO of het Genetic Choir? Neem contact op met Marty Bosch via marty.bosch@zgao.nl of 06 20 33 09 14. John Cools is bereikbaar via j.cools@zgao.nl en 06 57 09 52 55.

www.zgao.nl

Foto: John Cools voegt vanachter de kraam graag nog wat toe: “Behalve vrijwilligers zijn zorgprofessionals die graag in de buurt werken natuurlijk ook van harte welkom, we hebben diverse vacatures. Je kunt bij ons ook het vak leren en echt niet alleen als je jong bent. Zij-instromers met levenservaring kunnen snel aan de slag met een combinatie van leren en werken”. 

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 103