De Jas

Eric van Sauers: ‘Ik ben oldskool, comedy is echt anders geworden’

Eric van Sauers (55) is cabaretier, acteur, Comedytrain-lid en eindredacteur van Dit was het Nieuws. Hij is nog niet helemaal gewend aan ‘het nieuwe normaal’ van thuiszitten, kinderen lesgeven en televisieopnamen zonder publiek – soms zelfs zonder gasten. En dan gaan die tv-programma’s ook alleen nog maar over corona. “Het komt echt onze neus uit inmiddels, maar je ontkomt er gewoon niet aan.”

Rondrennen
“Mijn twee jongste kinderen zitten nu met mijn partner in ons huisje aan de kust, wel fijn dat dat kan. De oudste van die twee moeten we echt iedere millimeter vooruit trekken met huiswerk, en de jongste vliegt er juist doorheen, die wil eigenlijk alleen maar buitenspelen en rondrennen. Ik heb ook een zoon die al afgestudeerd is, die is teruggekomen uit Engeland; hij is profbasketballer en de sport ligt ook helemaal stil. Hij is nu veel hier.”

Moeilijk mannetje
“Mijn jongste kinderen gaan naar basisschool De Kraal (in de Indische Buurt, red.). Ze gingen eerst naar de montessorischool hier in de buurt maar die school paste helemaal niet bij ze. De Kraal doet veel met dans en creatieve dingen, we zijn er echt tevreden over. De kinderen van Micha Wertheim zitten er ook op. Hem ken ik al heel lang. Hij heeft best een moeilijk mannetje, dus ik dacht als die zijn kinderen erop doet, zal het wel goed zijn. Hij had het voorwerk zeg maar een beetje gedaan.”

Apocalyptische toestanden
“Ik had eigenlijk een nieuwe show gepland voor september 2019, maar toen had ik het te druk dus heb ik het uitgesteld. En nu staat de wereld op zijn kop. Alle afgelaste shows moeten straks ingehaald worden, dus alle theaters zijn al maanden volgeboekt. Eerlijk gezegd ben ik wel blij dat ik geen voorstelling klaar had; ik had die hele show moeten omgooien, met alle apocalyptische toestanden van nu. Het zou natuurlijk potsierlijk zijn om na dit alles een voorstelling te gaan spelen en het helemaal niet over corona te hebben. Ik had wel al allemaal krabbeltjes en steekwoorden opgeschreven – die ik vaak met moeite kan teruglezen. Misschien dat ik die er over een jaartje weer bij pak.”

Van vóór online
“Ik treed nog maar heel weinig op in Toomler, eigenlijk alleen als ik bezig ben met een nieuwe voorstelling. Ik ga nog wel af en toe kijken naar de nieuwe generatie stand-upcomedians. Ik ben zelf oldskool, comedy is echt anders geworden. Ik heb wel bewondering voor die jonge generatie. Toen ik jong was hadden we bijna geen voorbeelden; ik ben nog van vóór online en YouTube, wij hadden alleen een paar videobanden die we keken. De comedians van nu hebben zóveel voorbeelden, het lijkt me moeilijk om dan een eigen vorm te vinden. Maar misschien is het daardoor ook veel diverser nu, dat is wel mooi.”

Aanpassingsvermogen
“Sowieso praat ik veel met andere cabaretiers over hoe we nu verder moeten. Ik zie het nog niet zo snel gebeuren dat mensen weer met vijfhonderd opeengepakt in De Kleine Komedie zitten. Misschien kunnen we iets doen met gezinnen of zo, of kleine plukjes mensen in de zaal – wat natuurlijk ook weer raar is, want theater is toch een collectieve beleving. We zullen nog creatiever moeten zijn. Dat is trouwens wel het mooie van dit alles; het enorme aanpassingsvermogen van de mens, hoe snel we gewend zijn aan ‘het nieuwe normaal’.”

Saai maar prachtig
“Ik woon denk ik al 22 jaar op Borneo-eiland. Het is er best saai, het is echt zo’n forensendorp met bakfietsmoeders. Maar in de zomer is het er echt prachtig en de kinderen lopen in en uit bij hun vriendjes. Ik heb altijd bij het water gewoond, dat trekt toch blijkbaar.”
“Voordat ik hier woonde heb ik eerst een tijd op KNSM-eiland gewoond. En nog daarvoor in de Czaar Peterstraat, toen betaalde ik een huur van geloof ik 200 gulden. Dat was toen echt nog zo’n nomadeneiland, er werden houseparty’s gegeven en er was verder helemaal niets, behalve een paar loodsen. Niemand kwam er ook op bezoek, het was helemaal uit de richting. Nu is het er niet meer te betalen, en wordt het ook zo’n beetje als hartje Centrum gezien.”

Cafés en hippe plekken
“In Oost trekt het buurtje rondom de Dappermarkt mij toch wel het meest. Hoe de Javastraat zo opgepimpt is, echt goed toeven daar. En de Wijttenbachstraat bij het Tropenmuseum, met al die cafés en hippe plekken, dat hebben ze echt goed gedaan. Of het Bimhuis, dat ligt op een steenworp afstand van mijn huis. Die muziekhal, en dat terras aan het water; echt één van de betere plekken van Amsterdam.”


Foto: Eric van Sauers op de kop van Borneo-eiland, waar hij woont. “Het is hier best saai, echt zo’n forensendorp met bakfietsmoeders. Maar in de zomer is het hier prachtig.”
Het gietijzeren kunstwerk is van Mark Manders: Fragment van een Huiskamer.