Duurzaamheid voor Dummy's

Een beter milieu begint bij koffie drinken uit een vieze mok

Het klimaat verandert en dat is deels te wijten aan ons eigen gedrag. Want alles wat we doen heeft impact op het milieu – autorijden, vliegen, huizen bouwen, kleren kopen… Ben je benieuwd hoe je jouw ecologische voetafdruk kunt verkleinen? Nou, denk bijvoorbeeld eens na over waar jij je bakkie troost uit drinkt.

Het plastic wegwerpbekertje is zo langzamerhand een curiositeit aan het worden in de meeste bedrijfskantines. Steeds vaker wordt het vervangen door hippe papieren bekertjes, of robuuste mokken met quasi-grappige teksten dan wel het bedrijfslogo. Dat milieuvarkentje hebben we gewassen, zul je misschien denken. Maar is dat eigenlijk wel zo? 

Onderzoek naar de mileubelasting van het papieren en plastic wegwerpbekertje en herbruikbare (aardewerk) mokken blijkt niet eenduidig, en de uitkomsten variëren naar gelang de aannames die worden gedaan. Ga je er namelijk van uit dat men een mok na iedere drinkbeurt handmatig grondig afspoelt met heet water en sop, dan is het milieu toch vaak beter af met een papieren of plastic wegwerpbekertje. Hoewel dat laatste dan ook weer afhangt van de recyclebaarheid van die bekertjes. Vind je het echter geen probleem om je mok tussendoor alleen even af te spoelen met koud water en hem pas na een paar keer gebruiken echt goed te wassen (en dan het liefst in een zuinige afwasmachine), dan ben je toch weer beter bezig dan met je wegwerpbekertjes – recylebaar of niet. 

Ook de keuze tussen papier of plastic is minder voor de hand liggend dan je misschien denkt. Wegwerpbekertjes van papier of bioplastic ontlopen elkaar niet veel – alleen als het plastic bekertje niet recyclebaar is hebben we met het papieren bekertje een duidelijke winnaar. En recyclebaar moet natuurlijk ook inhouden dat dat ook echt gebeurt, niet alleen op papier (woordspeling inbegrepen).

Ofwel, trek die geinig bedoelde mok van je partner uit de kast en drink je tweede (en derde) bakkie leut gewoon met je ogen dicht en negeer die aangekoekte randjes. Zal je zien dat het nog beter smaakt ook.

Voor een uitgebreider antwoord (en voor nog veel meer interessante vragen) kun je terecht op de Klimaathelpdesk. Je kunt er ook een eigen vraag stellen. Zie www.klimaathelpdesk.org/