Duurzaamheid voor Dummy's

Als je toch de scooter wilt pakken, rijd dan liever elektrisch

Het klimaat verandert en dat is deels te wijten aan ons eigen gedrag. Want alles wat we doen heeft impact op het milieu – autorijden, vliegen, huizen bouwen, kleren kopen… Ben je benieuwd hoe je jouw ecologische voetafdruk kunt verkleinen? Wat dacht je van een elektrische scooter, of is die niet eens zoveel milieuvriendelijker?

Het bondige antwoord luidt: jazeker, een elektrische scooter is minder belastend voor het milieu. Een elektrische scooter stoot aanzienlijk minder broeikasgassen uit – bij intensief gebruik tot wel tweemaal minder dan een zuinige benzinescooter, en zelfs nog minder als de gebruiker (deels) zijn eigen energie opwekt met zonnepanelen. 

Dit is echter niet het hele verhaal. Het produceren en onderhouden van een elektrische scooter kost méér energie. Dat komt door de accu en door zijn grotere gewicht. Dit verschil kun je tijdens het rijden als het ware ‘terugverdienen’. Het omslagpunt ligt rond de 10.000 kilometer, dus elke kilometer die je daarna rijdt is relatief minder belastend voor het milieu. 

Moet de accu vervangen worden, dat kost het zo’n 4000 km om de extra CO₂-uitstoot terug te verdienen. Gebruik je de scooter echter maar weinig (laten we zeggen zo’n 1500 km per jaar), dan is je accu sneller aan vervanging toe en kan het zomaar zijn dat je totale besparing na tien jaar vrijwel nul is.

Een elektrische scooter stoot veel minder schadelijke stoffen uit dan een benzinescooter. De omgeving wordt indirect belast, want het gaat hierbij om stoffen die vrijkomen bij het opwekken van de elektriciteit en niet tijdens het rijden. Een ander voordeel is dat een elektrische scooter veel minder geluid produceert; vergeleken met zijn lawaaiige benzine-broertje is de elektrische scooter fluisterstil. 

Alles bij elkaar opgeteld kunnen we dus wel stellen dat elektrische scooters minder belastend zijn voor het milieu dan scooters met een brandstoftank – mits je een beetje kilometers maakt. 

Voor een uitgebreider antwoord (en voor nog veel meer interessante vragen) kun je terecht op de Klimaathelpdesk. Je kunt er ook een eigen vraag stellen. Zie www.klimaathelpdesk.org/