Drink IJburg door de crisis heen!

Het is alweer even geleden dat ik aan deze wijnklus begon. Alle wijn proeven die in de horeca van IJburg wordt geschonken. Vervelend, ahum. Gewapend met een frisse neus, pen en papier ging ik op pad. Om bewoners te informeren en de horeca nog maar eens op de kaart te zetten. Na bij sommigen lichte aarzeling vooraf, deden ze uiteindelijk allemaal mee. Vaak met vriendelijke bediening en volle glazen wijn. Hieronder lees je welke wijn je zeker moet gaan proeven.

In tien restaurants heb ik wijn geproefd. Vaak kwam ik Chardonnay en Cabernet Sauvignon tegen, maar gelukkig ook genoeg anders lekkers. Wat dacht je van de Portugese Castelao, Afrikaanse Ruby Cabernet of Italiaanse Lagrein?

Wijn zorgt voor een gedeelte van de winst en vaak kiest een horecaondernemer zijn wijn dan ook op marge. Daardoor is de wijnkaart niet altijd ‘lekker’, maar vooral winstgevend. Persoonlijk proef ik dit, maar ik begrijp het wel. Lekkere, betere wijn is vaak duurder, slobberwijn is betaalbaar. Toch denk ik dat als men iets meer investeert in wijnen, de kwaliteit ervan exponentieel stijgt. Omdat de kosten naar verhouding hetzelfde blijven, maar er meer geld wordt betaald voor de wijn zelf. Daarbij, denk ik, is een lekker glas wijn sneller leeg en bestellen we meer. We hebben dorst! Gelukkig zijn er volop horecagelegenheden die wel werk maken van hun wijnkaart. Hier in de wijk is genoeg lekkere wijn voor iedereen, hoezee!

Welke wijn u geproefd moet hebben
Een lekkere bubbel haal je bij DOK48. Daar drink je een prima prosecco op het terras. Café Vrijburcht had twee frisse, zomerse wijnen van Picpoul de Pinet en Grüner Veltliner. Heerlijk genieten daar in de avondzon. Wat ook zomers is, is de witte Moschofilero van Grieks restaurant I Grec. Als je daar toch bent, proef dan gelijk even de Retsina voor de meest bijzondere wijnsmaak. Voor rosé gaan we naar Blijburg, de perfecte locatie voor die fris en fruitige variant die ze hebben. Er is ook genoeg rood te proeven. Neem die dikke Ripasso bij N.A.P. Een bijzondere wijn met veel smaak en een zwoele geur. Als uitsmijter proeven we natuurlijk een zoete dessertwijn. DOK48 heeft die van Muscat en Port. Prima afsluiters en lekker bij fruitgebak en chocola.

Mensen ga erop uit, proef en drink onze horeca door de crisis heen! Horeca, bedankt voor de medewerking en het laten proeven van de wijnen.
Met het uitbreiden van de oplage van de Brug, ga ook ik mijn werkgebied uitbreiden. ‘To the stars and beyond!’ Oké, misschien eerst te rest van Amsterdam Oost. Ik neem er nog een, proost.

Lees hier de blogs over Alberts proeverijen, over bubbels, de Loire en knisperwijn.