Griekse wijn, met Griekse ballen

Aan de Jean Desmetstraat en aan het water ligt Grieks restaurant I-Grec. De plek ademt Griekenland. Schitterende blauwtinten geven een warmfrisse indruk als de Griekse zee. Chefkok en eigenaar Nikos gebruikt hier alleen de beste en meest verse ingrediënten. Alles is huisgemaakt en in de zomer kun je er heerlijk vertoeven op het terras. Vandaag mag ik er de wijnen proeven.

Bij binnenkomst staat er een proeftafel klaar, zorgvuldig gedecoreerd met rozenblaadjes. Wat een gastvrijheid! Hoe smaken Griekse wijnen nou? Laat ik snel beginnen met de witte huiswijn.

Vilana – Olympios winery, Kretikos – Vin de Crete
Wijn van Kreta. Dat had je misschien niet gedacht van dit zonvakantie-eiland, maar 20% van alle Griekse wijnen komt daar vandaan. Olympios winery maakt er de meeste wijn en Vilana staat vooral aangeplant op Kreta. De wijn is licht groen, geel van kleur en licht aromatisch. Geurend naar sappig wit fruit en wat appel. De smaak is fris, soepel, maar zacht. Ik proef ook wat mandarijntjes. Een goed fris begin.

Moschofilero – Lefkes – Peloponnese
De geur van deze wijn komt je tegemoet. Stuivend noem je dat, wat Sauvignon Blanc ook vaak heeft. Moschofilero is familie van de muscatdruif en zeer aromatisch. Ik weet niet of het je weleens is opgevallen, maar wijn ruikt bijna nooit naar druiven. Tijdens de vergisting komen hele andere aroma’s vrij en rijping (op hout) zorgt voor nog wat extra geuren. Een wijn gemaakt van muscatdruiven ruikt vaak wel naar druiven. Deze ook en nog veel meer tropische geuren, zoals lychee. Het geeft de wijn een zoete indruk, maar als je hem dan proeft merk je dat het juist een frisdroge wijn is. Persoonlijk vind ik dat wel lekker, omdat je door je neus op het verkeerde been wordt gezet.

Savatiano, Roditis – Malamatina Retsina – Thessaloniki
Retsina is dé Griekse wijn bij uitstek. Dan heb ik het vooral over de bekendheid. De smaak van deze wijn komen we alleen tegen in Griekenland en nergens anders. De wijn ruikt en smaakt vooral naar pijnboomhars. Ja, je leest het goed, de Grieken vinden het heerlijk! Ik zal je vertellen waar dit vandaan komt. Vroeger werden Griekse wijnen bewaard in stenen kruiken, zogeheten amfora’s. Deze werden afgedicht met hars en zodoende ging de wijn een beetje naar hars smaken. Als je dit maar lang genoeg blijft drinken ga je eraan wennen en het zelfs lekker vinden. Ik vind het een bijzondere wijn (dit bedoel ik positief) en ik raad het iedereen aan die eens iets heel anders wil proeven. Vraag dan meteen aan Nikos een bijpassend gerechtje en je waant je zo Griekenland.

Agiorgitiko – Corperation of Nemea – Nemea
Nemea is het Rhônegebied van Griekenland. Er komen volle, rode wijnen vandaan, vooral van de Agiorgitiko druif. Deze druif heeft een aantal synoniemen, maar zijn bijnaam is ‘Bloed van Hercules’. Dat zegt iets over de kleur wijn die deze druif kan geven. Deze wijn heeft dat minder, maar dat zegt meer iets over de wijnboer dan over de kwaliteit. De wijn ruikt rijp naar cassis en zoete kersen. De smaak is elegant, maar wel krachtig. Hout en peper zorgen voor Griekse ballen. Rijpe tannines en een klein bittertje in de afdronk.

Xinomavro (40%), Merlot (30%), Cabernet Sauvignon (15%), Syrah (15%), – Cava Boutari – Naoussa
Xinomavro, een krachtig Grieks druivenras geblend met maar liefst drie internationale sterren. Het beste van twee werelden? Het ruikt in ieder geval wel goed. Rijp fruit, zoals pruim en bessen, maar zeker ook wat vlezige tomaten. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door een houttoets. Een volle smaak, waar de Franse druivenrassen de overhand hebben. Dik en zacht met een lichte kruidigheid. De wijn komt uit 2005 en daardoor ben ik verrast over de smaakintensiteit. De wijn is goed ouder geworden en kan nog wel even mee. Voor €22,50 bestel je een hele fles! Een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding.

Ik ben positief verrast door de kwaliteit van (deze) Griekse wijnen. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. En nog eens wat: Terwijl ik dit type vallen de eerste lentezonnestalen door mijn ramen. Als het straks warmer wordt weet ik nog wel een leuke terrasje om een Grieks roseetje te drinken!

1 Reactie

Comments are closed.