Buurten in de Brouwerij

‘Een gevoel van even een ander wereldje’

Jonathan (25) is geboren in Oost, groeide op in de Pijp en keerde enkele jaren geleden terug naar het buurtje van zijn bakermat. Hij hijst op belangrijke dagen de Nederlandse vlag in de toren van de Muiderkerk.

Wat is er leuk aan Oost?
“Oost is thuis. Het is de mix van culturen, het oud-Amsterdamse dat er nog is. Er komt zo veel samen in Oost, het is nog niet helemaal veryupt. Ze zijn wel de transitie aan het maken. De Eerste van Swindenstraat is opgeknapt en de renovatie van het Oosterpark is goed gelukt.”

Waar kom je graag?
“Natuurlijk in het Oosterpark, dat is naast de kerktoren mijn favoriete plek. Op het moment dat je het park in loopt, valt de drukte van de stad weg. De Javastraat met alle winkeltjes. Aan de Amstel, waar ik naar de basisschool ging. Ik fiets er graag een stukje voor om. En de UvA-campus, Roeterseiland. Oost is een fijne buurt om een wandeling in te maken.”

Wat doe je voor de buurt?
“Ik heb de vrijwillige taak op me genomen om op belangrijke dagen voor de stad de vlag te hijsen in de toren van de Muiderkerk. Ik kijk al mijn hele leven naar die toren. Het is heel speciaal om er te staan en uit te kijken over mijn buurtje, de Pijp, de Middenweg, de molen en de Brouwerij. Je ziet alles. Het is een gevoel van even een ander wereldje.”

Wat drink je?
“Eigenlijk moet ik nog werken.” Maar vooruit, omdat vandaag het nieuwste biertje in Proeflokaal de Molen wordt gepresenteerd – ’t Gouden IJ, een goudblond biertje – laat hij dat toch voor zich neerzetten.

Op Koningsdag, 27 april, beklimt Jonathan in alle vroegte de toren, dan wappert daar aan de Muiderkerk de hele dag de vlag. Net zoals op bijvoorbeeld 4 mei (halfstok) en 5 mei. ’s Avonds strijkt hij de vlag weer. De regenboogvlag wappert er trouwens altijd.

Serie:
Elke maand een ontmoeting bij Brouwerij ’t IJ onder de molen. Oprichter Kasper was muzikant, schreef onder meer Je loog tegen mij en Hé Amsterdam voor de band Drukwerk.

Wie: Jonathan de Waart
Waar: Linnaeusstraat, tegenover het Oosterpark
Wat: fotograaf, specialisatiekunstfotografie