De wijnen van NAP

‘Een jasje van hout, maar het staat hem goed’. U raadt het misschien al, ik mocht weer wijnen proeven. Vandaag bij NAP, een mooi café-restaurant aan de Krijn Taconiskade met een schitterend uitzicht op de jachthaven. Eigenaar Roel zou me vier wijnen laten proeven, maar door zijn enthousiasme werden dat er zeven. Erg vervelend, ahum. Aan de wijnkaart zie je dat hij er werk van heeft gemaakt en het lekker vindt om veel verschillende wijnen te schenken. Te beginnen met wit.

Colombard – Palombe Blanc Sec – Côtes de Gascogne 2010
Deze druif geeft frisse wijnen die best aromatisch zijn. De wijn komt uit zuidwest-Frankrijk, waar hij veel is aangeplant. Vroeger werd hij veel gebruikt om er brandy van te stoken. De wijn ruikt naar groente, kool en citrusfruit. Een droge, frisse wijn met mooie zuren. Heerlijk als aperitief.

Semillon –Fleur du Cap Unfiltered – Zuid Afrika 2010
Weer een mooie druif! Semillon zien we vaak in Bordeaux. Daar wordt hij regelmatig gemengd met Sauvignon Blanc om wat structuur (vettigheid) aan de wijn te geven. Ik ruik rijp, geel fruit, banaan, appel en boterbabbelaars. De wijn heeft een jasje van hout, maar het staat hem goed. De wijn is tot mijn verassing erg fris en sappig. Dat vind ik mooi, omdat de ‘zoete’ reuk je op het verkeerde been zet. Heerlijk!

Sauvignon Blanc – Nobilo Orca Bay – Nieuw Zeeland 2010
Een ‘deze moet je proeven’ van Roel, omdat hij hem lekker vindt. En hij is lekker. Erg aromatisch en geurend naar asperges – wat je vaak ruikt bij een S.B. uit Nieuw Zeeland – en tropisch fruit. Hij is fris, maar de zuren zijn wat zachter door het warmere klimaat en daardoor toegankelijker.

Syrah, Grenache, Cinsault, Cabernet Sauvignon en Merlot
Heritage du Baron Louis – Coteaux Fortcaude 2011
We zijn in de Languedoc–Roussillon, waar ze heel veel verschillende druivenrassen mogen gebruiken. Vandaar dat ze er in deze wijn ook een aantal van gebruiken. Als je de bovenstaande rassen ziet, dan verwacht je toch al gauw een stevige wijn. Maar nee, de wijnboer heeft deze wijn duidelijk om het fruit gemaakt en dat proef je. Aardbeien, frambozen en kersen. Beetje snoepjesachtig, maar wel lekker en makkelijk.

Tempranilo, Grenache – Hoya de Cadenas Reserva – Utiel-Requena Spanje 2007
Een huiswijn die 5 jaar oud is, dat is leuk! Maar is het ook lekker? De wijn heeft een lichte bruine verkleuring, wat normaal is bij ouder wordende wijn. De wijn ruikt naar bessen en kruiden. De wijn heeft ondanks zijn leeftijd nog veel pit, is kruidig en heeft rijpe tannines. De zuren zorgen voor een rechte rug. De wijn is mooi ouder geworden.

Negro Amaro – Zero Menhir – Puglia 2010
Een druif uit de hak van Italië. Vrij vertaalt heet hij ‘Bittere zwarte’, wat al aangeeft wat voor wijn we gaan proeven. Hij ruikt naar zwart fruit en naar een warme zomerberm op vakantie. De wijn smaakt vol en krachtig, peperig mét een bittertje. Een stoere, dikke wijn. Zeer geschikt om stevig bij te eten.

Corvina Veronese, Rondinella, Molinara – Monteré Ca’ de Rocchi
Valpolicella Classico Superiore Ripasso – 2009
U leest een mond vol, de wijn is ook een mond vol. Vooral het woordje ‘Ripasso’ is interessant. Ze laten de druiven indrogen om er een geconcentreerde wijn van te maken: Amarone. Het ‘afval’ van deze wijn bevat nog zoveel smaak en extract dat ze dit bij de basis Valpolicella doen. Zo krijg je een dikkere Valpolicella: de Ripasso.
De wijn geurt naar rijp rood en zwart fruit, bramen en pruimen. De smaak is vol en rond, kruidig en sappig. Als je de wijn doorslikt – wat ik ook heb gedaan – blijft hij nog lang in je mond hangen, de afdronk. Dit is geen borrelwijn, maar zet mij in een Chesterfieldfauteuil en ik geniet hier de hele avond van.

Het was wederom een mooie dag met een lange lijst aan lekkere wijn. Op de wijnkaart van NAP staan nog meer goede smaken. Een volgende keer zou ik de Franz Haas, Pinot Nero proeven. Ik kan niet wachten 😉

Blog2, 'rijp fruit, appel en boterbabbelaars