Ook Oostenrijkse wijnen in café Vrijburcht

Half mei 2012 was ik te gast bij Café Vrijburcht, een prachtige locatie op Steigereiland Zuid met weids uitzicht op het water. Zowel binnen als buiten op het terras kunt u genieten van schitterende wolkenluchten en vaak mooie zonsondergangen. Ik had afgesproken met eigenaren Ricky en Willem.

Vier wijnen van de kaart heb ik geproefd. In elk restaurant of café probeer ik andere druivenrassen te proeven, zodat we straks niet tien Chardonnay’s omschreven hebben. Ik geef je juist graag meer inzicht in de smaken die de verschillende druiven geven.

Picpoul de Pinet – Les Jeantels Grand tradition – Languedoc Roussillon 2011
De Picpoul de Pinet is een druif die je eigenlijk bijna alleen in de Languedoc ziet rondom het plaatsje – jawel – Pinet. De druif is ernaar vernoemd. De wijn wordt daar gereserveerd bij alles wat uit de zee komt. Hij mag ook worden gebruikt in een Châteauneuf du Pape.
De wijn ruikt fris fruitig naar limoenen, sinasappels en abrikoos. De smaak is droog, maar sappig; hij voelt zacht en soepel.

Grüner Veltliner – Himmelstiege – Federspiel trocken – Wachau Oostenrijk 2011
Dit is dé druif van Oostenrijk, een wijnland in opkomst. Van de totale aanplant in Oostenrijk is hij er met 36% sterk vertegenwoordigd. Buiten Oostenrijk kom je deze druif zelden tegen. Het woord ‘Federspiel’ is een kwaliteitsaanduiding en ‘trocken’ geeft aan dat we te maken hebben met een droge wijn.
Deze wijn heeft (altijd) een wat bleekgroene gloed. Hij ruikt naar groene appels, meloen en limoen. Hij smaakt droog, zit goed in zijn zuren en geeft een licht prikje op de tong. Een vriendelijke wijn, zeer geschikt als aperitief.

Merlot – Dupond – IGP Pays d’Oc 2010
Een wijn uit de Languedoc – Roussillon. Hier komt het grootste deel van de Vin de pays wijnen vandaan. Tegenwoordig is de naam Vin de pays veranderd in IGP: Indication Géographique Protégée. Het is met andere woorden een beschermde geografische aanduiding. Merlot is een druif die we overal in de wereld tegenkomen, maar vooral grote faam geniet in de Bordeaux.
Deze merlot ruikt naar rode bessen en kersen, een beetje jammig. Ik bespeur ook iets van karamel, wat duidt op hout. De wijn smaakt vrij vol. Peperig en kruidig en veel zwart fruit in de mond. Een klein bittertje, rijpe tannines en veel wijn.

Cabernet Sauvignon, Tempranillo –Raimat, Clos Abadia – Costers del Segre (SP) 2007
Deze wijn is een blend van bovenstaande druivenrassen. Tempranillo zien we veel in Spanje, en ook modebewuste wijnboeren werken met de bekende Cabernet Sauvignon. Costers del Segre is een klein wijngebied in de buurt van Barcelona, waar veel interessante wijnen vandaan komen.
De wijn ruikt warm en zwoel, wat komt door het zonnige klimaat. Ook hier ruik ik bessen, maar ook rijpe pruimen, vanille en specerijen. In de mond is de wijn vol en krachtig en smaakt naar zwart fruit, zoals bramen. Ook komen de specerijen terug in de smaak. De wijn is uit 2007, maar heeft nog heel veel pit. Je zou hem nog makkelijk een paar jaar weg kunnen leggen… Zou zeg ik, want daar is hij echt te lekker voor. Wel even een hapje bij eten voor wat tegengas.

Het was weer lekker en gezellig. Vrijburcht heeft leuke wijnen die iedereen iets te bieden hebben. Ik heb heerlijk rustig kunnen proeven en ondertussen genoten van het uitzicht. Reden genoeg om binnenkort eens terug te gaan en onder het genot van een maaltijd een flesje soldaat te maken 

1 Reactie

Comments are closed.