Theater Bellevue
Theater

Hard Cut Paradise

Collectief het Paradijs komt met ruwe en filmische voorstelling over onze non-beschaving

In de voorstelling van Collectief Het Paradijs transformeert ruimte continu door hen die zich de beschaafden noemen.

Geloof, kapitalisme, tradities: Heilige Gralen of rotte appels? In de voorstelling Hard Cut Paradise is Collectief het Paradijs kritisch naar onze beschaving. Met een rauwe enscenering transformeren ze door verschillende perioden in onze geschiedenis. Vanaf de eerste stappen van de mensheid, naar het moment dat Eva de appel plukt totdat Afrika met een liniaal verdeeld wordt. Ze stellen de vraag: kunnen we collectief opgelucht ademhalen omdat we het nu beter doen, of zijn we compleet verdwaald? De voorstelling is vanaf maart door het hele land te zien.

“Aan iedere scène ligt een sterk beeld ten grondslag, wat Hard Cut Paradise vooral een esthetisch visueel feest maakt.” – Theaterkrant Hard Cut Paradise is een fysieke beeldenstorm, een aaneenschakeling van controversiële gedachtes, troostende beelden, een absurde verbeelding van de menselijke geschiedenis waarin de makers zichzelf en aan het publiek vragen wat nu beschaafd is. Zonder woorden vuil te maken geeft Collectief het Paradijs een geschiedenisles. Ze creëren een plek waar de ruimte continu zal transformeren, door hen die zich de beschaafden noemen. Van verhalen van tweeduizend jaar geleden, het ontstaan van industrie, naar het hoogtepunt van hebzucht. Wat er beschaafd is in die acties toont het collectief zonder omhaal.

“Het is niet te laat om weer te fantaseren over nieuwe beschavingen, als we onszelf er maar van weerhouden te geloven dat wereld waarin we nu leven de enige mogelijke is.” – Vincent van Woerkom, regisseur

Sinds 2018 bestaat Collectief Het Paradijs, als afstudeerklas van de mimeopleiding. Het bestormde de podia met ‘Paradijsvertraging’ en bouwde sindsdien verder aan een oeuvre. Het collectief maakte voorstellingen als ‘Vormen van Opdringerigheid (part one)’, ‘Reis naar Mars’, ‘Vormen van opdringerigheid (de theaterversie)’, ‘Descend into the Grave’ en ‘The Wedding’. De groep maakt rauw werk, dat op een beeldende, energieke manier de tijdgeest aan de orde stelt en daarmee het publiek meedogenloos om de oren slaat.  Voorjaar 2022 zijn ze een nieuwe weg ingeslagen waarbij Luuk Weers, Vincent van Woerkom en Ivar Schutte als artistieke kern, bijgestaan door productieleider Floor Öfner en zakelijk leider Christiaan Uytdehaage samen het nieuwe Paradijs vormen.

Hard Cut Paradise is op 11 april te zien in Cultuurcentrum Vu Griffioen, 9 en 10 mei te zien in Bellevue. Meer informatie en tickets zijn verkrijgbaar via www.collectiefhetparadijs.nl