De wijnen van Blijburg, ‘bijna snoepjesachtig’

Blijburg is een strandpaviljoen op IJburg, aan het IJmeer. Op voor Amsterdam unieke zandstrand kijk je magnifiek uit tot ver voorbij forteiland Pampus .Dj’s draaien hier op mooie dagen hun zomerse platen en bij het vallen van de avond kun je bij het kampvuur de sterren zien. Maar ik ging er wijn proeven. En laten ze nou net een nieuwe wijnkaart hebben!

Sauvignon Blanc, Colombard, Gros Manseng – Domaine de Menard – Gascogne Frankrijk
Deze witte wijn is een blend van de drie bovenstaande druiven. De samenstelling zien we veel in de Gascogne – in zuidwest Frankrijk onder Bordeaux. De appellatie is vrij nieuw en in het leven geroepen vanwege verminderde vraag naar brandewijn.
Ik ruik een vrij aromatische wijn, die heerlijk naar tropisch fruit ruikt. Perzik, lychee en citrusvruchten. De wijn smaakt droog en fris. Lekker sappig door de smaak van limoen en citroen. Ik snap wel dat ze deze wijn schenken in een strandtent.

Pinot Grigio – Forte Alto, Mezzocorona – Italië
Deze wijn zijn we al vaker tegen gekomen en hij smaakt telkens anders. Een licht rijpe geur vult mijn neus. Rijpe appel en peer, een hint van vanille? Hij smaakt ook fris en sappig met een fruitige smaak. De wijn heeft een goede balans en drinkt lekker weg; niet onbelangrijk 😉

Cabernet Franc – Domaine de Menard Rosé
Het roséseizoen is helaas weer ten einde, al kun je rosé natuurlijk het hele jaar drinken. Persoonlijk merk ik dat ik in de winter meer rode wijn drink en in de zomer meer gekoelde witte wijnen. Dat komt ook door het eten. In de winter een lekkere stamppot met een stevige wijn en in de zomer meer salades met een frisse witte wijn.
De rosé ruikt heerlijk naar rood zomerfruit. Veel aardbei, bijna snoepjesachtig. De rosé smaakt droog, maar sappig met een klein bittertje.

Touriga Nacional, Castelao, Camarate – Vista Nova Estremadura – Portugal
Portugese wijnen zijn in opkomst. De tijd dat wij alleen Port dronken uit Portugal is voorbij, al drinken Nederlanders dit relatief veel. We zien tegenwoordig frisse witte Portugese wijn, zoals Vinho Verde, vaak gemaakt van de Albarinho druif. Nu ook rode wijnen gemaakt van druiven die ook voor Port worden gebruikt. Dit geeft vaak volle, stoere wijnen.
De wijn is intens rood van kleur en ruikt ook goed. Vooral zwart fruit, maar ook een stalluchtje. De smaak ik vrij krachtig en kruidig. Het zwarte fruit voert ook hier de boventoon.

Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot – A10 – Ribera del Duero Spanje
Deze wijn komt ook uit het zuiden. Spanje staat al wat langer op de kaart met mooie rode wijnen, zoals Rioja. Deze wijn komt uit Ribera del Duero, een gebied dat de laatste decennia kwalitatief is ontwikkeld. Misschien zijn de rode wijnen nu wel beter dan uit Rioja.
De wijn ruikt wat ijzerachtig, in ieder geval weinig hout. Hoewel opgevoed in hout, ruik je het niet zo en dat is goed. Ook hier ruiken we veel zwart fruit, bessen en kruidigheid. Een krachtige wijn met een donkere smaak en een bittertje. Een mond vol Spaans temperament!

Ik proefde allemaal leuke wijnen, die passen bij Blijburg. Wit om af te koelen na het zon aanbidden, rood als begeleiding van de maaltijd met een lekker stuk vlees. Laat de Zon 2013 maar komen!

1 Reactie

Comments are closed.