Samenwerking ZGAO en Woonzorg Nederland: Zelfstandig oud worden met goede zorg aan huis is de toekomst

“Er zijn veel meer aantrekkelijke woningen voor ouderen nodig. Nu wonen mensen vaak in ongeschikte woningen waar ze niet oud kunnen worden. Daar is met het oog op de toenemende vergrijzing meer aandacht voor nodig. Bovendien komen de woningen die ouderen achterlaten dan vrij voor starters en gezinnen.”
Hij kijkt even rond in het Hoekhuis, het buurthuis waar van alles wordt georganiseerd voor buurtbewoners, en waar zorgverleners ook spreekuur houden. “Dit is een goed voorbeeld van een community waar mensen fijn wonen en tegelijkertijd zorg, leuke activiteiten en een gezellig buurthuis tot hun beschikking hebben.” Meer op debrugkrant.nl

Galajurk met glitters en veren: Asena uit Oost staat in de finale Miss Beauty Noord-Holland

Asena, in het dagelijks leven volgt ze de opleiding e-commerce in Amsterdam, vindt het allemaal heel leuk om te doen. “In de weekenden krijgen we allerlei trainingen, catwalk training en fotoshoots bijvoorbeeld.” De sfeer is goed, vertelt ze. “Je denkt: meiden onderling, een drama. Maar dat is helemaal niet zo. Iedereen helpt elkaar.”
Complete artikel op de brugkrant.nl

Nieuw Centrum voor Revalidatie & Herstel in Oost: ‘Als je op een fijne plek zit, dan scheelt dat veel’

Toos (88) doet graag mee aan de bingo op de andere afdeling waar ook de revalidanten aan mee kunnen doen. Dat is fijn, want ze miste het wel, thuis in Noord deed ze bijna elke dag wel iets, klaverjassen bijvoorbeeld. Toos woont nog helemaal zelfstandig. In oktober kwam ze hier met een gebroken enkel. “Toen heb ik weer leren lopen en alles, ik liep als een kievit naar buiten,” vertelt ze in onvervalst Amsterdams. “Zeven dagen was ik thuis toen ik weer viel; m’n heup gebroken.” Lees het op debrugkrant.nl

Jubileumnummer de Brug, en champagne voor de 150ste aanmelder van de nieuwsbrief

Voor je ligt een jubileumeditie, ons 150ste nummer. We begonnen in 2008 vanaf de keukentafel met z’n drietjes, inmiddels maken we de Brug met een heel team van professionele freelancers die bijna allemaal wonen en werken in Oost. 

We begonnen in die huiskamer met de ambitie om een mooiere krant te maken dan de huis-aan-huiskranten die op dat moment op de mat vielen. Met eigen verhalen, goede foto’s, strakke vormgeving en inkomsten uit advertenties, dus onafhankelijk. We wilden – en willen nog steeds – bruggen slaan tussen mensen, buurten en ondernemers. De befaamde schrijver en Jiskefet-maker Herman Koch zei ooit: ‘Wie de Brug niet leest, weet niet wat er leeft’. Nou, daar doen we het voor.

Soumicha groeide op in Oost en werkt met plezier bij ZGAO: ‘Na een open sollicitatie kon ik er meteen een opleiding doen’

Soumicha (49) werkt sinds 2008 bij ZGAO. Ze heeft er haar opleiding gedaan en is nu tien jaar verzorgende IG. Ze voelt zich hier als een vis in het water. “Als meisje wist ik al: ooit ga in de zorg werken.”

Inmiddels heeft ze zo’n beetje alle afdelingen gehad. “Ik begon in de thuiszorg, werkte jaren op de groepswoningen voor bewoners met dementie en nu in het centrum voor Revalidatie & Herstel hier in het Flevohuis.”

‘Een lege kamer in huis is zonde’

Bert woont al jaren in een prachtig buurtje in Noord. Hij heeft een kamer over en verhuurt die via Onder de Pannen aan iemand die dat hard nodig heeft. “Het gaat om mensen die door een scheiding of werk tijdelijk in de problemen zijn geraakt. Die help je uit de brand.”

Vrijwilliger worden bij ZGAO, voor elk wat wils. ‘Als je iets voor anderen doet, is dat ook goed voor jezelf’

Isa zocht een tijdje geleden naar geschikt vrijwilligerswerk. “Toen zag ik op de website van Vrijwilligerscentrale Amsterdam de vacature voor extra hulp bij de beautymiddag voorbijkomen. Ik kwam in contact met Marty en ben meteen gestart. Het is fijn om iets voor iemand te doen en te zien dat je iemand blij maakt.” Lachend: “Ik vind eigenlijk dat iedereen die tijd heeft zoiets zou moeten doen.”

Park Apotheek werkt nu samen met Linneaus Apotheek en Apotheek Watergraafsmeer: ‘Snelle service en goed contact met de lokale huisartsen’

In de prachtig opgeknapte Eerste Oosterparkstraat vind je op nummer 230 Park Apotheek. Deze apotheek is onlangs overgenomen door de in Oost bekende apothekers Cisko en Myrre, die ook Linnaeus Apotheek en Apotheek Watergraafsmeer runnen. Door hun goede en intensieve samenwerking met elkaar en de huisartsen in de wijk krijg je de beste en snelste zorg. Wachten? In Park Apotheek hoeft dat bijna nooit.

Onder de Pannen, kamers gezocht: ‘Ze hadden het voor elkaar en dan dondert het in elkaar’

“Bij dakloos denk je al vlug aan de alcoholist op dat bankje in het park, maar het gaat hier juist om mensen die tussen wal en schip zijn geraakt, de zogenoemde economisch daklozen,” vertelt projectcoördinator Tijdelijk Wonen Tamara Kuschel. Hun gemene deler: ze hadden hun leven behoorlijk op de rit maar zijn alles kwijtgeraakt.
Voor mensen die tijdelijk geen dak boven hun hoofd hebben is De Regenboog Groep op zoek naar mensen die een lege kamer over hebben.

Bestuurder Oost willen ‘zielige’ wippen niet meer

Bedreigde diersoorten zijn doorgaans populair onder politici. Zo niet in Oost. Hier zouden de volksvertegenwoordigers liefst eigenhandig de laatste wipkippen de nek omdraaien. Die zouden plaats moeten maken voor “speelplekken waar je samen kunt spelen, uitdagingen aan kunt gaan, grenzen kunt verleggen en waar je je fantasie kunt vormgeven”. Tenzij er helemaal geen speelplek in de buurt is. Dan mag de wipkip blijven.