In Dagcentrum Kramat onder de Flevoflats is er op twee ochtenden een inloopontbijt. Ouderen uit de buurt kunnen dan binnenlopen voor koffie, een boterham en een praatje. Jelly: “Zo leren wij buurtbewoners kennen en zij maken kennis met ons. Nu ouderen steeds langer thuis blijven wonen, is het fijn dat er veel plaatsen zijn waar zij elkaar kunnen ontmoeten.”
Zie debrugkrant.nl
Samenwerking ZGAO en Woonzorg Nederland: Zelfstandig oud worden met goede zorg aan huis is de toekomst
“Er zijn veel meer aantrekkelijke woningen voor ouderen nodig. Nu wonen mensen vaak in ongeschikte woningen waar ze niet oud kunnen worden. Daar is met het oog op de toenemende vergrijzing meer aandacht voor nodig. Bovendien komen de woningen die ouderen achterlaten dan vrij voor starters en gezinnen.”
Hij kijkt even rond in het Hoekhuis, het buurthuis waar van alles wordt georganiseerd voor buurtbewoners, en waar zorgverleners ook spreekuur houden. “Dit is een goed voorbeeld van een community waar mensen fijn wonen en tegelijkertijd zorg, leuke activiteiten en een gezellig buurthuis tot hun beschikking hebben.” Meer op debrugkrant.nl
Amstel Dental maakt snurkbeugels op maat: ‘Beter slapen en meer energie’
Snurken en vooral slaapapneu kunnen je slaap zo verstoren dat je overdag minder energie hebt. Bij Amstel Dental kun je terecht voor een goede snurkbeugel die in het eigen lab op maat gemaakt wordt. “Als je steeds moe bent overdag kan het een behoorlijke lifesaver zijn.” (advertorial, artikel op debrugkrant.nl)
Café-restaurant Camping Zeeburg opent op 6 april met nieuwe kaart
Op 6 april, de donderdag voor Pasen, opent het café-restaurant van Camping Zeeburg weer. De kaart is vegetarisch met zoveel mogelijk lokaal geproduceerde producten. Manager Jessica heeft die zorgvuldig geselecteerd. “Ik wil graag laten zien hoe lekker je kan koken zonder vlees en vis.” Lees het interview op debrugkrant.nl
Galajurk met glitters en veren: Asena uit Oost staat in de finale Miss Beauty Noord-Holland
Asena, in het dagelijks leven volgt ze de opleiding e-commerce in Amsterdam, vindt het allemaal heel leuk om te doen. “In de weekenden krijgen we allerlei trainingen, catwalk training en fotoshoots bijvoorbeeld.” De sfeer is goed, vertelt ze. “Je denkt: meiden onderling, een drama. Maar dat is helemaal niet zo. Iedereen helpt elkaar.”
Complete artikel op de brugkrant.nl
Nieuw Centrum voor Revalidatie & Herstel in Oost: ‘Als je op een fijne plek zit, dan scheelt dat veel’
Toos (88) doet graag mee aan de bingo op de andere afdeling waar ook de revalidanten aan mee kunnen doen. Dat is fijn, want ze miste het wel, thuis in Noord deed ze bijna elke dag wel iets, klaverjassen bijvoorbeeld. Toos woont nog helemaal zelfstandig. In oktober kwam ze hier met een gebroken enkel. “Toen heb ik weer leren lopen en alles, ik liep als een kievit naar buiten,” vertelt ze in onvervalst Amsterdams. “Zeven dagen was ik thuis toen ik weer viel; m’n heup gebroken.” Lees het op debrugkrant.nl
Het Cliënt Service Bureau wijst je de weg: ‘Er kan veel en we hebben veel in huis’
Ingrid en Floor zijn medewerkers van het Client Service Bureau, dé belangrijke schakel voor informatie over alle diensten van ZGAO. Ze zijn het contactpunt voor familie, cliënten, ziekenhuizen en huisartsen. “Ben je ongerust, heb je vragen? Bellen mag altijd. Het is soms ingewikkeld in zorgland, maar er kan veel en we hebben ook veel in huis.” Lees verder op debrugkrant.nl
Voedselbank Oost vindt onderdak bij de Muiderkerk
Het is een komen en gaan bij de Muiderkerk op 11 januari. De Voedselbank Oost heeft voor uitgifte van de pakketten onderdak gevonden bij de kerk aan de Linnaeusstraat. Coördinator Margreet Lukkien kijkt tevreden. Tot vorige week stonden we nog […]
Fietsdemonstratie en petitie ‘Kom over de brug!’
Op zaterdag 14 januari organiseren het Fietsmuseum en de Fietsersbond Amsterdam een demonstratie om de gemeente toch echt budget vrij te maken voor de start en de uitvoering van ‘Sprong over het IJ’. Er is ook een petitie gelanceerd…
Jubileumnummer de Brug, en champagne voor de 150ste aanmelder van de nieuwsbrief
Voor je ligt een jubileumeditie, ons 150ste nummer. We begonnen in 2008 vanaf de keukentafel met z’n drietjes, inmiddels maken we de Brug met een heel team van professionele freelancers die bijna allemaal wonen en werken in Oost.
We begonnen in die huiskamer met de ambitie om een mooiere krant te maken dan de huis-aan-huiskranten die op dat moment op de mat vielen. Met eigen verhalen, goede foto’s, strakke vormgeving en inkomsten uit advertenties, dus onafhankelijk. We wilden – en willen nog steeds – bruggen slaan tussen mensen, buurten en ondernemers. De befaamde schrijver en Jiskefet-maker Herman Koch zei ooit: ‘Wie de Brug niet leest, weet niet wat er leeft’. Nou, daar doen we het voor.
Soumicha groeide op in Oost en werkt met plezier bij ZGAO: ‘Na een open sollicitatie kon ik er meteen een opleiding doen’
Soumicha (49) werkt sinds 2008 bij ZGAO. Ze heeft er haar opleiding gedaan en is nu tien jaar verzorgende IG. Ze voelt zich hier als een vis in het water. “Als meisje wist ik al: ooit ga in de zorg werken.”
Inmiddels heeft ze zo’n beetje alle afdelingen gehad. “Ik begon in de thuiszorg, werkte jaren op de groepswoningen voor bewoners met dementie en nu in het centrum voor Revalidatie & Herstel hier in het Flevohuis.”
‘Een lege kamer in huis is zonde’
Bert woont al jaren in een prachtig buurtje in Noord. Hij heeft een kamer over en verhuurt die via Onder de Pannen aan iemand die dat hard nodig heeft. “Het gaat om mensen die door een scheiding of werk tijdelijk in de problemen zijn geraakt. Die help je uit de brand.”
de Brug nu nog zichtbaarder, overal in Amsterdam-Oost
de Brug bestaat al sinds 2008 en breidt nog steeds uit. Op steeds meer plekken vind je de krant in speciale standaards. Omdat we iedereen willen bereiken. Vanaf januari kan je je inschrijven voor de digitale de Brug.
Op al deze plekken is de Brug uit een rek te halen:
Vrijwilliger worden bij ZGAO, voor elk wat wils. ‘Als je iets voor anderen doet, is dat ook goed voor jezelf’
Isa zocht een tijdje geleden naar geschikt vrijwilligerswerk. “Toen zag ik op de website van Vrijwilligerscentrale Amsterdam de vacature voor extra hulp bij de beautymiddag voorbijkomen. Ik kwam in contact met Marty en ben meteen gestart. Het is fijn om iets voor iemand te doen en te zien dat je iemand blij maakt.” Lachend: “Ik vind eigenlijk dat iedereen die tijd heeft zoiets zou moeten doen.”
Bakkerij Westers in Hotel Jakarta: Heerlijke taarten en spectaculaire gebakjes
Het is gezellig en bedrijvig bij Bakkerij Westers deze doordeweekse morgen. De geur van verse koekjes, koffie en brood komt je tegemoet. Aan tafeltjes in de mooie, lichte ruimte zitten mensen te kletsen, te werken en te eten. Wie al meteen wat verder kijkt ziet verderop een stukje van het zwembad en het vele groen met echte bomen in de lobby van Hotel Jakarta.
Cloud vindt onderdak bij Paula in Oost: ‘Ik voel me heel erg welkom’
Cloud (24) huurt een kamer bij Paula in Oost. Ze zijn aan elkaar gekoppeld via het project Onder de Pannen. Cloud raakte dakloos buiten haar schuld, Paula had een kamer over, kon het geld goed gebruiken en wil graag iets doen voor de maatschappij. Cloud: “Heb van de kamer m’n eigen plekje gemaakt, daar had ik superveel behoefte aan.”
Park Apotheek werkt nu samen met Linneaus Apotheek en Apotheek Watergraafsmeer: ‘Snelle service en goed contact met de lokale huisartsen’
In de prachtig opgeknapte Eerste Oosterparkstraat vind je op nummer 230 Park Apotheek. Deze apotheek is onlangs overgenomen door de in Oost bekende apothekers Cisko en Myrre, die ook Linnaeus Apotheek en Apotheek Watergraafsmeer runnen. Door hun goede en intensieve samenwerking met elkaar en de huisartsen in de wijk krijg je de beste en snelste zorg. Wachten? In Park Apotheek hoeft dat bijna nooit.
Onder de Pannen, kamers gezocht: ‘Ze hadden het voor elkaar en dan dondert het in elkaar’
“Bij dakloos denk je al vlug aan de alcoholist op dat bankje in het park, maar het gaat hier juist om mensen die tussen wal en schip zijn geraakt, de zogenoemde economisch daklozen,” vertelt projectcoördinator Tijdelijk Wonen Tamara Kuschel. Hun gemene deler: ze hadden hun leven behoorlijk op de rit maar zijn alles kwijtgeraakt.
Voor mensen die tijdelijk geen dak boven hun hoofd hebben is De Regenboog Groep op zoek naar mensen die een lege kamer over hebben.
‘Ik krijg om de haverklap een knuffeltje of een aai’
Elly is behalve trouwe bezoeker van haar man Ko en deelnemer aan de dagbesteding ook vrijwilliger in het Hoekhuis en het Flevohuis. Ze kan die rollen heel goed combineren en voelt zich gewaardeerd door iedereen. “Ik doe het omdat ik het leuk vind, anders deed ik het niet. Ik haal er veel voldoening uit.”
Bestuurder Oost willen ‘zielige’ wippen niet meer
Bedreigde diersoorten zijn doorgaans populair onder politici. Zo niet in Oost. Hier zouden de volksvertegenwoordigers liefst eigenhandig de laatste wipkippen de nek omdraaien. Die zouden plaats moeten maken voor “speelplekken waar je samen kunt spelen, uitdagingen aan kunt gaan, grenzen kunt verleggen en waar je je fantasie kunt vormgeven”. Tenzij er helemaal geen speelplek in de buurt is. Dan mag de wipkip blijven.