Nieuws

Van vieze container tot vrolijk plantsoentje

Containertuintjes verminderen grofvuil-bijplaatsing, verbinden de wijk en bevorderen de biodiversiteit. Bovendien zien ze er leuk uit. Reden voor steeds meer buurtbewoners om er met subsidie een aan te vragen en te adopteren.

Containertuintjes zijn 3D-geprinte bakken met plantjes rondom ondergrondse vuilcontainers. Het concept komt van Henk-Jan Room en Martin van Diggele van CityGard. Het plastic waarvan de bakken zijn gemaakt, is afkomstig van lokaal afval. In Amsterdam worden zelfs speciaal met dit doel doppen ingezameld. 

De mannen bedachten de tuintjes in 2017 en een jaar later werd het eerste exemplaar in Den Haag geplaatst. Inmiddels krijgen ze aanvragen vanuit heel Nederland en zelfs Zwitserland. Zweden en Duitsland hebben interesse getoond. Er zijn er nu zo’n 800 geplaatst, waarvan 82 in Amsterdam en 19 in ons stadsdeel.

Sommige zijn door de gemeente neergezet, andere op initiatief van bewoners. Uit onderzoek van de gemeente Amsterdam blijkt dat containertuintjes voor 40 procent minder grofvuil-bijplaatsing zorgen, 70 procent minder karton en 80 procent minder huisvuil. Dit is een belangrijke motivatie van gemeentes om de containertuintjes aan te schaffen. Henk-Jan: “Op het moment dat buurtbewoners weten dat ‘Truus van de hoek’ het onderhoud van het tuintje doet, gooien ze niet zo snel vuilnis naast de container. Normaal was dat alleen een probleem van de gemeente, nu benadeel je je eigen buurvrouw.”

Daarnaast bevorderen de tuintjes de sociale cohesie in een wijk. Dat merkt ook Herman Jonker uit de Diamantbuurt, die samen met tien buurtgenoten vorig jaar acht containertuintjes aanvroeg met behulp van de gemeentelijke subsidie Buurtbudget. “Wij zoeken altijd naar manieren om de buurt te vergroenen,” vertelt Herman. “Ik zag de containertuintjes hier in de buurt en ben op onderzoek gegaan hoe wij die konden krijgen. Het is een leuke manier om contact met elkaar te hebben. Als we gaan tuinieren, komen de kinderen naar buiten.” Elk containertuintje heeft een eigen ‘adoptant’ die hem netjes houdt en het grofvuil belt als er op verkeerde tijden iets naast is gezet.

Voor Henk-Jan is het verbindende effect van de containertuintjes belangrijk. “Van een neutrale plek van staal en steen waar mensen hun vieze vuilniszak zo snel mogelijk weggooiden, nodigt de plek nu uit tot een praatje. Bijvoorbeeld als de adoptant bezig is met het tuintje. Mensen die elkaar nog nooit hadden gesproken, ontmoeten elkaar, er volgt een bakje koffie…” 
De (biologisch gekweekte) plantjes zoals rozemarijn, zenegroen, kattenkruid, lavendel en sedum stimuleren bovendien de biodiversiteit. 

Wil je ook een containertuintje? Doe de aanvraag via de wijkmakelaar, of dien een aanvraag in via buurtbudget en doe tegelijkertijd een bewonersaanvraag via Citygard.nl 

Foto: Beate Ludewig-Gielliet vroeg via Oost Begroot voor IJburg acht containertuintjes aan voor vier locaties. “Al langer gebruiken we grijpers om het zwerfafval op IJburg te verwijderen, zodat het niet in het water waait. Met de containertuintjes doen we wat aan de oorzaak.”