Zorg in Oost

‘Het Hoekhuis leeft, de studenten brengen er gezelligheid’ 

Verpleeghuis De Open Hof in Amsteldorp wordt afgebroken, de bewoners zijn in de zomer verhuisd naar Nieuw-West. Het gebouw wordt tijdelijk bewoond door studenten. Binnenkort moeten die eruit en gaan er bouwhekken om het complex. Intussen leeft het Hoekhuis en de buurt – mede door het vrijwilligerswerk van de studenten – als nooit tevoren. 

Om plaats te maken voor de bouw van een nieuw verpleeghuis, is het vrolijke kunstwerk Dikke vrindjes verplaatst naar het verpleeghuis in Nieuw-West. Een hele operatie, en studenten Daan, Anna, Matthias, Yoran en Frederieke keken toe. Omdat de voorbereidingen voor de sloop gaan beginnen, moeten zij De Open Hof in april verlaten. Stiekem hopen ze op een extra maandje want ze vinden het ‘super’ hier. Yoran: “Het voelt alsof je de loterij gewonnen hebt. Het is mijn eerste keer op kamers en ik heb meteen 20 vierkante meter en een eigen badkamer.” 

De studenten mogen in het gebouw wonen tegen een lage huur in ruil voor tien uur vrijwilligerswerk per maand. Frederieke: “Door dat vrijwilligerswerk zijn we meer geïntegreerd in de wijk. Ik heb hier echt mensen leren kennen.” Matthias: “Ik help een oudere dame met haar boekhouding. Dat is gewoon heel gezellig.” 

Lies Niezen is coördinator van het naastgelegen wijkservicepunt Hoekhuis en ze coördineert namens ZGAO ook het vrijwilligerswerk dat de studenten doen. “Ik krijg een verzoek uit de buurt en gooi dat in de whatsappgroep die ik met ze heb. Een recente vraag: een buurtbewoner kan door een niertransplantatie zijn honden niet meer uitlaten. Dan app ik: kunnen jullie wat regelen? Binnen no-time komen ze met een uitlaatservice.”

Nog een voorbeeld, en Lies wrijft in haar handen bij de mooie herinnering. “We hadden hier in december traditiegetrouw de Lichtjestocht door Amsteldorp. Toen zetten de studenten het oude verpleeghuis open voor de buurt. Dat was fantastisch, buurtbewoners vonden het zo leuk om nog even binnen te kijken.”

Lies gaat de studenten enorm missen, vertelt ze. “Bij deze doe ik ook een oproep voor nieuwe vrijwilligers, die kunnen we goed gebruiken. Er zijn in het Hoekhuis elke dag activiteiten. Het is een vertrouwde ontmoetingsplek voor velen, ook voor bezoekers van de dagbesteding. Buurtteam houdt hier spreekuur en ik heb een direct lijntje met onze teams in de wijk die Thuiszorg en Verpleegzorg Thuis bieden.” Om De Open Hof staan straks hekken, maar het Hoekhuis leeft volop. 

Wil je vrijwilliger worden in het Hoekhuis? Neem contact op met Lies via 06-8387929 of l.niezen@zgao.nl. Ook met de zorgteams in de wijk heeft Lies veel contact.

Foto: Naast Lies Niezen studenten Anna (18), Frederieke (19), Daan (18), Matthias (18) en Yoran (22). Zij doen vrijwilligerswerk in Amsteldorp in ruil voor tijdelijk wonen in De Open Hof. Het kunstwerk Dikke vrindjes staat inmiddels veilig in Nieuw-West, nu kan de sloop echt beginnen.

Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 107