Zorg in Oost

Feestdagen vol activiteiten in het Flevohuis: ‘Extra hulp is welkom bij de zangochtend of de kerstviering’ 

De feestdagen staan voor de deur en dan vinden er in het Flevohuis allerlei extra activiteiten voor de bewoners plaats, zoals het bezoek van Sinterklaas, de kerstviering en de kerstmarkt. Bij deze maar ook andere activiteiten het hele jaar door, is de hulp van vrijwilligers onmisbaar. “Ze helpen bij de activiteiten, geven persoonlijke aandacht en maken het leven van de bewoners ietsje mooier.” 

Het is dinsdagmiddag en dat betekent beautymiddag in het Flevohuis. Nagels worden gelakt, handen verzorgd en sinds kort worden er ook korte massages aangeboden door een vrijwilliger uit de buurt, zijn eigen idee. Marty Bosch, vrijwilligerscoördinator bij ZGAO: “Het is zo fijn als buurtbewoners met ideeën komen waarbij ze hun eigen talent inzetten voor onze bewoners.”

Naast de beautytafel is er nog veel meer reuring deze middag bij de koffiecorner. De feestdagen komen eraan, het Flevohuis wordt versierd en bewoners pakken samen met activiteitenbegeleiders en vrijwilligers cadeautjes in om die door het hele huis op te hangen. 

Marty: “Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk bij ZGAO. Ze helpen bij de activiteiten, geven persoonlijke aandacht en maken het leven van de bewoners weer ietsje mooier.” Ze wijst naar Annelies, een bezoekvrijwilliger die elke dinsdagmiddag een op een met een bewoner iets doet. “Dat we mensen als Annelies hebben is zo fijn.” 
Annelies legt uit waarom ze vrijwilliger geworden is. “Ik was lang mantelzorger van m’n moeder in De Open Hof, daarna voor een buurvrouw die geen netwerk had. Ik miste het: voor iemand zorgen en iets betekenen. Ik geef ‘mijn’ bewoner gewoon een beetje aandacht en dat doet heel veel.”

Ook voor kerst staat er van alles te gebeuren, de bomen op het plein hangen al vol lichtjes. Zondag 17 december van 12.00-16.00 uur is er traditiegetrouw een kerstmarkt. Dit jaar hebben de bewoners van de Flevoflats, Civic en ZGAO de handen ineengeslagen, ze organiseren de markt samen. De vele kraampjes met allerlei lekkers en leuke spulletjes staan onder meer in de gangen tussen de Flevopoort en het Flevohuis opgesteld. De kerstviering op donderdag 21 december is ook voor het eerst samen met de bewoners van de Flevoflats. 


Bij deze maar ook alle andere activiteiten is hulp van vrijwilligers nodig. “Op dit moment zoeken we mensen voor de muziekochtend op maandag en vrijdag. Dan help je mee in de voorbereiding, het kopje koffie of thee met een koekje, ophalen en brengen, sfeer maken. Het draait allemaal om liefdevolle aandacht. Voor de koffiecorner en het Theehuis zoeken we mensen voor wie gastvrijheid geen moeite is.” 
Er is ook behoefte aan wandelvrijwilligers, hulp bij de creatieve ochtend, de bingo en de dansmiddag. “Het gaat niet om zorgtaken, puur over leuke dingen doen. We kijken samen met jou wat bij je past. Vrijwilligers bieden net dat beetje extra waardoor onze bewoners zich beter gezien voelen.”
Vacatures zie je voorbijkomen via de sociale media en op de site van VCA: vca.nu. Wil je vrijwilliger worden of meer weten? marty.bosch@zgao.nl of 06-20 33 09 14. Ook als je geen ervaring hebt in de zorg, kun je je aanmelden. 

www.zgao.nl

Foto: In de koffiecorner bij de studio’s heerst dinsdagmiddag een gezellige drukte. Activiteitenbegeleiders pakken samen met bewoners én vrijwilligers sinterklaascadeautjes in waarmee het Flevohuis wordt versierd. Marty (links) is vrijwilligerscoördinator, Annelies vrijwilliger. “Het gaat om extra aandacht voor onze bewoners en niet om zorg, dat is allemaal goed geregeld.” 

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 105