Buurten in de Brouwerij

‘Ik zie nu nog beter hoe speciaal het hier is’

Toen Joost (30) tien jaar geleden in de Indische Buurt kwam wonen, voelde hij zich voor het eerst in zijn leven ergens thuis. Hij wandelt elke dag met zijn camera door Oost om veranderingen en connecties vast te leggen. Vanaf 7 juni exposeert hij met deze Tales of Amsterdam-Oost in Café Struis onder de molen. 

Wat is er leuk aan Oost?
“Ik heb bijna een haat-liefdeverhouding met Amsterdam, want het is hier gewoon een bubbel. Maar er zijn stukjes waar dat nog niet zo is, zoals Oost. Oost is een hele authentieke plek. Dat zie je vooral aan de mensen die er wonen. De hele beschaving komt terug in Oost. De Indische Buurt is echt mijn thuis. Toen ik er kortgeleden terugkwam na drie jaar buitenland en met mijn hond Jedda ging wandelen door de buurt waar ik verliefd op ben geworden, zag ik die met andere ogen. Ik zie nog beter hoe speciaal het hier is.”

Wat doe je voor de buurt?
“Zo is Tales of Amsterdam-Oost ontstaan. De momenten die mensen in hun haast onderweg zelf niet zien, leg ik vast met mijn camera, één beeld per dag. Ik hoop de diversiteit in Oost te verbeelden en bij te dragen aan verbondenheid. Oost is heel mooi, maar het verandert ook. Fotografie biedt de mogelijkheid om het moment van nu vast te leggen.”

Waar kom je graag?
“Eerst vond ik de Javastraat de allermooiste straat van Amsterdam, inmiddels wint de Eerste van Swindenstraat nipt. Die is net even wat rauwer, daar hou ik van. De Wibautstraat is ook heel authentiek. Ik kom graag bij koffietentje De jonge admiraal. En bij Joop de Kaasknaller in de Sumatrastraat, zo’n authentiek Amsterdams zaakje, haal ik een broodje gezond voor drie euro. De hond krijgt er ook altijd wat.”

Wat drink je?
“Ik ben een pale ale-drinker, misschien omdat ik in Canada en Australië gewoond heb, daar is het standaardbier. De I.P.A. van Brouwerij ’t IJ is perfect, niet te sterk. Ik ben ook een fanatiek IJwit-drinker trouwens.”

Joost exposeert met zijn Tales of Amsterdam-Oost in Café Struis onder de molen. De opening is op 7 juni van 17.00–19.00 uur, je bent van harte welkom.


Serie: Elke maand een ontmoeting bij Brouwerij ’t IJ onder de molen. Er wordt daar trouwens nog steeds volop gebrouwen door Paul, die er al bijna twintig jaar werkt.

Wie: Joost Bats
Waar: Langkatstraat, zijstraatje van de Javastraat
Wat: straatfotografie, Tales of Amsterdam-Oost