Nieuws

Ekodis al 40 jaar een echte buurtwinkel: ‘We laten zien dat het wel degelijk anders kan’

Bio-buurtsuper Ekodis bestaat veertig jaar. Vader en oprichter Jan nam in 2022 afscheid, sindsdien runt Maarten de winkel aan het Beukenplein, samen met het personeel dat er vaak al jaren werkt. Hij is er opgegroeid, vertelt hij in het keukentje achterin. Sterker nog, hij en zijn zusje waren aanleiding voor zijn vader om ermee te beginnen – onbespoten groente en fruit van goede kwaliteit was er destijds nauwelijks in Amsterdam. 

Zo ontstond Ekodis, een van de eerste biowinkels van de stad. Maarten (1981): “Al jong hielp ik mee, rozijnen en meel afvullen in de winkel, vanaf mijn elfde ging ik mee naar de markt waar mijn vader stond met biologische producten. Dat was een avontuur voor me.” Later hielp hij op zaterdagen mee in de winkel, maar nooit met het idee om het over te nemen. “Toen ik tijdens m’n studie niet wist wat wilde en Jan vroeg of ik het niet serieus wilde proberen nestelde dat idee zich in m’n hoofd. En nu zitten we hier.”

Hij geniet ervan, van de gezelligheid in de winkel met leuke klanten en medewerkers. Heeft hij veel veranderd? Alleen details. “Wat Ekodis typeert, en dat wil ik graag zo houden: we hebben denk ik het grootste assortiment bio-voeding van Amsterdam, dus veel keuze. We doen veel op bestelling en als je iets zoekt dat niet in winkel ligt, regel ik het voor je. We pakken ook in, dan hoef je je boodschappen alleen nog maar op te halen. Wij nemen daar de tijd voor, dat hoort ook bij functie van een buurtwinkel.” 

De meeste biowinkels zijn inmiddels doorverkocht aan ketens, Ekodis gaat zelfstandig door. “Er is nog steeds meer vraag naar bio, mensen willen gezond eten en bewust leven.” Dan, bedachtzaam: “Het lijkt tegenwoordig misschien meer standaard dat mensen biologische producten kopen, maar vergeleken met de gangbare levensmiddelenhandel is bio ieniemienie. Grote bedrijven als Ahold, Unilever en Nestlé nemen nog steeds geen verantwoordelijkheid voor de schade die hun productieketens in de wereld aanbrengen – de gangbare landbouwmethoden slopen meer dan ons lief is. We hebben in veertig jaar wel een biologische keten gecreëerd, maar we zijn er nog lang niet. Bio is nog steeds hartstikke relevant, al is het maar door te laten zien dat het wel degelijk anders kan.” 

Foto v.l.n.r. medewerkers Josse, Maarten, Anneke en Andres.