Buurten in de Brouwerij

‘Ik heb nog nooit zoiets leuks gedaan’

Voor een stage tijdens haar studie kwam Sophie (29) in Oost terecht. Toen ze daar vrijwilligerswerk deed, bijzondere mensen ontmoette die ze anders nooit had ontmoet en die haar leven verrijkten, ontstond het idee voor De Buurtkringloop, winkel en ontmoetingsplek in één. “Het is waardevol om gezichten te herkennen op straat.”

Wat is er leuk aan Oost?
“Oost is voor mij een hele bijzondere plek. Mijn vader en moeder gingen er voor het eerst samenwonen, in de Reinwardtstraat. Het waren de jaren tachtig, een andere tijd, de buurt zag er nog heel anders uit. Ik vind het een fijn gevoel dat ze toen dezelfde straten bewandeld hebben als ik nu.”

Waar kom je graag?
“Bar Joost vind ik fantastisch, dat is een van mijn favoriete plekjes. Door de mensen die er komen, de mensen die er werken en de sfeer die er hangt. Distilleerderij ’t Nieuwe Diep in het Flevopark is ook een parel, net als het park zelf. Op de Dappermarkt kom ik bijna dagelijks, voor boodschappen of om even mijn gedachten te verzetten.”

Wat doe je voor de buurt?
“Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen omdat ik de buurt en de mensen wilde leren kennen. Ik vond het zo cool dat ik in contact kwam met mensen die op eerste gezicht anders lijken. Hoe anders leer je deze mensen kennen? Zo heb ik drie jaar geleden De Buurtkringloop opgericht, met de gedachte dat je er mensen kan ontmoeten die je wereld verrijken.” Ontmoetingen stimuleert Sophie nu door eens per maand bijzondere evenementen te organiseren. Afgelopen tijd waren dat bijvoorbeeld een taartenbakwedstrijd en een vossenjacht. Overtuigd zegt ze: “Het is heel waardevol als je door je buurt loopt en gezichten herkent, elkaar misschien gedag zegt. Het maakt dat je je meer thuis voelt in je buurt.” 
Ze weet wel zeker: “Het is echt een feest om de winkel te runnen en dingen te bedenken. Ik heb nog nooit zoiets leuks gedaan.”

Wat drink je?
“Vandaag een Zatte. Ik drink ook graag pils en salmari. Voor dat drankje heb ik een specifieke manier van drinken: niet shotten maar nippen, zoals bij een jenevertje. Ik heb het m’n vrienden ook aangeleerd.” Lachend: “We zijn een soort salmari-beweging gestart.”

Eens per seizoen is het extra gezellig bij De Buurtkringloop aan de Javastraat 105. Dan is er het XXL Favorietenrekje, met iets luxere items in een thema zoals festival shoppen. De volgende is op 23 juni van 12.00–18.00 uur. Op de hoogte blijven? events@debuurtkringloop.nl en Insta debuurtkringloop.

Elke maand een ontmoeting bij Brouwerij ’t IJ onder de molen. Die molen – De Gooyer – is een stellingmolen uit 1725. Hier werd heel vroeger het graan voor de stad gemalen.

Wie: Sophie van IJken
Waar: Dapperbuurt
Wat: eigenaresse De Buurtkringloop in de Javastraat