Nieuws

Waterpompen Diemerpark beschilderd

In het Diemerpark is sinds een paar weken een kunstenaar aan het werk. Leone Schröder vrolijkt enkele van de grijsbetonnen waterpompen op met schilderingen van dieren. Stadsecoloog Martin Melchers kwam op dat idee. Er wordt een natuureducatieproject aan verbonden.

“Martin Melchers stoorde zich aan de betonnen pompen in het park,” vertelt Sandra Hueber van Bright Up, het bedrijf voor conceptontwikkeling dat het project coördineert. “Hij kwam op het idee om ze te laten beschilderen met de ‘verborgen’ dieren uit het park.” De pompen in het Diemerpark zorgen dat het vervuilde water onder de afdeklaag niet uitvloeit naar de omgeving. De betonnen kasten steken zo’n 70 centimeter boven het maaiveld uit.

Tot nu toe is financiering gevonden om zes putten te laten beschilderen. Per put komt één ‘verborgen’ dier centraal te staan. “In het Diemerpark leven heel wat soorten die je bijna nooit ziet, omdat ze zich goed verscholen houden,” vertelt Hueber. “Met de schilderingen willen we de bezoekers leren over leefomgeving, voortplanting en voedsel van deze dieren. Omdat we geen tekst op de putten wilden en ook geen bordjes, hebben we gekozen voor een app die meer informatie geeft.”

Mollen en regenwormen
Eerst is gekozen voor ringslang, vos, rugstreeppad, ijsvogel en vlinders. Op één put wordt verbeeld hoe de binnenkant van zo’n pompsysteem eruit ziet. Als er genoeg geld beschikbaar komt, krijgen ook roofvogels, watervogels, mollen en regenwormen een plek. Bright Up werft op dit moment fondsen. Ook fietsproject Ring-Ring gaat zich inzetten om een put te financieren.

De stijl van de schilderingen is geïnspireerd op oude schoolprenten. Kunstenaar Leone Schröder maakt gebruik van het trompe-l’oeileffect. Het zal bijvoorbeeld net lijken alsof een echte vlinder op de put zit die bijna wegvliegt. Schröder beschilderde eerder het elektriciteitshuisje aan de voet van de Nesciobrug.

Haring in het IJ
De Boerderij op IJburg vormt het startpunt van de route langs de putten. In de schuur komt tijdelijk een klein natuureducatiecentrum waar de eieren van de ringslang te zien zullen zijn. Enkele putten die beschilderd worden liggen langs drukke wandel- en fietswegen, andere liggen meer verstopt in het park. In toekomst worden ze gebruikt voor natuuronderwijs op scholen. Twee basisscholen op IJburg doen mee aan een pilot. De leerlingen krijgen eerst de documentaire ‘Haring in het IJ’ van Martin Melchers en Merel Westrik te zien en gaan vervolgens het park in.

Op 22 juni worden de putten feestelijk onthuld. Het Ontwikkelingsbedrijf van de Gemeente Amsterdam stelt het pompgebouw open, de Boerderij opent de schuur en stadsecologen verzorgen rondleidingen. Vanaf dat moment is de app gratis te downloaden.

Lees ook:
Over het pompen en draineren in het Diemerpark (28-04-2011)
Kunstroute Fiets je Blij
Deelraad kiest definitief voor 42 parkeerplaatsen in het Diemerpark (27-11-2013)
Dossier Diemerpark