Het duurzaamste forteiland van de wereld

“Net als vroeger wil Pampus weer zelfvoorzienend worden,” vertelt Jurre Sweers (39) nadat hij ons heeft ontvangen op het eiland. Waar de meeste dagjesmensen na aankomst afdalen naar het museumfort, of het paviljoen in duiken voor een drankje of hapje, neemt Jurre ons mee op een rondje om het fort. “Er zijn geen gas-, water- of elektriciteitsleidingen naar het eiland toe. Vroeger moesten de manschappen zich warmhouden met houtvuren.”

FIXbrigade helpt je energierekening omlaag te krijgen: ‘Je schrikt ervan hoe verwaarloosd sommige huizen zijn’

Francis Langedijk schaamt zich soms kapot als hij bij bewoners in Oost binnenkomt. “Dan vraag ik of ik de cv-ketel mag inspecteren, en dan blijkt dat de druk op nul staat. Geen verwarming dus. De bewoonster zegt dan dat het heel koud in huis is. Snap ik! En als ik dan kijk wanneer die ketel voor het laatst door een installateur is gecontroleerd: 2011. Daarna nooit meer.”

Poetry Slam in Theater Vrijburcht

Wie wordt de slam-kampioen van Oost? In Theater Vrijburcht vindt op zaterdag 30 april de eerste voorronde plaats van Poetry Slam Vrijburcht. Acht dichters betreden drie keer het podium om een overtuigend optreden neer te zetten. Het publiek bepaalt wie er door mag naar de volgende ronde.

Groot onderhoud en aanleg warmtenet Middenmeer: ‘Nog een grote opgave om van buurtinitiatief naar coöperatief warmtebedrijf te komen’

En zo is afgelopen maand met het openbreken van de Linnaeuskade het startschot gegeven voor de aanleg van een warmtenet. Om te beginnen wordt ondergronds eindelijk het geplande groot onderhoud uitgevoerd. De gas- en stroomleidingen en de riolering worden vernieuwd. Door de verouderde en vele loze leidingen is dit een “ingewikkeld klusje” volgens Rick Vermin. “Als je eraan gaat pulken gaat het stuk.” En dan komt er dus een extra leiding bij voor de realisatie van een warmtenet. 
Ook bovengronds krijgt de buurt een opfrisser. De Linnaeuskade wordt een fietsstraat, met rood asfalt en een maximumsnelheid van 30 km/u voor auto’s.

Expositie in Loods 6

De leden van kunstenaarsvereniging de Onafhankelijken exposeren van 30 april tot en met 8 mei in Loods 6 aan de KNSM-laan. Het thema dit jaar – ‘eiland’ – prikkelt de gedachten en dat zie je terug in de getoonde werken. De circa veertig leden hebben diverse technieken en uiteenlopende materialen gebruikt om uitdrukking te geven aan het thema.

Tineke Schouten: ‘Je ziet het pas als je het gelooft’

Er zijn zo veel zekerheden van vroeger die we sinds de pandemie in twijfel kunnen trekken, ervaart Tineke Schouten. “Moet alles wel nog zo maar kunnen, of niet?” In haar nieuwe theatershow Dubbel balanceert ze op scherpe lijnen van controverse en dilemma’s. “In de kracht van tegenstellingen kom je de beste humor tegen.” Het is haar meest vrolijke, kleurrijke en gevarieerde show tot nu toe geworden. -advertorial

Van Dam tot Dam: Nieuwe fietsroute met brug

Tussen Amsterdam en Zaandam wordt vanaf volgend jaar gewerkt aan de Dam tot Dam-fietsroute. Als de werkzaamheden zijn afgerond fiets je gemakkelijk van de Dam in Amsterdam naar het centrum van Zaandam. De route loopt langs de oevers van het IJ, het Noordzeekanaal, het Noorder IJplasgebied en de Zaan. 

Laat de vogels rustig broeden

Het groen in de stad loopt uit en de eerste vlinders laten zich zien. De komende tijd zijn vogels druk bezig met het bouwen van een nest, het uitbroeden van eieren en het grootbrengen van hun jongen. Het broedseizoen duurt ongeveer van half maart tot half juli, voor watervogels tot half augustus. 

Duurzame markt op Cruquiuseiland: ruilen, maken en proeven

Een groep buurtbewoners organiseert samen met buurtcoöperatie de Eester op 20 maart een Fair Circulair. Met een grote kledingruilmarkt -georganiseerd door De Swapshop, inspirerende workshops zoals maak je eigen tas van oud textiel of leer je apparaten repareren. Er is een straatbrocante met spullen van grofvuil en lekker eten van gered voedsel uit de buurt.