20 jaar IJburg: feest op 25 september

In een woestijn van stuivend zand, heipalen, klinkers en bouwketen betrokken 20 jaar geleden pioniers de eerste huizen op IJburg. Met steun van de gemeente Amsterdam wordt op zondag 25 september tussen 12.00 en 21.00 uur groots uitgepakt, eerst in het Van Gogh park, later in en rond de Haven.

Kop van Java-eiland, de mooiste uitwaaiplek van Amsterdam

De verrommeling duurt eigenlijk al twintig jaar, vervolgt Kommerij. “De rest van Java-eiland ligt er prachtig bij, maar de kop lijkt te zijn vergeten. Er zijn duizenden plannen geweest, de laatste zo’n vier jaar geleden. Toenmalig wethouder Eric van den Burg zette toen in op een stadspark in combinatie met een brug naar Noord. Die brug komt er nu vanaf het Azartplein, maar over het stadspark hoor je niemand meer.”

Gratis tuintegelservice

Amsterdam beleeft een hete en droge zomer. Gebouwen en betegelde tuinen nemen overdag veel warmte op en geven die nog lange tijd af. In de stad is het daardoor vaak nog warmer dan daarbuiten. Onder het motto ‘Tegels eruit, planten erin’ roept de gemeente inwoners op om hun tuin te vergroenen. 

Ontdek het Brasapark, het nieuwste park van Amsterdam

Het park is ruim drie kilometer lang en 65 meter breed. Waar eerst een drukke snelweg liep (de A9), ligt nu het grootste ‘dakterras’ van Nederland. Het Brasapark ligt precies tussen de metrolijnen Gein en Gaasperplas in, en doorkruist door de Gooiseweg. De fiets- en wandelpaden in het park verbinden de wijken Gaasperdam en de Bijlmermeer weer met elkaar. In het weekend van 17 en 18 september wordt het park officieel geopend en is er een feestelijk programma.

Op Weg naar Werk in de Muiderkerk

Woon je in Oost en ben je op zoek naar een (nieuwe) baan of vrijwilligerswerk? Op donderdag 15 september kun je in de Muiderkerk de Participatiemarkt bezoeken. Hier stellen mogelijke werkgevers zich voor en kun je informatie krijgen over cursussen.

Voorlopig geen extra sportvelden in Diemerpark

De uitbreiding van Sportpark IJburg is uitgesteld. De geschatte kosten voor de huidige plannen zijn te hoog, heeft de gemeente laten weten. De komende maanden wordt onderzocht of de uitbreiding op een andere manier – tegen lagere kosten – toch mogelijk is. De gemeente overweegt drie mogelijkheden.

Wildzwemmen moet ingeperkt worden, maar: ‘Ik word gelukkig als ik in open water zwem’

Juul: “Kijk eens hoe vrolijk mensen worden van zwemmen in open water. De gemeente Amsterdam mag dat meer faciliteren. Leg bijvoorbeeld meer ballenlijnen in het water. Zodat iedereen weet: daar is het veilig zwemmen.”
Casper: “Zwemmen in open water is heerlijk, maar zorg ervoor dat je zichtbaar bent. Ik zwem altijd met een oranje drijfboei. Ik heb liever niet dat een boot mij over het hoofd ziet.”
Ingrid: “Ik word gelukkig als ik in open water zwem. Het geeft me een diep gevoel van vrijheid. Ik hoop niet dat de gemeente gaat overreguleren. Uiteindelijk ben je als zwemmer zelf verantwoordelijk voor wat je doet.” 

Fijne zwemplekken in Oost

Het veiligst zwem je bij Strand IJburg en op het Diemerparkstrand (ook IJburg), twee officiële zwemlocaties. Hier wordt de bodem schoongemaakt, er liggen lijnen waar boten niet binnen mogen komen, er wordt gekeken of er gevaarlijke stromingen zijn en de waterkwaliteit wordt gecontroleerd. 

Met een natuurgids struinen door parken in Oost: ‘Om dieren te zien hoef je niet ver te lopen’

Op een snikhete middag in het Diemerpark zet Marisa Stoffers (52) een verrekijker aan haar ogen. Ze tuurt over een meertje waar zwanen drijven. “Aan de overkant is een ijsvogelwand,” zegt ze. “Ik zie er soms een over het water scheren of op een tak zitten.” We staan nog geen minuut of ze heeft een ijsvogel gespot. Op een tak naast de wand fonkelt zijn blauwe rug in het zonlicht. 

De Buurtcamping strijkt neer in het Oosterpark

Dit jaar viert De Buurtcamping zijn tiende jubileum, met op vrijdagavond een reünie en bonte avond. Op zaterdag en zondag staan er na het ontbijt leuke workshops en activiteiten gepland. Met een kampvuur en de Buurtcamping Bingo wordt het weekend in stijl afgesloten. 
Inmiddels is De Buurtcamping uitgegroeid tot een landelijk initiatief in meer dan 50 buurten verspreid over heel Nederland. Wil je kennismaken met buurtgenoten en een duurzame vakantie beleven, reserveer dan een tentplek via….

Pont Sluisbuurt-Sporenburg vertraagd

De tijdelijke pont tussen Zeeburgereiland en de Kop van Sporenburg zou in september van dit jaar gaan varen, maar dit is uitgesteld naar begin 2023. De vertraging wordt veroorzaakt door een langere levertijd van het staal dat nodig is voor de constructie van de aanlegplekken.