Een Voedselbos voor Jeugdland

In natuurspeeltuin Jeugdland aan de Valentijnkade is een voedselbos aangeplant. Op 19 januari hebben leerlingen van Vrijeschool Thula, na een feestelijke en ‘knallende’ opening, de eerste bomen en struiken aangeplant. Meer op debrugkrant.nl

Een boekhandel is wat ze het liefste wilden

Biertjes drinken na de wedstrijd in de kantine van voetbalclub WV-HEDW, zo is het begonnen. Sanne Fase en Sharon Perlee, teamgenoten, bespraken daar wat ze écht wilden met hun leven. De een werkte bij de gemeente Amsterdam, de ander aan de UvA. Niet verkeerd, maar niet wat ze zochten. En ja, hun droom bleek overeen te komen. Een boekhandel, dát is wat ze het liefste wilden. “We delen onze liefde voor literatuur,” vertelt Sharon aan de koffietafel in de Java Bookshop. Lees verder op debrugkrant.nl

Boek Mavoklanten: succesvolle Nederlanders over hun schooltijd

In 21 interviews vertellen prominente Nederlanders als Youp van ’t Hek, Willie Wartaal, Dieuwertje Blok en Cisca Wijmenga wat zij hebben geleerd tijdens deze belangrijke en vormende periode in hun leven. Het boek bevat ook portretten en schoolfoto’s van de geïnterviewden. 
Daarnaast laten wetenschappers in zeven verhelderende essays hun licht schijnen over doorzettingsvermogen, het puberbrein en identiteit. Zie debrugkrant.nl

De Piet Heintunnel is weer open

Na een opknapbeurt van negentien maanden is de Piet Heintunnel sinds 20 januari weer open voor het wegverkeer. 
Op 25 juni 2021 werd de tunnel afgesloten voor een grootschalige renovatiebeurt. Er is nieuw wegdek aangelegd, de plafonds bij de ingang zijn hittebestendig gemaakt en de vluchtdeuren zijn vernieuwd. Als eerste van de Amsterdamse wegtunnels heeft de Piet Heintunnel een nieuwe bediening, bewaking en besturing gekregen…

Boekpresentatie ‘Mavoklanten’: succesvolle Nederlanders blikken terug op hun mavotijd

Jim Jansen en Peter de Brock – die beiden de mavo deden – schreven het boek Mavoklanten waarin succesvolle Nederlanders terugblikken op hun mavotijd. Daarnaast duiden de allerbeste wetenschappers wat er precies in deze levensfase allemaal gebeurt. Tijdens deze interactieve boekpresentatie kijkt toptafeltennister Bettine Vriesekoop terug naar deze periode waarin de sport al veel belangrijker was dan school. NOS-journaal presentatrice Afke Boven deed…

Betondorp wordt beschermd stadsgezicht

Amsterdam heeft onlangs drie woongebieden in de stad aangewezen als beschermd stadsgezicht: de Admiralenbuurt, Oud-Zuid en Betondorp. Deze buurten hebben een grote waarde op het gebied van stedenbouw, architectuur en cultuurhistorie en verdienen daarom bescherming. Dit houdt in dat er in deze buurten bijvoorbeeld geen panden gesloopt mogen worden. 

Verschillende vuurwerkshows in de stad

In heel Amsterdam is het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling verboden. Professionele vuurwerkshows zijn wel toegestaan, net als kindervuurwerk (zoals knalerwten en fakkels). 
Om van oud en nieuw toch een mooi feest te maken organiseert de gemeente een spectaculaire licht- en vuurwerkshow op het Museumplein en enkele kleinere vuurwerkshows op andere plekken in de stad. 

Steeds meer dak- en thuisloze jongeren zwerven door de stad. Elke dag weer dezelfde vraag: waar slaap ik vannacht?

“Ik begeleid 61 dak- en thuisloze jongeren. Ja dat is veel, maar ik weet bijna niet anders. Sinds ik hier werk, zijn er steeds weer pieken. Gelukkig kan ik veel voor jongeren doen. Voor de één kan ik een uitkering regelen, de andere kan ik loodsen naar werk of onderwijs. De jongen in de auto kan binnenkort beginnen als magazijnmedewerker, dat hebben we via een jobcoach kunnen regelen. Hopelijk kan hij weer een nieuwe start maken.”

Jubileumnummer de Brug, en champagne voor de 150ste aanmelder van de nieuwsbrief

Voor je ligt een jubileumeditie, ons 150ste nummer. We begonnen in 2008 vanaf de keukentafel met z’n drietjes, inmiddels maken we de Brug met een heel team van professionele freelancers die bijna allemaal wonen en werken in Oost. 

We begonnen in die huiskamer met de ambitie om een mooiere krant te maken dan de huis-aan-huiskranten die op dat moment op de mat vielen. Met eigen verhalen, goede foto’s, strakke vormgeving en inkomsten uit advertenties, dus onafhankelijk. We wilden – en willen nog steeds – bruggen slaan tussen mensen, buurten en ondernemers. De befaamde schrijver en Jiskefet-maker Herman Koch zei ooit: ‘Wie de Brug niet leest, weet niet wat er leeft’. Nou, daar doen we het voor.

Café Genieten na protesten toch weer open

Café Genieten, dat jarenlang door velen werd bezocht voor de meest uiteenlopende activiteiten, moest plaatsmaken voor een flex- en ontmoetingsplek voor gemeentelijk personeel. Na protesten uit de buurt is de locatie weer opengesteld voor gebruik door de buurt: op doordeweekse dagen na 17.00 uur en in het weekend. 

Tramhalte wel opengebroken maar niet afgemaakt – kosten 250.000 euro

Op tramlijn 26 wil het GVB de halte Vennepluimstraat 30 meter verplaatsen. Begin dit jaar zijn daarom op de oude halte aan de IJburglaan het perron, de abri en vier bomen verwijderd. Door problemen met de aannemer is de nieuwe halte, pal tegenover het AH-filiaal, echter nog altijd niet gerealiseerd. 
De oude halte is provisorisch opnieuw ingericht, maar ligt er al maanden verwaarloosd bij. Passagiers staan er nu op een perron met omgevallen bouwhekken vol zwerfvuil, zonder abri  en elektronisch informatiepaneel.

Kink in de kabel voor Middenmeer Zuid, geen geld voor een warmtenet

Maar dat lijkt niet te gebeuren. In een brief aan de gemeenteraad van eind oktober schrijft de verantwoordelijke wethouder: “Eerste gedachte is om in Middenmeer Zuid tijdens de werkzaamheden (…) geen warmtenet mee te leggen.” En: “In het ondergrondse ontwerp voor Middenmeer Zuid zal de gemeente wel ruimte reserveren om in de toekomst alsnog een warmtenet aan te leggen.”…