Mijn fiets en ik

Pilot met belonen van fietsafstanden: Ring-Ring

Fietsen is gezond, efficiënt en steeds hipper, zegt Janine Hogendoorn. Maar veel mensen ervaren de fietsafstand tussen IJburg en andere plekken in Amsterdam als groot. Terwijl dat in de praktijk reuze meevalt, weet Hogendoorn. Al fietsend bedacht ze zo haar plan Ring-Ring, waarmee routes in kaart worden gebracht en kilometers worden geteld. Ze heeft hiervoor samen met Sebastiaan Raaphorst een speciale ‘app’ laten ontwikkelen, die nu beschikbaar is de appstore. Fietsers kunnen hun eigen prestaties in kaart brengen en straks routes en tips van anderen bekijken. Voor je afstanden word je nog beloond ook. Op 16 juni is de kick-off.

Hup
Met een innovatieve techniek herkent de smartphoneapp Ring-Ring al je gefietste kilometers (Fkm) automatisch. Hogendoorn: “Deze Fkm tellen voor drie.” Je kunt ze ten eerste inwisselen voor aanbiedingen bij plaatselijke winkeliers. Dan wordt voor alle door de deelnemers bijeen gefietste kilometer tien cent gedoneerd aan een buurtinitiatief. Ten slotte, lekker vergelijken, wordt in de Brug elk kwartaal een overzicht van fietsers gepubliceerd die via IJburg het meest, het vaakst, het snelst of het langst hebben gefietst.
Op halloijburg.nl vind je een overzicht van aangesloten ondernemers en hun aanbiedingen. De Fkm zijn eenvoudig in te wisselen met je smartphone aan de kassa.

Kunstroute Fiets je Blij
Tegelijk met de lancering van Ring-Ring wordt ook het eerste kunstwerk op de fietsroute Diemerpark-Molukkenstraat onthuld. Om die veelgebruikte fietsroute een beetje op te vrolijken bedacht Sandra Hueber het project Fiets je Blij. Via crowdfundingsite voorjebuurt.nl sprokkelde ze geld bij elkaar voor de beschildering van het elektriciteitshuisje in het Diemerpark, door kunstenares Leone Schröder. Het volgende stap is het opleuken van het stuk Ooster Ringdijk met bellen en gekleurde vogelhuisjes. Het benodigde bedrag moet eind augustus bij elkaar gebracht zijn (zie www.voorjebuurt.nl). Ring-Ring doneert bij het behalen van 10.000 gezamenlijke fietskilometers €1000.

Aftrap
De kick-off van Ring-Ring en de onthulling van het eerste kunstwerk op de route Fiets je Blij is zondag 16 juni. Zie voor alle info ook www.ring-ring.nu.

Lees ook:
Kunst fietsroute Diemerpark-Indische buurt (05-04-2013)