Nieuws

Nautilus, een moderne manier van samenwonen op Zeeburgereiland

Betaalbaar, duurzaam en samen doen, dat zijn de drie pijlers van woonwerkgebouw Nautilus, waarvan de bouw komende zomer op Zeeburgereiland begint. In 2016 moet het worden opgeleverd.

Zes jaar, zo lang duren de voorbereidingen al, maar het gaat nu eindelijk gebeuren. Deze zomer gaat op Zeeburgereiland de eerste paal de grond in van Nautilus, een zelfbouwcomplex van 43 betaalbare koopwoningen met gemeenschappelijke voorzieningen. “Veel van degenen die oorspronkelijk met de plannen begonnen, zijn intussen afgehaakt,” vertelt Esther de Haan, een van de toekomstige bewoners. “De plannen hebben door de crisis ook een tijdje stilgelegen. Drie jaar geleden is echter een doorstart gemaakt met nieuwe, enthousiaste mensen. Het gaat er echt van komen.”

Nautilus, een ontwerp van architect Hein de Haan, die ook wooncomplex Vrijburcht op Steigereiland heeft ontworpen, belooft een bijzonder project te worden. Esther: “De woningen worden gebouwd volgens Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dat houdt in dat een aantal mensen gezamenlijk een kavel pacht of koopt om door een zelfgekozen architect en aannemer te laten bebouwen.”
“Dat heeft als voordeel dat we zelf opdrachtgever zijn, en dat we het gebouw naar eigen inzicht kunnen vormgeven,” vult Roos van Os aan, samen met haar partner Rutger van Ree ook toekomstig bewoner.

Betaalbaarheid is een van de uitgangspunten van Nautilus. Esther: “De gemeente Amsterdam heeft de kavel voor een lage grondprijs beschikbaar gesteld, op voorwaarde dat het gebouw bestemd wordt voor bewoners met een inkomen tussen één en anderhalf keer modaal. De groep die moeite heeft om op de Amsterdamse woningmarkt een huis te kopen.”

Zelfvoorzienend
Duurzaamheid is een ander uitgangspunt. Roos: “Door zonnepanelen en warmteopslag zijn we zelfvoorzienend op het gebied van energie. Na een pittige discussie met NUON hebben we toestemming gekregen om te worden losgekoppeld van de stadsverwarming. We hebben kunnen aantonen dat we met onze eigen energievoorziening goedkoper en duurzamer zijn.”

Die duurzaamheid gaat verder dan dat, vertelt Katrin McGauran, eveneens toekomstig bewoner. “Er komen dakterrassen en een moestuin waarin we groente en fruit kunnen verbouwen. Daarnaast zijn we van plan om bij biologische boeren, bijvoorbeeld in Waterland, collectief versproducten in te kopen. Dat is praktischer dan dat iedereen daarvoor apart naar de Albert Heijn moet.”

Want samen doen, dat is de derde pijler van Nautilus. Katrin vervolgt: “Veel van de toekomstige bewoners hebben ervaring met woongroepen. Ze houden van die manier van leven en zien er de voordelen van. Je kunt bijvoorbeeld gezamenlijk producten of diensten inkopen, maar ook samen de kinderopvang regelen of de moestuin bijhouden. Bovendien voorkom je het risico op sociale isolatie.”

Maar niet alles is collectief, benadrukt Esther. “Ieder heeft zijn eigen appartement, met bijbehorende privacy. Nautilus is geen ouderwetse commune, maar een moderne manier van samenwonen.”

De gemeenschappelijke voorzieningen vormen het hart van Nautilus. Roos: “Er komt een theaterzaal met een gemeenschappelijk café en expositieruimte, zowel voor de bewoners als de mensen uit de buurt. We willen ook een buurtfunctie krijgen.”

Ja, ze hebben er zin in. Katrin: “Het water, het pioniersgevoel, ik kan niet wachten tot het zover is.”

Er zijn nog woningen vrij. 13 mei is er een informatieavond voor geïnteresseerden. Iedereen is van harte welkom. nautilus-amsterdam.nl.

Lees ook:
Woongemeenschap Nautilus – model Vrijburcht – bouwt op Zeeburgereiland (21-01-2013)
Alle artikelen over Zeeburgereiland