Nieuws

Toename aantal inbraken op IJburg

Het aantal inbraken op IJburg en Zeeburgereiland is toegenomen. Dieven trekken het vaak verouderde beslag uit de deur en halen binnen no time het huis leeg. Ook veel scooters en motoren worden gestolen. “Veiligheid is hier een ding aan het worden.”

“Het is lastig je hier tegen te wapenen”, zegt Hans Oudendorp. Onlangs werd in de vroege morgen ingebroken bij zijn architectenbureau in die buurt. “Alle computers zijn meegenomen, ondanks het inbraakalarm. Waarde: 25.000 euro. Die computers zijn de kern van ons bedrijf, we hebben meteen nieuwe neergezet.” Al binnen een paar dagen waren de inbrekers terug. “Die poging mislukte, toen zijn ze bij de bovenburen binnen geweest. De politie zei: “Het gaat hier om een bende. En: we hebben niet genoeg capaciteit.”

In 2017– bij de hervorming van het politieapparaat tot Nationale Politie – is bureau IJburg gesloten. Bureau Balistraat bedient nu het hele gebied. Dat is niet toereikend, denkt Antoinette, bij wie in haar huis op Rieteiland is ingebroken. “Ik zie eigenlijk ook nooit blauw op straat.” Er was alleen wat kleingeld weg, maar het héle huis – van onder tot boven – is overhoopgehaald. “Elk kastje, elk doosje, elk dingetje is omgedraaid. Wat ik echt aangrijpend vond: ook de doos met kinderspullen en persoonlijke spullen. De melktandjes lagen door de kamer. Ik voel me niet onveilig hier, maar zou liever een politiebureau in de wijk willen zien, ze moeten nu wel van heel ver komen.”

Slotenmaker Martin weet hoe de dieven te werk gaan. “Ze trekken de hele zooi stuk, dat is zo gepiept. Veel beslag is verouderd. Met anti-kerntrekbeslag voorkom je een hoop ellende.” Dat weet Lia nu ook. Toen ze op zaterdagmorgen haar Bakkerij Lia aan de Pampuslaan binnenliep, trof ze ‘één grote ravage’ aan. Inderdaad die kerntrekmethode: “Ze hebben het slot eruit getrokken en huisgehouden. Alle dozen uit de kast lagen op de vloer, de kassa was stukgegooid. Ze zochten geld maar er was niks. Dat is mijn gelukkie. Het enige dat ze mee hebben genomen zijn blikjes frisdrank, red bull en snaaiwerk. Ik heb aangifte gedaan bij de politie.”

Grote waarschuwingsborden aan het einde van afrit S114, bij de entree van de wijken, waarschuwen: ‘Zie je iets verdachts, bel 112’. Het maakt alert, maar geeft ook een unheimisch gevoel. Op sociale media lees je: “Bij mij voor de deur op Zeeburgereiland is m’n motor gestolen.” Een reactie van een buur: “Bij ons exact hetzelfde, en ook fietsen uit de berging.” Een andere ondernemer uit IJburg is er ook niet gerust op: “Ik maak me hier wel zorgen over, ik vind de politie weinig zichtbaar. Veiligheid is een ding aan het worden.”

Politie Amsterdam: Zeven verdachten opgepakt
“Er is sprake van een toename van het aantal inbraken, dat is een feit. Aan het eind van 2017 zijn we daarom een offensief gestart. We surveilleren meer en doen meer recherchewerk. De informatieborden zijn geplaatst om burgers alert te maken en inbrekers af te schrikken. Ons offensief heeft geleid tot een afname van het aantal inbraken. We hebben in die tijd een aantal aanhoudingen kunnen doen.”
De woordvoerder benadrukt: “Maar we zijn onverminderd alert. Vandaag – maandag 19 maart – zijn er op IJburg zeven verdachten aangehouden die betrokken zijn bij inbraken. Dat is gelukt dankzij een goede samenwerking met ondernemers uit de wijk en goed recherchewerk.”
Zie je iets verdachts of geks, maak er dan melding van, zegt hij. “We hebben liever dat er te veel gebeld wordt dan niet. En doe aangifte, dat heeft wel degelijk zin. Wij doen ons best, maar hebben ook de oren en ogen van burgers nodig.”

“Het politiebureau op IJburg is inderdaad gesloten, maar we hebben het zo ingericht dat we binnen het hele gebied van bureau Balistraat surveilleren. Het aantal agenten is gelijk gebleven. Ze rijden rond, hebben het probleem in de smiezen. Ze weten waar ze op moeten letten. De politie is misschien niet altijd zichtbaar, maar is er wel.”