De zogenoemde beeldentuin van Theo Niermeijer op Zeeburgereiland moet blijven bestaan vindt journalist Wietse Schmidt, maar hij voelt zich een roepende in de woestijn.
Laatste scheepswerf van de Kadijken toont rijke historie
Museum ’t Kromhout vertelt het verhaal van de beroemde Kromhout Scheepsmotoren en drijft volledig op vrijwilligers. De nautische geschiedenis van het gebied intrigeert mij al jaren en afgelopen week bezocht ik dan eindelijk eens het museum. Meer op debrugkrant.nl
Het Groote Museum verbindt mens en natuur
Het gebouw werd in 1855 gebouwd als hoofdkwartier van het Genootschap Natura Artis Magistra. Het genootschap wilde kunst, wetenschap en natuurhistorie bij elkaar laten komen en een plek creëren waar men de natuur kon bestuderen. Buiten in het park liepen de levende dieren en de dode beesten vonden hun plekje in de vitrinekasten van het Groote Museum op de eerste verdieping.
Scholieren exposeren in Factor IJ
Waar de uitspraak wel vandaan komt heb ik niet kunnen achterhalen. Maar de wijsheid dat je pas kunt weten of je iets kunt nadat je het hebt geprobeerd, blijft even mooi en sterk. Ik moest eraan denken toen ik de expositie Mens! in Factor IJ bezocht. In de galerie staan 24 mensfiguren opgesteld, gemaakt door scholieren van groep 6, 7 en 8 van de Willibrordschool op IJburg.
Lees verder op debrugkrant.nl
Expo Blik in de Bagagehal van Loods 6
In mijn studententijd had ik een baantje bij de Fotoacademie Amsterdam. Ik werkte aan de balie en moest wat administratieve taken vervullen. Als verwoed amateurfotograaf voelde ik me uitermate thuis tussen de docenten en studenten fotografie. De directeur was streng […]
Muzikaal duo INKT haalt inspiratie uit de buurt
Het levendige stadsdeel Oost zit vol prachtige, persoonlijke verhalen en geschiedenissen. In deze rubriek heb ik hier vaker aandacht aan besteed. Meestal worden de verhalen verteld in de vorm van een expositie of kunst in de openbare ruimte. Maar er zijn natuurlijk meer creatieve uitingsvormen. Onlangs presenteerde het duo INKT in restaurant Thúskomme in de Indische Buurt hun nieuwste EP Zeg me je naam – het DNA van Oost.
Onthuld: diversiteitskunstwerk in tunneltje tussen Javastraat en Eerste van Swindenstraat
Anderhalve week geleden werd het tegelkunstwerk ‘Samen zijn wij Oost’ feestelijk onthuld. Kunstenaar Enzo Pérès-Labourdette maakte het in opdracht van het stadsdeel. “Aan het begin van de coronacrisis waren er diverse homo-aanvallen in Oost. Buurtbewoners pikten dit niet en hingen de regenboogvlag aan hun huis. Maar deze werden beschadigd en de bewoners wendden zich tot de gemeente om te vragen of er iets duurzaams geregeld kon worden.”
Architectuurwandeling over Cruquiuseiland: verrassende zichtlijnen en speelse niveauverschillen
De zon zwelt wat aan in een poging het lichte wolkendek te verdrijven. Jac van Rheenen, architect-gids van het Borneo Architectuur Centrum (BAC) kijkt vol vertrouwen naar de grijsblauwe lucht. De wolken houden nog even stand, maar zullen de zon […]
Uitzicht op de Diemerzeedijk
Fotograaf Julius Rooymans laat als kunstenaar graag zijn fantasie de vrije loop. Hij is gefascineerd door geschiedenis en weet met zijn werk heden en verleden op magistrale wijze te verbinden. Zoals hij zelf zegt: “Bij mijn werk lijkt het alsof je in het verleden kunt kijken.”
Graffitifun: Een brave vorm van street art en graffiti kunst
Halverwege de jaren tachtig nam de graffiti in Nederland een hoge vlucht. Het ontwikkelde zich van een vandalistische uitingsvorm tot gewaardeerde kunst. Op de NDSM-werf en onder de Amsterdamsebrug bij het Flevopark zijn daarom plekken aangewezen waar legaal graffiti gespoten mag worden. De brug is op Google Maps te vinden als de Graffitifun Hall of Fame.
Healing Power in het Tropenmuseum slaat de spijker op zijn kop
Het Tropenmuseum exposeert momenteel de tentoonstelling Healing Power. Het museum toont hoe mensen over de hele wereld zich wenden tot behandelmethoden die teruggrijpen op eeuwenoude spirituele tradities. Het laat zien hoe de rituelen vroeger waren en welke magische stoffen, geneeskrachtige stenen en beschermende amuletten daarbij van pas kwamen. Het toont ook hoe er in bepaalde culturen nog steeds mee wordt omgegaan en hoe we hierdoor ook in het Westen geïnspireerd kunnen raken.
Kunstenaar Fabrice, wars van subsidie
Een markante stadgenoot is onverwacht heengegaan. Op oudejaarsdag is kunstenaar Fabrice Hünd, kortweg Fabrice, op 60-jarige leeftijd overleden. Fabrice was een kunstenaar in hart en nieren en heeft met zijn eigenzinnige visie veel voor Amsterdam betekend.
‘Doe iets’ boven de spoorbrug Wibautstraat: ‘Een hartenkreet of noodkreet’
Stadsdeel Oost had hier wel oren naar en plaatste het op de spoorbrug boven de Wibautstraat. “Ze vonden het goed passen bij het elan dat het stadsdeel wil uitstralen,” stelt Verheugen.
‘Een verpleegster mailde mij onlangs dat ze het kunstwerk op haar been heeft laten tatoeëren.’
Tijdloze tijd in beeld gevat, ‘een iconisch beeld van Oost’
‘Wat mij vooral intrigeerde aan de foto was de tijdloosheid en oneindige ruimte van het beeld. Je ziet een fragment van de brug en zongebruinde jongens. Het had een foto van vijftig jaar terug in een grote Indonesische stad kunnen zijn, maar het gaat om de Pythonbrug in het Oostelijk Havengebied. Op Borneo-eiland, dat dan weer wel.’
Het Gemeenlandshuis: Verleden herleeft op oude zeedijk
‘Op de Diemerzeedijk tussen Zeeburg en Diemen staat het Gemeenlandshuis. Veel mensen zullen het kennen als het statige gebouw dat je gewaarwordt vanaf de A10 op een stukje niemandsland tussen camping, natuur en jachthavens. Ik heb mij vaak afgevraagd wat dat voor bouwwerk was, daar op die rustieke plek in de weidse omgeving.’
Kunst als wapen tegen onrecht
Wat doe je als je ongewenst vluchteling bent en geen kant meer op kan? Je mag niet blijven, maar je thuisland is onveilig of neemt je gewoonweg niet terug. Je kunt bij de pakken neerzitten – niet vreemd als je […]
Indische Buurt Festival, lichtpuntje in dieptriest festivalseizoen
Ook kleinere initiatieven kunnen niet altijd doorgang vinden. Als je de website van de Rijksoverheid raadpleegt, zie je door de regels de wet niet meer. Combinaties van termen als doorstroomlocaties, corona toegangsbewijzen, eendaagse en meerdaagse evenementen, met en zonder vaste zitplaats, binnen of buiten maken het een enorme puzzel als je wat wilt organiseren. Je wordt er als organisator moedeloos van. Maar in Oost is er op zaterdag 4 september een lichtpuntje: het Indische Buurt Festival.
Tentoonstelling over de digitale sporen die je nalaat
De Studio (NEMO) op het Marineterrein presenteert Bits of You. Een zestal opstellingen maakt de bezoeker bewust van de digitale sporen die hij nalaat. De tentoonstelling is interactief en al liggend, turend, bladerend en klikkend komt de bezoeker erachter dat we met zijn allen een enorme digitale gegevensberg creëren.
De verdwenen Maria, een mysterie in het Oosterpark
Een wonderbaarlijke verdwijning. Bij hotel Arena in het Oosterpark staat een Lourdesgrot. Het Mariabeeld dat erin hoort is er ineens niet meer. Het was dan ook niet de echte Maria van Lourdes…
De schoonheid van een nietszeggend gebouw
‘Een letterlijk spoor leidt naar Museum Perron Oost. Het kleine gebouw staat op een perron, geplaveid met keien en geflankeerd door statige platanen. Het zelfbenoemde kleinste museum ter wereld heeft een grootse missie.’