Het Groote Museum verbindt mens en natuur

Het gebouw werd in 1855 gebouwd als hoofdkwartier van het Genootschap Natura Artis Magistra. Het genootschap wilde kunst, wetenschap en natuurhistorie bij elkaar laten komen en een plek creëren waar men de natuur kon bestuderen. Buiten in het park liepen de levende dieren en de dode beesten vonden hun plekje in de vitrinekasten van het Groote Museum op de eerste verdieping.

Scholieren exposeren in Factor IJ

Waar de uitspraak wel vandaan komt heb ik niet kunnen achterhalen. Maar de wijsheid dat je pas kunt weten of je iets kunt nadat je het hebt geprobeerd, blijft even mooi en sterk. Ik moest eraan denken toen ik de expositie Mens! in Factor IJ bezocht. In de galerie staan 24 mensfiguren opgesteld, gemaakt door scholieren van groep 6, 7 en 8 van de Willibrordschool op IJburg. 
Lees verder op debrugkrant.nl

Expo Blik in de Bagagehal van Loods 6

In mijn studententijd had ik een baantje bij de Fotoacademie Amsterdam. Ik werkte aan de balie en moest wat administratieve taken vervullen. Als verwoed amateurfotograaf voelde ik me uitermate thuis tussen de docenten en studenten fotografie. De directeur was streng […]

Muzikaal duo INKT haalt inspiratie uit de buurt

Het levendige stadsdeel Oost zit vol prachtige, persoonlijke verhalen en geschiedenissen. In deze rubriek heb ik hier vaker aandacht aan besteed. Meestal worden de verhalen verteld in de vorm van een expositie of kunst in de openbare ruimte. Maar er zijn natuurlijk meer creatieve uitingsvormen. Onlangs presenteerde het duo INKT in restaurant Thúskomme in de Indische Buurt hun nieuwste EP Zeg me je naam – het DNA van Oost.

Onthuld: diversiteitskunstwerk in tunneltje tussen Javastraat en Eerste van Swindenstraat

Anderhalve week geleden werd het tegelkunstwerk ‘Samen zijn wij Oost’ feestelijk onthuld. Kunstenaar Enzo Pérès-Labourdette maakte het in opdracht van het stadsdeel. “Aan het begin van de coronacrisis waren er diverse homo-aanvallen in Oost. Buurtbewoners pikten dit niet en hingen de regenboogvlag aan hun huis. Maar deze werden beschadigd en de bewoners wendden zich tot de gemeente om te vragen of er iets duurzaams geregeld kon worden.”

Uitzicht op de Diemerzeedijk

Fotograaf Julius Rooymans laat als kunstenaar graag zijn fantasie de vrije loop. Hij is gefascineerd door geschiedenis en weet met zijn werk heden en verleden op magistrale wijze te verbinden. Zoals hij zelf zegt: “Bij mijn werk lijkt het alsof je in het verleden kunt kijken.”

Healing Power in het Tropenmuseum slaat de spijker op zijn kop

Het Tropenmuseum exposeert momenteel de tentoonstelling Healing Power. Het museum toont hoe mensen over de hele wereld zich wenden tot behandelmethoden die teruggrijpen op eeuwenoude spirituele tradities. Het laat zien hoe de rituelen vroeger waren en welke magische stoffen, geneeskrachtige stenen en beschermende amuletten daarbij van pas kwamen. Het toont ook hoe er in bepaalde culturen nog steeds mee wordt omgegaan en hoe we hierdoor ook in het Westen geïnspireerd kunnen raken.

Kunstenaar Fabrice, wars van subsidie

Een markante stadgenoot is onverwacht heengegaan. Op oudejaarsdag is kunstenaar Fabrice Hünd, kortweg Fabrice, op 60-jarige leeftijd overleden. Fabrice was een kunstenaar in hart en nieren en heeft met zijn eigenzinnige visie veel voor Amsterdam betekend.

Het Gemeenlandshuis: Verleden herleeft op oude zeedijk

‘Op de Diemerzeedijk tussen Zeeburg en Diemen staat het Gemeenlandshuis. Veel mensen zullen het kennen als het statige gebouw dat je gewaarwordt vanaf de A10 op een stukje niemandsland tussen camping, natuur en jachthavens. Ik heb mij vaak afgevraagd wat dat voor bouwwerk was, daar op die rustieke plek in de weidse omgeving.’

Indische Buurt Festival, lichtpuntje in dieptriest festivalseizoen

Ook kleinere initiatieven kunnen niet altijd doorgang vinden. Als je de website van de Rijksoverheid raadpleegt, zie je door de regels de wet niet meer. Combinaties van termen als doorstroomlocaties, corona toegangsbewijzen, eendaagse en meerdaagse evenementen, met en zonder vaste zitplaats, binnen of buiten maken het een enorme puzzel als je wat wilt organiseren. Je wordt er als organisator moedeloos van. Maar in Oost is er op zaterdag 4 september een lichtpuntje: het Indische Buurt Festival.

Tentoonstelling over de digitale sporen die je nalaat

De Studio (NEMO) op het Marineterrein presenteert Bits of You. Een zestal opstellingen maakt de bezoeker bewust van de digitale sporen die hij nalaat. De tentoonstelling is interactief en al liggend, turend, bladerend en klikkend komt de bezoeker erachter dat we met zijn allen een enorme digitale gegevensberg creëren.