Nieuws

Onthuld: diversiteitskunstwerk in tunneltje tussen Javastraat en Eerste van Swindenstraat

Het is een druilerige middag, de lucht is grauw en de motregen neemt zwaardere vormen aan. Voorbijgangers haasten zich vanuit de Eerste van Swindenstraat naar de Javastraat. In de spoorwegtunnel die de twee straten verdeelt vertragen zij hun pas. Enkelen nemen de tijd om twee kleurrijke afbeeldingen in de tunnel te bewonderen. Een wat ouder echtpaar stopt even en de man fotografeert de kunstwerken.

Anderhalve week geleden werd het tegelkunstwerk ‘Samen zijn wij Oost’ feestelijk onthuld. Kunstenaar Enzo Pérès-Labourdette maakte het in opdracht van het stadsdeel. “Aan het begin van de coronacrisis waren er diverse homo-aanvallen in Oost. Buurtbewoners pikten dit niet en hingen de regenboogvlag aan hun huis. Maar deze werden beschadigd en de bewoners wendden zich tot de gemeente om te vragen of er iets duurzaams geregeld kon worden.”

De gemeente besloot een diversiteitskunstwerk in de tunnel te laten realiseren. Pérès-Labourdette mocht het maken. “Ik had een plan ingediend waarbij ik de buurtbewoners zelf over de gebeurtenissen wil spreken. Hoe denken zij erover? Veel bewoners zeiden dat ze graag zouden zien dat we elkaar beschermen en niet toekijken hoe een ander onbehoorlijk behandeld wordt. Zo kwam ik tot het idee van een storm en de bewoners die elkaar helpen de regen en wind te trotseren.”

Het tegelwerk toont een parade aan mensen die zich onder regenboogkleurige paraplu’s een weg banen door wind, bliksem en striemende regen. Kinderen ondersteunen ouderen, rolstoelen worden ferm voortgeduwd en blanke mannen leggen een beschermende arm om zwarte vrouwen. Iedereen helpt elkaar en in het middelpunt is het doel bereikt: daar zitten figuren vrolijk en liefdevol samen. 

“Ik heb veel mensen gesproken en een deel ervan figureert in het kunstwerk. Ik heb ze zo gemaakt dat ze deels herkenbaar zijn, maar dat ook anderen zich ermee kunnen identificeren. Ik kreeg mooie reacties na de onthulling. Een muzikant vertelde me dat hij een clip bij het kunstwerk heeft gemaakt en een meisje mailde dat ze huilend in de trein had gezeten. Ze was bij de onthulling geweest en had zichzelf erin herkend. Ze voelde zich enorm vereerd om in een kunstwerk vereeuwigd te zijn.”

Het fotograferende echtpaar kijkt vanuit de tunnel naar de regen en besluit de tocht voort te zetten. De vrouw rommelt wat aan haar paraplu en laat hem pardoes vallen. Een meisje dat passeert duikt naar de grond en overhandigt haar de paraplu. “Alstublieft, mevrouw”. De vrouw kijkt haar dankbaar aan, steekt haar paraplu in de lucht en geeft haar man een arm. De regen in.

Foto:
Heel Holland Bakt-winnaar Enzo Pérès-Labourdette maakt diversiteitskunstwerk voor Oost, na homoaanvallen in de buurt: “Ik diende een plan in waarbij ik buurtbewoners zelf over de gebeurtenissen wilde spreken.”