Kunst en Cultuur in Oost

Expositie: De Indische Buurt door de ogen van kinderen

Amsterdam is een prachtige stad, dat weten we natuurlijk allemaal. We roemen dikwijls de gevarieerde architectuur en de diversiteit van buurten en bewoners. Maar hoe zien kinderen dit eigenlijk? Wat vinden zij leuk en belangrijk in hun stad en buurt? Het BuurtAtelier zocht dit samen met de kinderen uit de Indische Buurt uit. Met De Stad, mijn buurt en ik tonen zij in de OBA Javaplein hun visie op de buurt.

Het BuurtAtelier doet al jaren kunstprojecten met buurtkinderen van 6 tot 11 jaar oud. “We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen, onafhankelijk van culturele en financiële achtergrond,” meent projectleider en docent Mette Steincke. “In een gemengde wijk als de Indische Buurt is het belangrijk dat kinderen de mogelijkheid krijgen om zelf bezig te zijn met kunst en cultuur, om zich te ontwikkelen, hun talenten te ontdekken en om dit samen met anderen te doen.”

De kinderen hebben wandelingen door de buurt gemaakt en kunstenaars gesproken over hun beroep en het artistieke proces. Tijdens diverse workshops gingen ze zelf aan de slag. Ze maakten de skyline van een stad, 3D kartonnen droomhuizen, eigen versies van de Indonesische eilanden, schuilplekken voor wilde dieren en een grote kaart van de Indische Buurt. “We exposeren nu alles in de bibliotheek,” vertelt Steincke. “Dit is een fijne, toegankelijke plek waar veel mensen komen. De tentoonstelling geeft een boost aan het zelfvertrouwen van de kinderen.”

Als bezoeker valt je de enorme fantasie van de kinderen op. De eilanden zitten vol details en de schuilplekken zijn vindingrijk. De grote buurtplattegrond is een eyecatcherwaarin je in gedachten zelf ook kunt ronddwalen. “De kinderen laten op de kaart zien waar ze het fijn vinden en hoe ze elkaar overal tegenkomen. Ze zijn trots op hun buurt en zien vooral de positieve dingen. Daar kun je lekker ijsjes eten, daar mooie hutten bouwen en daar is dat leuke bloementuintje met de vissen in de kom.”

Steincke stelt het belangrijk te vinden dat alle kinderen zich met elkaar en de buurt verbonden voelen. Dat ze nieuwsgierig blijven naar hun buren en naaste omgeving. Gezien het getoonde resultaat is Het BuurtAtelier in deze opzet geslaagd. En wat is het heerlijk verfrissend om de buurt eens door de ogen van een kind te zien. Daar kunnen volwassenen nog wat van leren.

Foto: Kinderen tonen in ‘De Stad, mijn buurt en ik’ in de OBA op het Javaplein hun visie op de buurt. Foto Erna de Jongen