De overvloed aan communicatieprofessionals doet zich gelden in de openbare ruimte, en graag was ik bij de staande vergadering geweest die dit stevige statement tot gevolg had. Het staat hufterproof op betonnen poten, een beetje lukraak neergedaald uit een onduidelijke […]
Een groot voorrecht
De leraar van de maand mag naast de voordeur parkeren, een voorrecht dat meestal alleen het hogere management ten deel valt. Ook hier is een parkeerprobleem, als het regent moet je een stuk lopen, een eigen parkeerplaats met een eigen […]
Dit woord bestaat niet
Dit woord bestaat niet.
Een goed verkeersbord roept vragen op
Herkomst noch geschiedenis van dit verkeersbord zijn voorhanden, zodat het aankomt op determineren: professioneel gemaakt, geen burenbroddelwerk, gemeentelijk misschien. De afgebeelde wagen is van een ander tijdperk, jaren negentig of tachtig, vierkant was de mode. Het rode wolkje uitlaatgassen: subliem.
Monumentje voor ijverige ambtenaren
‘Stadsnatuur’, ‘groene verbindingen’, ‘faunapassages’: taal die niemand kent behalve degenen die beleidsnota’s schrijven.
’15 jaar gewacht, en dit is het resultaat’
Wie de politie iets wil vertellen, klein of groot, komt terecht in de schaduwwereld van een anoniem callcenter. De rest zien ze wel in de bunker waar de camerabeelden worden uitgekeken.
Lees het hele stuk op debrugkrant.nl
Lijkwagens rijden door de stad
Het telen duurt zeven tot elf jaar, in de volle aarde, en daarna zagen we ze bij de enkels af, hangen er ballen en slingers in alsof het lelijke dingen zijn, laten ze een tijdje verdrogen en slepen ze de deur uit, lamenterend over het door onszelf veroorzaakte spoor van naalden. De goede bedoeling is dat de stad duizend…lees verder op de brugkrant.nl
Een bouwwerk dat na een renovatie nooit meer openging
Uit de paar geschreven bronnen die de tijd nog prijsgeeft, ontkomen aan de Grote Internetimplosie van 2323, waarin bijna alles wat digitaal was in enkele dagen verdween alsof het nooit had bestaan, valt te reconstrueren dat het de vergeten ‘Piet Heintunnel’ betreft onder een water dat destijds met ‘Buiten-IJ’ werd aangeduid. Het was een nieuw bouwwerk dat om onduidelijke redenen gerenoveerd moest worden, nooit meer openging en werd vergeten.
Sympathiek tuintje
Ondergrondse afvalcontainers leggen de gemakzucht van de mens bloot. Zo hardnekkig is de sluikstort (een geweldige ambtelijke term voor het straffeloos achterlaten van troep) dat handhavers eraan voorbijrijden, meldingen pas na vijf maanden worden beantwoord en daders niet eens meer de moeite nemen hun adresstickers los te peuteren van de achtergelaten webwinkeldozen.
‘Alsof het oorlog is’
De Afdeling Omleidingen had genoeg verkeersborden met de letter B voorhanden om een ontvangstcomité te bouwen op de kruising, maar het echte verkeersbord blijft verborgen. De algoritmes van Google Maps laten iedereen die naar het oosten wil omrijden via het noorden, wat om veel redenen onverstandig is, maar kennelijk handig voor de stad.
‘Hekwerk van een extra beveiligde inrichting’
Bijzondere vermelding voor de fraaie zebrapaden met verkeersbord G8, ‘einde voetpad’, gevolgd door verkeersbord G7, ‘voetpad’ – een zebrapad is geen voetpad. Vandaar.
Het ambtelijke verschil tussen ‘schoon’ en ‘vuil’
Ooit deed ik een poging het vuil te begrijpen dat de stad onwaardig door de straten waait, en ik stuitte op een ‘afvalregisseur’ die er ‘wat wijken had bijgekregen’, en op het ambtelijke verschil tussen de afdelingen ‘schoon’ en ‘vuil’, met elk hun eigen aansturing. Amsterdam wil in 2050 ‘afvalvrij’ zijn, staat in het ‘afvaloffensief’…
‘Hij kan niet praten, anders had deze parkeerautomaat het allemaal verteld’
Het eerste soort van verkeersbord dat achttien jaar geleden verscheen onder mijn nieuwbouwraam – nog voordat er een stoplicht verscheen, een zebrapad, een tram, een school, een nachtwinkel, een boom, een groenstrook of een bemand politiebureau (dat snel weer verdween) – was een parkeerautomaat…
‘Stad van dure, risicomijdende mensen’
‘Dit verkeersbord heb ik hem maar niet uitgelegd, omdat het niet uit te leggen is. Wel was ik graag bij de vergaderingen geweest waar besloten is het te plaatsen.’
Molukkenstraat kruising Zeeburgerdijk: Dit is een doodgewoon bordenbos
‘Een dubbelbord, alarmgeel over blauw. Met wat moeite zijn de woorden ‘toezicht’ en ‘Amsterdam’ te ontcijferen op het oude. Het nieuwe bord is een zucht, een hartenkreet, een stil protest: als niemand luistert naar de borden blijft ons niets anders dan de verkeersregelaar. Goed gezien: nergens is een verkeersregelaar te bekennen. Ook dat is uw eigen schuld’