De weg kwijt

‘Alsof het oorlog is’

De Afdeling Omleidingen had genoeg verkeersborden met de letter B voorhanden om een ontvangstcomité te bouwen op de kruising, maar het echte verkeersbord blijft verborgen. De algoritmes van Google Maps laten iedereen die naar het oosten wil omrijden via het noorden, wat om veel redenen onverstandig is, maar kennelijk handig voor de stad. De gemeente noemt dat ‘verkeerstactiek’ lees ik na wat googelen, en heeft er een expert voor in dienst die de methode benoemt tot ‘sterk wapen in verkeersmanagement’. Alsof het oorlog is. 

Stel dat het oorlog werd, welke kant zou Google Maps dan kiezen?

Zo wordt het verkeer in het geniep gestuurd door onbekende belangen, mogelijk gemaakt door een commercieel bedrijf. Was ik wethouder, dan was ik er eerlijk over, maar ik ben het niet.

Wel kocht ik een papieren plattegrond, probaat middel tegen stiekeme algoritmes. Zelf blijven nadenken wordt steeds belangrijker, en anders volg je gewoon de borden van de Afdeling Omleidingen, daar zijn ze nog oprecht en ouderwets hulpvaardig.

Locatie: Zeeburgerdijk

Schrijver Toine Heijmans verzamelt op deze plek de verkeersborden van Amsterdam Oost. Ook iets gezien? toine@debrugkrant.nl