De weg kwijt

Dit woord bestaat niet

De nautische wereld heeft eigen verkeersborden en eigen verkeersregels, waaronder het geweldige ‘als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan’, en hanteert een eigen woordenschat tot onbegrip van degenen die leven op land. Maar ‘knellingsgevaar’ bestaat zelfs op en rond het water niet, het is geen woord, vraag maar aan Van Dale. Toch wordt het hier gebruikt, op een manier die de situatie onduidelijker maakt.
Dat je dronken in het water valt en tussen de sluisdeuren belandt? Dat zou op z’n best ‘kraakgevaar’ zijn, of ‘pletgevaar’, al is gewoon ‘gevaar’ beter. Nog afgezien van de vraag wat de kans is dat het zal gebeuren.
Het kost wat onderzoek, maar ‘knelgevaar’ blijkt een woord dat alleen wordt gebruikt door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie, een organisatie die alles standaardiseert, en zelfs dat. Dit is geen verkeersbord maar veiligheidsbord WO19, afkomstig uit de ISO7010, een norm voor grafische gevarensymbolen. Het heeft naast een spellings- en een nutsprobleem, dus ook een autoriteitsprobleem. Alweer een bewijs dat standaardiseren meestal het omgekeerde bereikt van wat het beoogt.

Locatie: Oranjesluizen

Schrijver Toine Heijmans verzamelt op deze plek de bezienswaardigheden op straat in Amsterdam Oost. Ook iets gezien? toine@debrugkrant.nl