De weg kwijt

’15 jaar gewacht, en dit is het resultaat’

Het nieuwe politiebureau voor Amsterdam-Oost lijkt op een kogelvrij vest. Het lijkt op een bepantserd ME-busje – kleine ramen, nauwelijks een toegangsdeur, met de neus naar voren geparkeerd in de steeg tussen de snelweg en het tankstation, een plek waar niemand komt. Het leven speelt zich af aan weerszijden, waar tienduizenden mensen wonen, een hele nieuwe stad. Je ziet er weleens agenten in politiewagens door de straten rijden, stapvoets als in Amerikaanse series: Flint Town. Lopen door de wijk, of fietsen, zit er voor de agenten kennelijk niet meer in. De laatste keer dat ik mijn hand opstak ter begroeting kwam er een stuurse blik terug. Wie de politie iets wil vertellen, klein of groot, komt terecht in de schaduwwereld van een anoniem callcenter. De rest zien ze wel in de bunker waar de camerabeelden worden uitgekeken.
Meer dan vijftien jaar is door de wijkbewoners gewacht op een nieuw wijkbureau, ten teken dat het leven er serieus wordt genomen. Dit is het resultaat.

Locatie: Atje Keulen-Deelstrastraat

Schrijver Toine Heijmans verzamelt op deze plek de bezienswaardigheden op straat in Amsterdam-Oost. Ook iets gezien? toine@debrugkrant.nl