De weg kwijt

Een goed verkeersbord roept vragen op

Van de cursus ‘Agressie op straat’ die ik helaas moest volgen, net als andere journalisten, bleef me vooral bij dat je de wagen met de neus naar voren moet parkeren, zoals bankrovers doen. Dan ben je sneller weg. 
Hier is het omgekeerd, met evengoed een begrijpelijke reden, wat bewijst dat in elke discussie meerder argumenten geldig zijn.
Herkomst noch geschiedenis van dit verkeersbord zijn voorhanden, zodat het aankomt op determineren: professioneel gemaakt, geen burenbroddelwerk, gemeentelijk misschien. De afgebeelde wagen is van een ander tijdperk, jaren negentig of tachtig, vierkant was de mode. Het rode wolkje uitlaatgassen: subliem. 
Er hangen talloze van deze borden, om en om aan lantaarnpalen, maar alleen in deze straat. Hier is grondig een zeer lokaal probleem aangepakt.
Maar welk probleem? Stoten rijdende auto’s op deze altijd drukke weg geen rode uitlaatgassen uit? Was hier de gewoonte ontstaan om te parkeren en urenlang de motor aan te laten als verwarming, zoals ik in Siberië zag?
Een goed verkeersbord is duidelijk maar roept ook vragen op, zodat je er nog lang aan blijft denken.

Locatie: Markengouw

Schrijver Toine Heijmans verzamelt op deze plek de bezienswaardigheden op straat in Amsterdam-Oost. Ook iets gezien? toine@debrugkrant.nl