De weg kwijt

Een bellenscherm, proost!

Voor degenen die denken dat het te maken heeft met champagne of prosecco, want dit blijft toch Amsterdam, een bellenscherm of bubbelscherm is zo’n typisch Hollandse innovatie van onze wateringenieurs, die de stad zo hebben beveiligd dat het mogelijk is te leven onder de waterspiegel. In dit geval borrelen de bubbels op uit een buis in het Amsterdam-Rijnkanaal, in een poging het zoutwater tegen te houden dat opdringt vanuit zee (zie: klimaatverandering). Knap werk. 
Toch gingen ineens dagenlang de Oranjesluizen dicht, en dat was nog niet vertoond. Het dreigende water kwam van de andere kant, uit het Markermeer, alsof het weer 1916 was, tijdens de grote watersnood die het startsein was voor de aanleg van de Afsluitdijk. Sindsdien is de stad aan de oostflank beschermd, maar nu was het water er ineens weer, en gek genoeg werd niemand er onrustig van. Lekker borrelen met een bubbelscherm, grapte Waternet in een van de vele slecht bekeken videofilmpjes die het bedrijf maakt. Tegelijk blijft onduidelijk waarom die sluizen dicht moesten, en waarom het water in het IJ tot gevaarlijke hoogten steeg. Was er gevaar? Het antwoord is vast slecht voor de marketing. Proost!

Locatie: bij de Amsterdamsebrug

Schrijver Toine Heijmans verzamelt op deze plek de bezienswaardigheden op straat in Amsterdam-Oost. Ook iets gezien? toine@debrugkrant.nl