Nieuws

Zelf ontworpen huis: ‘Het lijkt wel een onderzeeër’

Het huis van Aad Lambert en zijn vrouw Anda is een vreemde eend in de bijt aan de Lisdoddelaan. Je kunt niet om het gele hoekhuis op nummer 136 heen. De grote driehoekige woon- werkruimte heeft wel wat weg van een schip, gelegen aan het IJmeer met aan de overkant uitzicht op het Diemerpark.

Lambert, die zijn eigen architectenbureau heeft, ontwierp het huis zelf. “Dit was al jarenlang een wens” van hem en zijn vrouw. Daarvoor woonde hij twintig jaar met zijn gezin op de Pythagorasstraat in Watergraafsmeer. Als Amsterdammer in hart en nieren weigerde hij de stad te verlaten om zijn droom uit te kunnen voeren. De mogelijkheid om op IJburg zijn eigen huis te ontwerpen, vond hij dan ook erg aantrekkelijk: “Zo kon ik toch in Amsterdam blijven. Daarbij heeft IJburg een vrij hoge woningdichtheid, wat het stedelijke gevoel vergroot.”

Lambert mocht dan wel zijn eigen huis ontwerpen, maar niet zonder restricties. Zo had hij ervoor gekozen om een driehoekig stuk grond te pachten, in plaats van een rechthoekig stuk grond, zoals de andere bewoners van de Lisdoddelaan. In het bestemmingsplan stonden allerlei eisen waaraan de woning moest voldoen om het straatbeeld vast te leggen. “Zo word je aantrekkelijk gestimuleerd om actief te zijn. Dat hoort erbij als architect. Ik werd in ieder geval niet beperkt door een chagrijnige opdrachtgever,” zegt Lambert.

De voorgevel, gemaakt van massief geel beton met een reliëf van rietstengels, kent nauwelijks ramen. De achterzijde van het huis, een veertig meter lange glasgevel, geeft vrij uitzicht op de tuin en op het open water. De eerste verdieping is rondom voorzien van glas, de tweede verdieping is aan de straatkant gesloten en aan de achterkant open. “Het huis heeft een helder concept: gesloten versus open. Als je nadenkt over privacy is het logisch dat het huis aan de straatkant gesloten is, maar dat je graag uitzicht hebt op de natuur.”

Lamberts ontwerp is een toonbeeld van zijn opvatting over architectuur: “Het huis moet in zijn omgeving passen. Ik heb het idee dat dit ontwerp daar goed bij aansluit. Het geel van het riet aan de voorgevel past bij de natuur en bij de naam van de wijk; het Kleine Rieteiland. Binnen en buiten lopen in elkaar over door de glazen achterzijde. Daarbij geloof ik in het functionalisme: ik verstop de constructies van het huis niet, maar laat zien waar de steunpilaren en schroeven zitten.”

De reacties  op het huis lopen uiteen. Lambert: “We kregen een briefje in de brievenbus van een dame die schreef: Wat is dit? Het lijkt wel een onderzeeër. Het is toch geen oorlog!” Zijn vrouw lacht: “Ik denk dat huis later als wij dood zijn een monument wordt.”

Tijdens de Dag van de architectuur op 26 juni stelt Aad Lambert zijn huis aan de Lisdoddelaan 136 open voor bezoekers.

Dieuwertje Mertens

Foto:
Architect Aad Lambert ontwierp zijn eigen huis. Omdat zijn vrouw er niet was, ging hij met zijn dochter Josine (27) op de foto, onderwijl een aria zingend. Josine keek daar niet van op. Ze behaalde vorig jaar haar Master Architecture aan de TU Delft.