Bordje Nico Jessekade: ‘Onzichtbaar kluitje in het riet van een daverende nutteloosheid’

Dit is de stad van borden en bordjes, zoveel zijn er aangebracht dat je de weg kwijtraakt. Anders dan verkeersbordvrije paradijzen als Makkinga, Oudelande en Balloo, zweert de vrije republiek Amsterdam bij honderdduizenden fysieke verboden en vermaningen, elkaar vaak overwoekerend en/of tegensprekend. Zoals een paddenstoel de zichtbare uiting is van een ondergronds schimmelstelsel, zo toont het verkeersbord ons het mycelium van de bureaucratie.
Ziehier: linksaf. Een verscholen vingerwijzing aan de uiterste rand van de stad…

Geef je mening: Nieuwe plannen voor twee bruggen over het IJ

Er ligt een vernieuwd voorstel voor twee bruggen over het water, met daarbij een voetgangerstunnel. De inspraakperiode is gestart, er volgen nog diverse informatieavonden. 
Dagelijks steken nu zo’n 70.000 mensen het IJ over met een pontje. Voor fietsers en voetgangers is dat eigenlijk de enige optie. Ondertussen varen er jaarlijks ook nog zo’n 160.000 schepen door het IJ. En de komende jaren wordt het alleen maar drukker. 

Kjeld de Ruyter is gelukkig in het water, de hele winter door: ‘Als je eruit komt, voel je je geweldig’

Je ziet hem steeds vaker door het oostelijke buitenwater glijden. Een hoofd, bril, maaiende armen en een knaloranje boei: de openwaterzwemmer Kjeld de Ruyter. Een keer of zes per week, in de vroege ochtend, weer of geen weer, zomer én winter, binnen en buiten. “In het water ben ik gelukkig.” Zo gelukkig, dat hij nu met zwemmaat Jim Jansen een boek maakt over deze passie. Zwemmersgeluk is een mix van wetenschap, mooie zwemplekken en prominenten.

Veiling van mediakavels in onder meer de Brug en LINDA. Bied mee en help kwetsbare Amsterdammers

*Bied mee en help Amsterdammers*
Bied je mee op de jaarlijkse online Catawiki mediaveiling voor het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland? Met jouw bijdrage worden de meest kwetsbare mensen van de stad geholpen met een warme maaltijd, een vrijwilliger die een oogje in het zeil houdt of een belletje om bij te kletsen. De veiling start vrijdag 1 oktober, je kan twee weken lang bieden. Maak een account aan en breng je bod uit!

Poppenkast op het Iepenplein

Tot eind december is er voor de kleintjes elke zondag en woensdag weer een leuke voorstelling van het Amsterdamse poppentheater Koos Kneus te zien. De verkleedkleren hangen klaar en bezoekertjes worden professioneel geschminkt.

In 2023 in Amsterdam: Maximumsnelheid naar 30 km/uur

Als het aan de gemeente ligt rijden we vanaf 2023 in bijna heel Amsterdam niet harder dan 30 kilometer per uur. Uit onderzoek blijkt dat dit leidt tot een afname van ernstige verkeersongevallen en van het verkeerslawaai.
Je kunt de gemeente tot en met 3 oktober laten weten wat je van de plannen vindt via 30km@amsterdam.nl.

Expositie De Stern op Pampus

Tot eind november is op Forteiland Pampus de expositie De Stern te bezoeken. Met een interactief spel, een droge duik onder water, mini-podcasts en bijzondere driedimensionale tekeningen van vijf soorten sterns is de expo interessant voor jong en oud. Ook kunnen bezoekers op Pampus zelf aan de slag met een vogelkaart en een leenverrekijker. 
Het IJsselmeergebied is het grootste zoetwatermeer van Noordwest Europa en ligt op een belangrijke vogeltrekroute.

World Cleanup Day, help mee

Op zaterdag 18 september wordt er in 180 landen over de hele wereld zoveel mogelijk zwerfafval opgeruimd. Ook in Oost zijn er op veel plekken opruimacties waarvoor je je kunt aanmelden, onder meer in het Diemerpark en rond de Oosterspeeltuin bij het Funenpark. 

Gemeente wil parkeerterrein Sportpark IJburg – 90 plekken – verplaatsen naar doodlopende straat in woonwijk. Omwonenden: ‘Levensgevaarlijk’

Omwonenden beraden zich op stappen: de gemeente heeft hen niet voldoende betrokken bij de plannen, waardoor zij nu met voldongen feiten worden geconfronteerd. Het opofferen van de groenstrook leidt tot landschappelijke en ecologische schade, maar ook tot gevaarlijke situaties, stellen zij. De doodlopende Oeverzeggestraat is voor ongemotoriseerde weggebruikers dé route naar het Diemerpark, de Nesciobrug en Oost. In- en uit-parkerende auto’s krijgen dus te maken met grote aantallen kruisende voetgangers en fietsers. 

Kees Hoogeveen maakt documentaire over zijn medeflatbewoners: ‘De magische kracht van de stad is: hier kan ik zijn wie ik wil zijn’

Cineast en musicus Kees Hoogeveen maakte een documentaire over zijn buren in de flat aan de Woltera van Reesstraat in Oost. Zelf woont hij al 25 jaar in ‘die betonnen tent’, die de hele straat omvat. Op 10 september gaat zijn film In het licht van Woltera van Rees in première in Pakhuis de Zwijger. De Brug kreeg een preview en sprak met de maker. ‘Ik was niet uit op sensatie. Ik wilde gewoon weten hoe ze in het leven staan.’

Vanaf zomer 2022: Pont OHG–Zeeburgereiland in de vaart

De pont is nodig omdat Zeeburgereiland steeds meer bewoners, bezoekers en onderwijsinstellingen krijgt. Hierdoor verandert het OHG van een wijk aan de rand van de stad naar een buurt met een meer centrale ligging. Goede fietsverbindingen met nieuwe wijken zijn nodig om te voorkomen dat het ov overbelast raakt en te veel mensen met de auto de stad in gaan. 

Snelbus naar stations Bijlmer-Arena en Weesp

Snelbuslijn in de maak. De ontsluiting van de oostflank van Oost is momenteel nog verre van optimaal. Om bij een station te komen moeten reizigers op IJburg en Zeeburgereiland nu eerst met lijn 26 naar Centraal Station om hun reis vanaf daar te vervolgen – voor veel bestemmingen een omslachtige en tijdrovende route.

Expositie in Loods 6

Op zaterdag 10 juli opent op KNSM-eiland ‘Ondertussen hier’, de jaarlijkse tentoonstelling van de Onafhankelijken. De leden van dit kunstenaarscollectief hebben elk een gastkunstenaar uitgenodigd voor de expositie. Er zijn veel disciplines van beeldende kunst vertegenwoordigd, waaronder beeldhouwwerk, schilderijen, collages, geur-installaties, videowerk, textiel en fotografie.