10 juni D-Day: rock-‘n-rollfeest op Zeeburgereiland

Zaterdag 10 juni gaat voor de zesendertigste keer D-Day los, het grootste rock-’n-rollfestival van Amsterdam, met optredens van vijf bands. Op het festivalterrein staan veertig marktkraampjes met onder meer vinylplaten, retrokleding en alles wat betrekking heeft op de fifties, zoals Amerikaanse oldtimers en motoren. 

Ik ga op reis en ik neem mee: weinig

Op Schiphol liep ik direct door naar de bagagecontrole. En toen ging het mis. Mijn koffertje nam de afslag naar de band voor handmatige controle en ik werd opzij gedirigeerd. Ik wist wat er ging gebeuren: ik zou de ziplock-sluiting van de zak moeten openmaken, waarna de vacuümgetrokken prop kleren langzaam zou opzwellen tot iets van monsterlijke proporties dat zich met geen mogelijkheid meer in mijn koffertje zou laten persen. 
Column op debrugkrant.nl

Expositie in Loods 6

Op 13 mei opent op KNSM-eiland de expositie ‘Kracht’. In Loods 6 organiseert kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken jaarlijks met wisselende gasten een verrassende nieuwe expositie. De expo van dit jaar, die als thema ‘kracht’ heeft, is gemaakt door ruim zeventig kunstenaars.

Water en wateren

Sinds corona hebben we een wandelclubje, mijn onderbuurvrouw, mijn bovenbuurvrouw en ik. Niets ambitieus, gewoon wekelijks een rondje door de buurt. Vaak zijn we de deur nog niet uit of een van ons verzucht dat ze moet plassen. Thuis zijn we net nog geweest. En toen voor de zekerheid nog een keer. Maar het heeft niet geholpen, we moeten wéér.
Een nieuwe bespaarhack van Marieke op onze site.

(te) Snelle e-bikes en meer deelvervoer

De komende tijd krijgt de gemeente van de ambulancedienst en ziekenhuizen in de stad informatie door over verleende eerste hulp na fietsongelukken. Zo worden de problemen in het verkeer inzichtelijker. Daarnaast wordt er op negen locaties geteld welke soorten fietsen er rijden en hoe hard die gaan. Vanaf 23 maart zijn met dit doel speciale camera’s op straat geplaatst.

Nieuwe wandelroute in Oost combineert hip en historisch

Ter ere van het 2-jarig bestaan van wandelgids Ode aan Oost heeft maker Lucy een nieuwe route ontwikkeld. De route is een rondwandeling van zo’n anderhalf uur door de Czaar Peterbuurt, Java-eiland en de Oostelijke Eilanden. In deze buurten rijzen in rap tempo nieuwe woonblokken op en is tegelijkertijd de oude functie van haven en scheepswerven nog goed te zien. 
Beschrijving en route: debrugkrant.nl

Het IJsselmeer, de nationale regenton

Om goed voorbereid te zijn op de komende zomerperiode heeft Rijkswaterstaat half maart het waterpeil in het IJsselmeer verhoogd. Zo ontstaat er een extra voorraad aan zoetwater die als het nodig is kan worden ingezet als er de komende maanden sprake is van (dreigende) droogte of een neerslagtekort. 

Streamen tot je scheelt ziet

‘Ik vind The Handmaid’s Tale nog steeds een van de beste serie van de laatste jaren,’ zei ik.
‘Die staat niet op Netflix, toch?’ 
‘Nee, op Videoland.’
‘Jammer, dat heb ik niet. Ik heb al Netflix en HBO Max, nog een streamingdienst erbij wordt me echt te duur.’
De anderen knikten instemmend: wie alle goeie series van het moment wil zien is een fortuin kwijt aan abonnementen op streamingdiensten.
Lees de column op debrugkrant.nl

Gereedschap te leen in het OHG

Iedereen heeft voor een klusje in huis weleens een accuboor, een schuurmachine of ander gereedschap nodig, maar lang niet iedereen heeft dit soort apparaten in huis. Buurtcoöperatie De Eester in het Oostelijk Havengebied biedt uitkomst met een gereedschapsuitleen voor en door de buurt. 

Oosterparkbuurt herdenkt Joodse bewoners

Bewoners van de Oosterparkbuurt herdenken de Joodse buurtbewoners die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zijn weggevoerd en vermoord. De afgelopen twee jaar hebben meer dan veertig bewoners de verhalen van Joden uit hun buurt achterhaald en op gedenkposters verteld. 
Meer op debrugkrant.nl

Tropentheater KIT wordt muziek- en dansschool

Het voormalige Tropentheater, dat sinds 2013 gesloten is, krijgt een nieuwe bestemming. Na een renovatie gaat Kids van Amsterdam (KVA) er na de zomer muziek- en danslessen verzorgen. 
De theaterzaal en de bijbehorende ruimtes worden opgeknapt, en twee zalen worden verbouwd tot dans- en muziekstudio’s.

Oosterparkhuis geopend

In februari is het buurtcentrum aan de Derde Oosterparkstraat na een grondige renovatie heropend. De opening van het Oosterpakhuis, zoals het buurthuis nu heet, werd verricht door stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer en Jael van der Heijden, directeur van Dynamo. 
Lees meer op debrugkrant.nl